Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Moartea pandeste din aditivii adaugati tutunului (II)

Moartea pandeste din aditivii adaugati tutunului (II)

371
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Am facut azi o documentare ceva mai larga in privinta tigarilor si a tuturor produselor din tutun vandute in Romania (tutun de pipa, tutun presat, foi de tutun, etc.).

Ei bine cifrele sunt cu adevarat uluitoare:

oficial intra in tara peste 200 de tipuri de tigari provenind de la aproximativ 45 – 50 de producatori;

neoficial mai intra in tara, pe langa cele intrate legal adica, peste 100 de tipuri de tigari care provin de la aproximativ 20 de producatori.

Deci discutam de peste 300 de tipuri de tigari provenind de la circa 65 de producatori, mai mult sau mai putin cunoscuti,  si care ne afecteaza pe noi fumatorii intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de nivelul de chimizare al tutunului, de proportia celor peste 600 de aditivi recunoscuti de marii producatori ca fiind utilizati in tratarea tutunului, de …. si lista e uriasa.

– peste toate acestea troneaza tigarile contrafacute, care evident ca nu au nimic care sa ne ofere vreo informatie privind conditiile de productie, igiena, aditivii utilizati la tratarea tutunului, tipul de filtre utilizate, adica ceva, orice, legat de posibila lor toxicitate. Cum suna toate astea?

Statului  roman, toti fumatorii ii platesc, vor, nu vor, taxa pe viciu, adaugata impreuna cu altele, mai mult sau mai putin vizibile in pretul final al pachetului de tigari. Si statul isi protejeaza cetatenii, … rezultatele sunt exact cele care le vedeti cu cateva randuri mai sus. Si asta pentru ca statul este cel mai prost administrator posibil al banilor dumneavoastra, lucru arhidovedit deja in cei 25 de ani de haos si tranzitie fara sfarsit.

Dintre toti acesti actori implicati in comertul cu tigari, nici macar unul singur, fie el producator, fie el statul roman nu isi informeaza corect cumparatorul sau cetateanul, trecand pe ambalaj compozitia produsului din tutun, astfel incat fiecare sa stie exact la ce aditivi se expune fumand un anumit tip de tigari. Oare de ce? Sa fie o simpla coincidenta? Cine are interesul ca pe cutie in afara celor doua afise efectiv stupide si pe care fumatorii inraiti le ignora cu desavarsire, sa nu existe de fapt trecuta nici o informatie utila legata de compozitia tutunului si eventual a fumului rezultat, eventual chiar performantele filtrului utilizat si atat de mediatizat prin sutele de reclame la tigari difuzate la ore mai mult sau mai putin potrivite, dar extrem de insistent si insidios, samd.

Oare tigarile, care sunt de altfel accizate si supraimpozitate alaturi de cafea si de alcool, nu trebuie si ele sa se supuna acelorasi legi, tot romanesti de altfel, care cer in mod explicit producatorului sa afiseze clar compozitia produselor alimentare sau nealimentare vandute, termenul de valabilitate al acestuia si alte date, cum ar fi de exemplu cele energetice, si “pedepsesc” lipsa lor sau faptul ca sunt incomplete (omisiuni neintentionate le-ar denumi producatorii) cu amenzi de care nu se mai sperie absolut nici un producator prins cu musca pe caciula. Vezi amenzile de anul trecut, de acum doi ani, trei ani si pe cele de anul asta, pentru exact aceleasi lucruri, aplicate exact acelorasi actorasi de duzina, necinstiti pana la Dumnezeu, si cu care ne-am obisnuit ceva, prin intermediul presei, indiferent care ar fi ea. Si, va garantez ca, la anul, va fi exact la fel, nu va faceti vise, nu va aparea nici o minune in aceasta privinta … .

Fumatul, trebuie sa recunoastem, cu mana pe inima ca este intr-adevar un viciu, dar este din pacate viciul a 25% din populatia Romaniei conform statisticilor oficiale. Si toti acesti oameni, cu viciul lor atat de blamat,  au drepturi egale cu toti ceilalti cetateni ai Romaniei si au dreptul sa stie ce fumeaza, sa-si aleaga daca vreti, in cunostiinta de cauza acest “drog” legal. Tocmai de aceea este foarte important sa se respecte legea etichetarii produselor din tutun.

Ce parere aveti dragi fumtori, voi cei mai sociabili si mai altruisti in ale viciului, impatimitilor? Aveti sau nu dreptul sa stiti compozitia tutunului tratat, adica exact a substantelor care sunt special introduse sa va creeze dependenta si de ce nu, chiar cancer?

Daca sunteti ferm convinsi ca raspunsul la intrebarea anterioara este da, atunci veniti si fiti alaturi de autor si cereti impreuna cu noi, printr-o petitie online, etichetarea corespunzatoare a cutiilor de tigari,  in temeiul acelorasi legii care se aplica la celelalte produse si care pana in prezent au exclus cu desavarsire  tigarile, tinand cont de faptul ca, in cazul celorlalte vicii pentru care, de asemenea, se cheltuiesc lunar sau anual sume mari de bani din bugetul familiei, si care respecta deja legea etichetarii, si ma refer aici evident la cafea si produsele derivate si la alcool si produsele derivate.

Fiti alaturi de noi in primul rand pentru voi, pentru sanatatea dumneavoastra si a celor dragi, pentru a se evita ca pe viitor, produsele dovedite a fi extrem de nocive, dar deja existente in comertul nostru atat de afectat de lipsa de onestitate a unor producatori pentru care banul este mai presus de sanatatea noastra, a tuturor, sa mai fie o prezenta curenta, reala si de ce nu, chiar dureroasa. Ce ziceti?


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here