Acasă Supliment Cultural Carte Natașa Alina Culea – noul val de scriitori

Natașa Alina Culea – noul val de scriitori

1351
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autoarea a două cărți în limba română, în ordinea apariției la editura EPublishers:natasha

 • Natașa, bărbații și psihanalistul – nov. 2014
 • Iubirea are spini – feb. 2015

Interviu

Cine ești?

Ma întreb și eu în fiecare zi… Poate că fiecare clipă creează o nouă versiune a noastră, o continuare a celei precedente, dar niciodată aceeași. Timpul creeză iluzia continuității. Poate că ne caracterizăm doar prin schimbare. Îmi este mult mai ușor să răspund la o altă întrebare: „Cine nu sunt?”. Nu sunt blazată, nu cred că am mai multe răspunsuri decât întrebări și nu-mi astup urechile crezând că știu ceea ce am de știut.

Cum ai început să scrii?

Am început să scriu atunci când nevoia de exteriorizare a ajuns la cote alarmante. Ai nevoie de curaj ca să scrii, într-o singură zi cărțile îți pot fi inundate de sute de persoane pe urmele intimității tale, poți dezvolta un fel de claustrofobie emoțională. În același timp, poate fi cea mai frumoasă experiență pe care o poți trăi, această reconectare profundă la nivel afectiv, uman. Eu trăiesc pentru asta. Mă întreb adeseori care este scopul meu în viață, presupunând că am venit cu un scop… în absența oricăror temeri pe care le-aș putea formula înainte de a le conștientiza, acesta ar fi scopul: distrugerea barierelor, convențiilor dintre oameni. Această conștientizare a venit firesc, ca o completare a analizei mele interioare.

Natasa Alina Culea 3Care sunt subiectele pe care le abordezi în cărțile tale?

La prima vedere, cele două romane par destul de diferite, poate chiar opuse. Primul roman scris, „Natașa, bărbații și psihanalistul” este un chik lit mai complex decat ceea ce se oferă pe piață la momentul acesta, iar „Marat” este o poveste clasică de dragoste. În primul roman, protagonista este centrată pe sine, în căutarea de sine, în al doilea roman un bărbat este pivotul central al vieții protagonistei. Aici este diferența. Ambele romane vorbesc despre autenticitate, despre complexitatea structurii umane, despre simplitatea legilor universale complicate doar de existența societății noastre. Sunt persoane care s-au amuzat copios citind prima carte, dar sunt aproape sigură ca nu s-a amuzat nimeni citind „Marat”. Ambele cărți sunt preponderent romantice; sunt o romantică prin excelență, chiar și atunci când dovedesc contrariul, mai ales atunci.

Cum vezi piața românească actuală a cărților?

Sugrumată, derutată. Este nevoie de o schimbare, de o restructurare radicală. Editurile sunt mai mult tipografii din lipsa acută de fonduri. Se propagă idea de tinere talente cu o singură condiție, ca această idee să nu fie susținută din fondurile lor. Departamentul de PR și de vânzări din cadrul editurilor ar trebui ales diferit, cu diplome compensate de voință și pasiune, nu doar diplome inutile. Educația culturală începe din școală, aici este iar un segment la care ar trebui lucrat. Ziarele și televiziunile trebuie implicate în astfel de proiecte pentru ridicarea nivelului de cultură, nu invers (cum se procedează).

Ai în vedere o a treia carte?

Da, chiar și a zecea carte. Rămâne de văzut dacă și timpul, circumstanțele vor fi în favoarea scrisului.

Cum intri în acea „stare” a scrisului?

Muzica mă pune imediat în dispoziția de care am nevoie. Acesta este secretul meu, acum deconspirat. Asociez emoția pe care vreau să o transmit cu o melodie anume și cuvintele încep să curgă, eu doar mă feresc din calea lor. Prefer neclintirea nopții, mă ajută să mă concentrez.

Cine este Marat? Are iubirea spini?

