Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Mitul redresarii

Mitul redresarii

337
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Acum este perioada in care multi tineri viseaza la un viitor adecvat aspiratiilor lor. Absolventii de BAC care spera ca nu si-au tocit coatele de pomana si care mai au si sansa unor parinti absolut normali, nu a unor nebuni care inca le indruga prostii de genul “Nicaieri nu e mai bine ca aici!”, “Peste tot e rau, (pe unde n-am fost noi, evident!), dar aici e mult mai bine!”, “Stim noi mai bine!”, samd.

***

Asa ca, a venit timpul sa va povestesc ce am facut in ultimele doua luni. Ei bine, in aceasta perioada am incercat din rasputeri sa ajut un astfel de personaj, aflat la varsta marilor sperante, sa-si atinga visul. Si poate mai mult de atat, sa evite sa faca parte din urmatoarea generatie de sacrificiu din Romania, pentru ca sincer nu mai putem vorbi de altceva decat de serii de generatii de sacrificiu, serii ce se succed cu repeziciune si fara absolut nici o speranta reala de viitor in acest colt uitat de lume.

Timp de 2 luni, in fiecare dupa-amiaza, am completat alaturi de el, cu speranta, cu incredere,  formularele de inscriere pentru universitati din America de Nord (Statele si Canada adica, asta pentru cei carora geografia le joaca feste, sau care habar nu au de ea! Si sunt extrem de multi cei din aceasta a doua categorie!). Pentru ca, la inceputul cautarii, personajul nici nu vroia altceva decat “visul american”.

***

Evident ca, si acolo, ca si aici, numarul de hartii – electronice de aceasta data – cerute a fi completate, este destul de mare, in functie de facultate si de pretentiile acesteia! Un volum mare, imens chiar, de munca asidua intr-o perioada extrem de scurta de timp. Pentru ca, altfel nu se poate si risti sa treci pe langa sansa vietii, sansa care nicicand altcandva nu se va mai deschide, pe parcursul unei intregi vieti, asta mai ales daca ai si “norocul” sa ramai priponit, prin prostia celor mult prea apropriati si totodata si ingusti la minte aici, da aici in Romania.

Si, dupa o perioada de mai mult de doua luni de munca asidua, am cules si rezultatele finale.

***

Asa ca, iata-ne acum, ca la orice experiment, fie el reusit sau nu, cu rezultatele in fata:

– 96% dintre raspunsuri au fost negative, celebrele institutii in cauza, declarand, verde-n fata, (sau negru pe alb daca va place mai mult) ca pur si simplu nu au bani! La primele cazuri de acest fel am crezut ca nu mai stiu bine engleza.

Cum, ei care se lauda, in toate partile, cu revenirea lor spectaculara sau spectaculoasa in limba noastra neaose, ei, indispensabilii prezentului, nu mai au bani pentru scolarizarea intr-o universitate a cuiva cu rezultate bune si foarte bune (potentiala tinta pentru vanatorii de capete adica), si care mai si vine dintr-o tara mai mult decat aliata, care ii ajuta peste tot in lume, in Afganistan, in Siria, in Iraq, in … si care inregistreaza si pierderi de vieti omenesti? S-a schimbat lumea! Probabil ca, daca eram musulmani, situatia era cu totul alta. Sau poate ca nu. Ca tot din Europa de Est venea.

– aproximativ 2% nici macar nu s-au obosit sa … raspunda! Aici e deja ca la noi, unde, daca aplici la un job, nu-ti raspunde nici dracu, ca asa-i cu cei sapte ani de acasa, pierduti in tranzitie. E mare lipsa in special printre reprezentantii locali de asa-zisi head hunters. Probabil ca s-au inspirat din bunul simt al tarilor lumii a treia (Pakistan, India, unde ragaitul e semn ca ti-a placut mancarea, si daca nu ragai jignesti gazda!)

– restul, ei bine, restul e-mailurilor s-au pierdut in neant, undeva pe traseu mai mult decat probabil, fie pentru ca adresele publicate nu mai fusesera actualizate de foarte mult timp, fie pentru ca serverele respectivelor institutii erau suprasolicitate de cererile localnicilor, inebuniti sa ocupe un loc, fie institutiile respective au, usor, usor, disparut in ceata de dupa marele crah din 2008.

***

Comparativ cu ceea ce era acum 24 de ani insa, rezultatele arata ca nu se poate vorbi de vreo forma concreta si reala de revenire a economiei nord-americane, aceasta expresie fiind credibila doar pentru cei cu un IQ aflat mult sub 60 (aici intra si propagandistii!), asta si pentru ca economia, de oriunde, isi revine doar cu investitii masive in educatie, cercetare, dezvoltare tehnologica!

Cu o exceptie, la noi, locul unde economia isi revine din si prin concedieri masive si din cresterea aberanta a impozitelor, din reducerea pensiilor si salariilor, din prostia celor ce, vremelnic, ne conduc, dar inca nu au aflat acest lucru. Ca asa gandesc doar cei cu multe doctorate de tip copy/paste in domeniul economic. Asa este cand esti neam de sluga la stapan si stapanul este, pe deasupra, si alogen.

***

In loc de incheiere, pot sa spun ca intr-un final, si dupa multe alte insistente (a se citi munca de lamurire de la om la om, in mai multe reprize), personajul in cauza si-a gasit un locsor destul de caldut, undeva, intr-o tara din America de Sud, latina ca si a noastra adica, una din cele in care marele latrau facea si desfacea guverne, dupa bunul lui plac, acum cativa ani, cand inca isi permitea acest lucru. Acum povara datoriei ii cam ofileste actiunile si totul merge spre bine, spre binele celorlalti adica, cei cu o reala economie, bazata pe productie si nu pe imprumut si forta.

***

Facultatea care si-a deschis larg bratele sa-l primeasca are cursuri in limba engleza (desi va trebui sa invete in decurs de un an, gratuit insa, si limba tarii respective), totul frumos ambalat si la pachet, dupa o programa similara cu cea dintr-o celebra candva universitate americana, si toate astea intr-o tara exotica, latina, aparent aflata in cadere libera, dar care investeste masiv in viitor, si care a manifestat chiar bucurie in a primi pe cineva din Romania. Asa ca povestea s-a incheiat cu bine.

Oare cine este mai fericit acum?

Eu sincer nu, pentru ca pentru noi, cei ramasi acasa, dezastrul nu s-a incheiat inca, iar daca bolunzii astia vor si razboi, va fi iar vai si jale pe plaiul nostru mioritic.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here