Acasă Anunturi Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 83 de ani de existență

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 83 de ani de existență

495
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

În anul decretat de Patriarhia Română Anul omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 17-19 mai 2019, la evenimentele dedicate împlinirii a 83 de ani de existență.

Acest proiect muzeal, intitulat inițial „Muzeul Satului Românesc”, se datorează Catedrei de Sociologie a Universității București, condusă de profesorul Dimitrie Gusti, care împreună cu studenții săi și cu specialiști din diverse domenii, a desfășurat campanii monografice în întreaga țară. Una dintre acestea a avut loc în 1929 la Drăguș, în județul Brașov. După 90 de ani, în gospodăria adusă din teren de echipele lui Dimitrie Gusti, ansamblul „Nunta de la Drăguș” ne va aduce aminte de datinile și obiceiurile de căsătorie. Tot despre cercetările în zona ale echipelor de specialiști va fi vorba atât în dezbaterile intitulate „Cercetarea satului Drăguș – arc peste timp”, în cartea „Discursul ritual și costumul tradițional în S-E Transilvaniei”, ce va fi lansată cu această ocazie, cât și în filmul documentar „Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăgușului”.

De „Zilele Muzeului Satului” va evolua și cea mai veche trupă de teatru comunitar, trupa de Teatru Nescris, în care actorii sunt simpli ţărani și continuă o tradiţie de mai bine de 100 de ani în comuna Şanţ din Bistriţa-Năsăud. Teatrul Nescris a existat în această comună cel puţin din 1912 şi a fost descoperit de sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti în 1935.

În cadrul programului european „Noaptea muzeelor”, Muzeul Satului vă invită la un „Dialog coregrafic”, în care veţi avea posibilitatea să admiraţi dansul Călușarilor de la Sârbii Măgura-Olt, al grupului Irish Way de la Iași și pe cel al ansamblului Kozaciok din satul Bălcăuţi (jud. Suceava), localitate atestată documentar la 1471 într-un act întocmit de Ştefan cel Mare.

Vor participa de asemenea ansamblul Țara Vrancei din Focșani, reprezentanții comunității de români din localitatea Vişina, jud. Tulcea, reprezentanții satului Goicea Mică, jud. Dolj, ansamblul de dans german Korona, jud. Brașov, ansamblul folcloric Kymata al Uniunii Elenilor, jud. Prahova, formația de dansuri meglenoromane Altona din Cerna, jud. Tulcea.

Timp de trei zile, la Muzeul Satului vor fi organizate de asemenea expoziții, concerte, lansări de carte, dezbateri, demonstrații ale meșterilor populari. Vă așteptăm cu drag!

Mai multe detalii:

Biroul Relații Publice
[email protected]
https://www.facebook.com/muzeulsatului/
http://www.muzeul-satului.ro
Tel. 021 317 91 03, int. 201
Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff, nr. 28 – 30, sector 1, Bucureşti


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here