Mesagerul Hunedorean : Cum văd primarii sistemul informatic de prevenire a votului multiplu

  375
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Magdalena Şerban

  Începând cu alegerile locale din 2016, pentru a fi prevenite fraudele electorale, alegătorii vor fi verificaţi prin sistemul informatic centralizat înainte de a-şi exercita dreptul de vot. Premergător intrării la urne, aceştia trebuie să-şi prezinte actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea şi verificarea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic centralizat.

  04 Silviu-Nan-primar-gurasada-10Este o măsură binevenită
  „Este foarte bine că s-a ajuns la o asemenea concluzie legală. Este o modalitate de a preveni votul multiplu. Din ce cunosc, la verificare, sistemul informatic va detecta automat dacă respectiva persoană a mai votat în acea zi, dacă şi-a pierdut dreptul de vot etc. Nu am avut probleme cu migraţia turiştilor în zona noastră sau cu alte modalităţi de a vota cu grupul. Fiind poziţionaţi lângă DN7, am avut cazuri de votanţi veniţi pe listele suplimentare, fiind şoferi aflaţi în tranzit sau pur şi simplu lume care se afla în tranzit, dar cel mult alături de familie sau prieteni. La prezidenţiale au fost vreo 350 de astfel de cazuri, însă nu s-a votat cu grupul, aşa cum se practică, ci la modul răzleţ”, afirmă Silviu Nan, primarul comunei Gurasada.

  04 Calin-Dud-Primar-Luncoiu-1S-ar putea înregistra blocaje informatice
  „Nu sunt contra, dar dacă e să ne ghidăm după logica lucrurilor, timpul alocat unui alegător se va extinde. Nu asta ar fi problema, ci faptul că în discuţie fiind milioane de entităţi, iar sistemul fiind conectat la central, tehnic vorbind, poate ceda oricând. Şi ce se face în cazul acesta? Stă omul cu buletinul în mână, derutat, până îşi va reveni calculatorul şi poate fi accesată, din nou, baza de date? Sau e lăsat să voteze «pe încredere» şi la ieşirea de la urne se descoperă că a votat pentru a doua oară în cadrul aceluiaşi scrutin. Cam astea sunt nedumeririle mele. Nu mă lamentez pe plan local, oamenii de aici au mult bun simţ şi ne cunoaştem între noi, făcând parte din aceeaşi comunitate, deci nu fac prostii de genul acesta. Dar în municipiile mari ce se va întâmpla? Cât se va sta pentru a se putea vota?”, se întreabă primarul din comuna Luncoiu de Jos, Călin Dud, care susţine că până acum nu s-au întâlnit cazuri de vot multiplu, în comuna pe care o păstoreşte.

  04 emil-bic-primar-beriu-300x182Un pas spre responsabilizare
  „Nu am înregistrat până acum situaţii de vot multiplu sau tradiţionalele autocare venite să facă turism, subit, la noi în comună în ziua scrutinului. Este o măsură extraordinară, eliminând din faşă, posibilitatea ca o persoană să pună ştampila pe buletinul de vot de două ori, în aceeaşi zi. Trebuia adoptată de mai multă vreme, dar bine e şi aşa. Păcat că s-a aşteptat atâta timp până la punerea ei în practică. Oricum, legea vizează mai mult alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţialele, decât pe cele locale. La acestea votează oamenii din fiecare sat şi nici nu poate fi vorba de vot multiplu”, a declarat Emil Bîc, primarul comunei Beriu. Acesta mai ia în calcul şi timpul pierdut pentru verificarea fiecărui alegător, dar merge pe considerentul că orice lucru bun are un preţ de plătit.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here