Acasă Colţul specialistului Sanatate Mesagerul Hunedorean : Adevărul despre situaţia de la Spitalul Judeţean Deva.

Mesagerul Hunedorean : Adevărul despre situaţia de la Spitalul Judeţean Deva.

165
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 O “gogoaşă umflată” pentru capital politic

Sorina Popa

Asistăm, zilele acestea, la noul scandal în care a fost târât Spitalul Judeţean din Deva. Acuzaţii, replici tăioase. Este clar, unitatea medicală se află încă în proces de mutare a secţiilor în noul spital. A început şi renovarea spitalului vechi. Una peste alta, lucrurile sunt complicate, fără să poată cineva să spună că totul este ok aici. În special la Secţia de Pediatrie, care funcţionează într-o clădire veche. Degeaba tot igienizăm, că tot veche rămâne.

Lucrări pe banii constructorului
Ministerul Sănătăţii, care trebuia să aloce banii necesari pentru continuarea investiţiei în spitalul nou, deci şi pentru noua secţie de Pediatrie, nu a făcut-o până acum în acest an. Ca atare, întrebăm ministerul condus de Sorina Pintea, când va aloca banii pentru acest an, pentru investiţia respectivă? Menţionăm că lucrările la Secţia nouă de Pediatrie, care va funcţiona într-un spaţiu generos şi modern, au fost făcute în aceste luni pe banii constructorului.

O persoană extrem de emotivă
Să revenim însă la incidentul de la Pediatrie, când unei infirmiere i s-a făcut rău, iar unii au acuzat-o pe directoarea de îngrijiri că ar fi urlat la femeie. MESAGERUL HUNEDOREAN a întrebat-o pe directoarea Emilia Prună (foto sus) ce s-a întâmplat, de fapt?

”Nu m-am dus să urlu şi să fac scandal! Nici nu mă gândesc să fac aşa ceva, deoarece infirmierele abia reuşesc să acopere întreg spitalul. La spitalul nostru avem lipsă 42 de îngrijitoare, 42 de infirmiere şi 39 de asistente medicale, în afară de Unitatea de Primiri Urgenţe. S-a ajuns în situaţia aceasta, să funcţionăm sub normativul minim de personal, după ce mai multe secţii au fost mutate în unitatea nouă. Spaţiile s-au mărit, astfel, considerabil, dar personalul a rămas acelaşi.
”Am fost mai multe persoane într-un control de rutină prin toate secţiile spitalului. Nu a fost prima dată când am luat secţiile la rând. Am verificat materialele de curăţenie, reactivii, graficele de curăţenie etc. Sigur, am fost şi la Secţia de Pediatrie. Acolo, am întrebat-o pe o infirmeră cum dezinfectează ploştile, ea a greşit. I-am spus să nu-şi facă probleme că a răspuns greşit. În acel moment, femeia a leşinat. Nu a urlat nimeni la ea, sunt mai multe persoane care au asistat la scena respectivă. Discuţia noastră a avut loc în baia unde se ţin ploştile. Infirmiera este emotivă, aşa am înţeles de la doctoriţa care era de gardă atunci. Femeia a fost dusă la UPU, unde i s-a administrat o perfuzie, iar după două ore a plecat acasă, nu a rămas internată. Eu nu am fost la verificare ca să iau la rost pe cineva. Eu m-am dus să le ajut, repet, nu să fac scandal”, a declarat Emilia Prună, directorul de îngrijiri a Spitalului Judeţean de urgenţă Deva, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.Respinge acuzaţiile
Şi managerul spitalului devean a reacţionat în urma scandalului: ”În mod absolut regretabil, dar în urma unei simple întrebări adresată pe un ton civilizat, una dintre angajatele SJU Deva a avut o reacţie emoţională puternică, context în care a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acest fapt poate fi confirmat de toţi cei prezenţi, inclusiv de persoana în cauză. Folosirea dezinformărilor, dar şi a termenilor de «cocină» şi «jeg» la adresa Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva sunt de natură să afecteze grav încrederea populaţiei în sistemul public de sănătate. În acelaşi timp, această atitudine este o ofensă gravă adusă personalului medical din cadrul SJU Deva, care depune toate eforturile pentru a asigura un act medical de calitate pacienţilor din judeţul Hunedoara. Respingem cu fermitate acuzaţiile iresponsabile lansate în mediul on line de către anumiţi oameni politici care folosesc sistemul public de sănătate pentru a câştiga capital politic”, se arată într-un comunicat al managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Adina Pera Ştefănie (foto jos).

Nici un microb în secţie
Referitor la situaţia de la Secţia Pediatrie a spitalului din Deva, Monica Cînda, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, a transmis către Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, o adresă după controlul de la Pediatrie, în care se precizează: la data şi ora controlului, lucrările de dezinsecţie au fost efectuate cu respectarea Planului anual DDD. Ultima lucrare a fost efectuată în data de 21.01.2019. În urma controlului igienico-sanitar au fost constatate următoarele neconformităţi pentru care au fost aplicate amenzi în cuantum de 2.000 de lei. Lenjeria de pat nu este călcată corespunzător, dezinfecţia ploştilor la etajul II al secţiei se face necorespunzător. În urma testelor, nu s-a confirmat nici un microb în secţia respectivă.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here