news.russiatoday.ro : Câți civili mor în atacurile lansate de Statele Unite

  131
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  drone

  Aproape 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile antiteroriste cu avioane fără pilot efectuate de Statele Unite în Afganistan, Yemen şi Somalia sunt victime colaterale, în principal civili, conform unor documente secrete obţinute de publicaţia online The Intercept.

  Casa Albă şi Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conţin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operaţiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 – februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morţi. Dintre aceştia, doar 35 erau ţintele vizate, scrie The Intercept.

  Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eşantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau ţintele vizate.

  În Yemen şi în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacităţi mai limitate de colectare a informaţiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari.

  Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate… Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanţie că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorţi cu vieţile oamenilor, admite o sursă militară citată de publicaţia online.

  Administraţia George W. Bush a început să practice operaţiunile punctuale de eliminare a teroriştilor după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizaţi în principal membri ai reţelei teroriste Al-Qaida şi lideri talibani afgani.

  Numeroşi civili au murit, începând cu anul 2009, în raiduri efectuate cu drone americane în Afganistan, Pakistan, Yemen şi Somalia. Administraţia Barack Obama a continuat această latură a programului antiterorist, folosind în principal drone militare şi ignorând criticile referitoare la numărul mare de civili omorâţi, inclusiv cetăţeni americani.

  Spre exemplu, în decembrie 2013, o dronă americană a omorât 14 civili care se întorceau de la o nuntă, în Yemen, deşi ţinta vizată era un convoi al unor lideri ai filialei locale a reţelei teroriste Al-Qaida.

  Potrivit analizei, operaţiunile efectuate de Washington în zone de conflict în care armata SUA nu este implicată oficial se bazează de cele mai multe ori pe informaţii inexacte, de categorie inferioară.

  În documente se recunoaşte faptul că folosirea metadatelor telefonice şi computerizate, precum şi a celor din interceptări reprezintă metode inferioare de identificare, localizare şi neutralizare a suspecţilor, arată analiza, preluată de gândul.info.

  Materialul se bazează pe documente folosite într-un studiu al Pentagonului elaborat în anul 2013, care analiza valoarea informaţiilor şi tehnologiilor de monitorizare folosite în campania de raiduri din Yemen şi Somalia.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here