Acasă Stiinta & Tehnica Economie MOBILA ROMANEASCA PE PIATA ...

MOBILA ROMANEASCA PE PIATA RUSEASCA

719
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Foto: Vocea Rusiei

 În perioada 19-22 noiembrie, la Moscova se desfăşoară Târgul Internaţional Mebel 2013, una dintre cele mai importante evenimente din domeniul industriei mobilei şi decoraţiunilor interioare. Târgul constituie un loc de întâlnire pentru specialiştii din industria mobilei, oferindu-le posibilitatea să participe la mese rotunde, seminarii şi alte evenimente importante din domeniul afacerilor cu mobilă.

România, oaspete permanent la acest târg, participă şi în acest an cu un pavilion naţional. Mai multe detalii despre prezenţa românească la Mebel 2013 ne-a oferit, în interviul pentru Vocea Rusiei, doamna Gabriela Chişe, consilier la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Gabriela Chişe: La ediţia de anul acesta, în pavilionul României, organizat cu finanţare de la bugetul statului, sunt prezente 22 de firme. Sunt firmele clasice, care fac exportul pe piaţă de mai multă vreme, dar care acum prezintă şi alte modele, şi firmele noi, care sunt la prima participare aici şi care îşi pun speranţele în acest târg. Chiar au produse mai diferite decât cele pe care noi le prezentăm în mod tradiţional la târg. Avem firme cu mobilier din răşinoase, care este cu finisaje vopsite, o sortimentaţie foarte bogată pentru sufragerie, bucătărie, camere de zi, într-un stil clasic francez. Culorile alb şi gri sunt predominante la acest mobilier. Am văzut că au fost foarte vizionate şi sperăm să aibă succes. Am venit şi cu mobilă în stil clasic, garnituri foarte diferite, cu sculptură, pentru dormitoare, camere de zi. Acestea sunt din lemn masiv, cu prelucrări complexe, cu finisaje ecologice, asortate cu tapiţerii tot în stilul clasic. Avem şi o linie mai modernă la tapiţerii, dar tot realizate din lemn masiv cu finisaje diferite. De asemenea, au mai expus câteva firme decoraţiuni de interior, unele clasice cum sunt Galle-urile şi altele mai moderne realizate din sticlă în diferite forme şi culori, de o frumuseţe şi de un rafinament deosebit.

Printre firmele româneşti bine cunoscute pe piaţa rusească se numără concernul Simex Grup, a cărui producţie este prezentă în Federaţia Rusă începând din anul 1997. La actuala ediţie a târgului, Simex Grup, lider în exportul de mobilă românească în Federaţia Rusă şi CSI, prezintă ultimele modele din lemn masiv.

„Pentru noi, această expoziţie este una dintre cele mai importante deoarece peste 90% din producţia noastră o exportăm în Rusia, respectiv fosta URSS, unde beneficiem de o piaţă mare şi sigură, care, în pofida crizei economice, ne oferă stabilitate şi posibilitatea de dezvoltare. Aici mobila românească este foarte apreciată şi asociată întotdeauna cu calitatea. Această vastă piaţă nu a dezamăgit niciodată producţia românească nici înainte de 89 şi nici după. Când afirm producţie românească mă refer nu numai la mobilă, ci la toată industria româneasca începând de la cea textilă şi terminând cu industria grea”, a declarat domnul Gabriel Antoniu Lavrincic, director comerţ export în Grupul de Firme Simex.

Potrivit dumnealui, concernul este prezent la Târgul Internaţional de Mobilă din Moscova „cu scopul şi ambiţia de a aduce mobila românească acolo unde îi este locul, mai exact sus, în vârf, adică în Moscova şi nu numai, ci în toată fosta URSS. Semnalele sunt foarte puternice că există iubitori şi doritori de mobilă românească, pe care o asociază cu diferite branduri de maşini, parfumuri, haine din lumea întreagă şi îşi doresc să o aibă în casă”.

Vocea Rusiei: Ce reprezintă pentru Simex piaţa rusească comparativ cu alte pieţe pe care este prezentă producţia dumneavoastră?

Gabriel Antoniu Lavrincic: Ca să înţelegeţi, o să vă exemplific prin cifra de afaceri la exporturile către piaţa rusă şi alte ţări din fosta URSS – ea este de aproximativ 90-92% şi uneori ajunge chiar până la 95%, iar asta spune totul. Aici e pulsul exportului. Mai există o nuanţă foarte importantă care exprimă clar diferenţa dintre piaţa rusă şi piaţa din UE: în Rusia suntem percepuţi, recunoscuţi şi doriţi ca un producător de valoare superioară, însă, dacă ne limitam exclusiv la piaţa din UE, azi am fi închis toate fabricile de mobilă, prin urmare din producător deveneam cumpărător.

Vocea Rusiei: Concurenţa pe piaţa producătorilor de mobilă este mare. Ce fac producătorii români pentru a face faţă acestei concurenţe? Prin ce iese în evidenţă mobila românească?

Gabriel Antoniu Lavrincic: Aşa este, concurenţa este foarte mare, dar, în ultimii ani, cumpărătorul din Rusia şi tot spaţiul fost sovietic se trezeşte şi nu-şi mai doreşte mobilă chinezească, turcească sau chiar şi mobilă italiană, care este cu mult mai scumpă decât mobila românească, însă la capitolul calitate lasă de dorit. Mobila românească o depăşeşte pe cea italiană, n-o spun ca şi producător român de mobilă, deja sunt dovezi clare şi chiar într-un volum mare, pe care le primim de la clienţi cum că se îndreaptă spre mobila românească. Până acum câţiva ani, tendinţa era mobilă italiană pentru că sună aşa mai aristocratic să ai mobilă italiană în casă, dar lumea şi-a dat seama că mobila românească este cea care răspunde calităţii. Printre altele, pot să vă spun că mobila italiană, care se vinde în Rusia şi fostul spaţiu sovietic, în cea mai mare parte, este produsă în România – lemn românesc, mână de lucru românească, tehnologie mai mult sau mai puţin românească, doar este etichetată ca mobilă italiană, ea fiind mobilă românească.

Vocea Rusiei: Să înţelegem că în ultimii ani s-a înregistrat un progres?

Gabriel Antoniu Lavrincic: Da, s-a înregistrat un progres evident. Şi chiar cunosc personal italieni, care au fabrici de mobilă în România şi până acum câţiva ani vindeau mobila ca mobilă italiană şi acum au schimbat eticheta, pun mobilă românească pentru că are mai mult succes.

Firmele româneşti au încercat să aducă modelele preferate de ruşi şi să-şi dezvolte chiar modele specifice pentru această piaţă. Astfel au reuşit să-şi lărgească numărul de parteneri, să facă comerţ cu mobilă nu doar în Moscova, ci şi în regiunile îndepărtate ale Rusiei, unde mobila românească se bucură de respectul cumpărătorilor.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here