Marat este un nume masculin întâlnit pe teritoriile Rusiei și un simbol al iubirii care „nu uită și nu întârzie” (citat din carte). În ciuda titlului ales, iubirea nu are spini, noi creștem spini iubirii atunci când nu o lăsăm să intre în viața noastră pe ușa din față. Preferăm să tragem cu ochiul de după cortini țesute în justificări, în lipsa autenticității dar în prezența convențiilor sociale de care vorbeam mai devreme. Romanul de dragoste „Marat” va ridica aceste cortini.

„Natașa, bărbații și psihanalistul” este un titlu catchy…

Inițial, manuscrisul a avut un alt titlu, dar autenticitatea a învins și curajul de a te prezenta lumii a triumfat. Este o autobiografie până la un anumit punct, iar după acest punct rămâne intimitatea mea la care încă țin. Romanul este foarte ușor de citit, aceasta a fost și intenția mea, să fie accesibil dar să ridice întrebări, mult mai multe decât ai crede.

Care sunt scriitorii români contemporani citiți de tine?

Trebuie să recunosc o anumită ignoranță în ceea ce privește scriitorii contemporani, ignoranță susținută de admirația mea pentru clasici. Abandonez destul de ușor o carte care nu mă prinde în năvodul ei și recidivez în lecturile citite și răscitite ale clasicilor. Datorită interacțiunii mele cu autori la început de drum, doresc să citesc „Oameni, îngeri și demoni” (Lina Moacă), „La limită” (Diana Farca), „Două linii roșii” (Alina Șova), „101 poeme” (Vasile Poenaru), cărțile lui Darie Ducan, volumele de poezii semnate Amalia Elena Constantinescu, îl aștept pe Pascal Nour să publice oficial scrierile sale, Cătălin Sturza lucrează la un roman pe care îl aștept… Pe acești autori îi cunosc și știu că nu mă vor dezamăgi literar.

Natasa Alina Culea 4Care sunt clasicii citiți și răscitiți?

Oscar Wilde, Charles Dickens, Feodor Dostoievski, Charles Baudelaire, George Călinescu, Camil Petrescu, Emile Zola, Honoré de Balzac. Un lucru este sigur, nu citesc ceea ce consideră alții că ar trebuie să citesc. Un exemplu ar fi Virginia Wolf, am început mai multe cărți scrise de ea și nu am terminat niciuna, iar asta vorbește de la sine. S-a format cumva o listă de scriitori și de cărți, considerată un must, iar eu nu pot fi de acord cu asta. Că tot suntem la englezisme, nu ești trendy în lumea cărților dacă nu spui că ai citit „Maestrul și Margareta” (M. Bulgakov), „Numele trandafirului” (U. Eco), orice carte scrisă de Dostoievski, Orhan Pamuk, John Fowles, Homer… Ei bine, acestora le recomand cartea „Snobii” (Julian Fellowes). Aceștia din urmă îl pun pe Coelho pe același loc cu Sandra Brown, iar asta chiar nu este corect, dar se acceptă pentru că este vorba de acest snobismul literar de care vorbeam mai devreme. Este adevărat că evoluția lui Coelho nu există, ba chiar pot vorbi de o involuție culminând cu Adulterul, dar de aici până la Sandra Brown… Există snobism și printre scriitorii contemporani care au uitat că Arghezi „din bube, mucegaiuri și noroi” a creat „frumuseți și prețuri noi”, așa că scrierile lor abundă în cuvinte vânate din dicționarul academic, fără nicio idee consistentă în spatele acestora. Aceștia uită că ceea ce încerci să ascunzi, iese cel mai mult la iveală.

Ai un model în viață?

Există o persoană a cărei trecere prin viața mea a însemnat enorm pentru mine. Mariana, această femeie incredibilă m-a învățat iubirea necondiționată, acceptarea feminității și inutilitatea jalbelor către cer fără a scruta propria ta reflexie în oglindă. O admir foarte mult.

Care este ultima carte citită?

„Lunaticii”, Arthur Koestler.

De unde pot fi achiziționate cărțile tale?

Cărțile pot fi comandate direct de la editura EPublishers, de pe Elefant, Amazon, libraria M. Eminescu (București), etc. Cei care doresc să citească ceea ce scriu, o pot face accesând site-ul meu: www.natasaalinaculea.com

Interviu realizat de Crina  P.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here