Acasă Stiinta & Tehnica Economie Monitorul de Vaslui : Proiectele europene au devenit o sperietoare

Monitorul de Vaslui : Proiectele europene au devenit o sperietoare

132
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La trei ani de la debutul exercitiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, oamenii de afaceri vasluieni sunt îngroziti de… proiectele europene! Pe lângã ghidurile întortocheate, întreprinzãtorii sunt debusolati de lipsa de implicare a bãncilor în asigurarea cofinantãrilor. În prezent, multe fonduri europene sunt blocate din cauzã cã primãriile si patronatul nu au bani pentru cofinantare.

Oamenii de afaceri din judetul Vaslui mai trag incã un semn de alarmã in ceea ce priveste dezastrul de pe piata fondurilor europene. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, a spus cã intreprinzãtorii sunt foarte rezervati din mai multe puncte de vedere cu privire la capacitatea de atragere a fondurilor europene. ‘Pe de o parte, oamenii de afaceri sunt sceptici fatã de procedurile de derulare a proiectelor europene, iar pe de altã parte sunt speriati de modul in care se fac plãtile pe proiect. Vorbim de o slabã implicare a bãncilor in sustinerea pãrtii de cofinantare pentru proiectele europene, atitudine care este o meteahnã mai veche. Institutiile financiare nu sunt armonizate cu indicatiile date de autoritãti si nici cu semnalele venite dinspre mediul de afaceri’, a spus Ionel Constantin.

Agricultura si infrastructura asteapta investitii

În acest moment, la nivel national, se vorbeste de o absorbtie a fondurilor europene care este de numai 0,18%. Dacã in cazul altor state, cum ar fi Portugalia, Spania, Polonia, avem de-a face cu exemple pozitive, in Romania sau ratat oportunitãti financiare semnificative, care ar fi adus mari beneficii economiei. Este vorba de 8 – 9 miliarde de euro care au fost pierdute, din cauza lipsei unei strategii coerente pe aceste directii de dezvoltare. ‘La noi, in judet, fondurile europene pot fi utilizate in agriculturã (cultura mare, zootehnie, masini si utilaje agricole etc.). În ceea ce priveste drumurile, noi suntem sub pãmant, la doi kilometri! Circa 60% din drumuri mai sunt incã din piatrã si pãmant, iar foarte multe localitãti nu au sisteme de alimentare cu apã si canalizãri. Sunt strãzi chiar si in municipii care nu detin toate utilitãtile. Acum, o parte din fondurile europene sunt blocate, deoarece oamenii de afaceri si primãriile nu au partea de cofinantare’, a mai spus Ionel Constantin.

Proiecte greu de accesat

Tot in cursul acestui an, Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, preciza cã actualele ghiduri sunt extrem de complicate. ‘Sunt cele mai proaste ghiduri ale solicitantului de cand Romania a avut acces la fondurile de preaderare, in urmã cu peste 15 ani. Aceste ghiduri ii debusoleazã pe cei care vor sã acceseze fonduri europene. Acum, cel mai greu este sã implementezi un proiect european. Agentii economici care ar avea curaj sã acceseze fonduri europene sunt in situatia de a renunta. Totul este intr-o ceatã cumplitã, este o dezordine cumplitã!’, a spus Ovidiu Copacinschi. În opinia patronatului, pentru deblocarea actualei situatii este nevoie de vointã, de o decizie politicã fermã care sã vizeze reindustrializarea tãrii. ‘Au trecut deja trei ani din exercitiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, mai sunt doar patru ani. Cand sã se mai intocmeascã proiecte, sã se aprobe si sã se implementeze respectivele investitii?! Este nevoie de o decizie politicã, pentru a pune la dispozitia firmelor fondurile europene’, a explicat Copacinschi. În prezent, Consiliul Judetean Vaslui are in lucru 10 proiecte pe finantare europeanã nerambursabilã. Valoarea investitiilor preconizate se ridicã la peste 300 milioane de euro, iar odatã cu deschiderea liniilor de finantare vor fi depuse si proiectele la care se lucreazã in prezent.

Articol scris de:

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here