Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor O aberatie extrema: Arabia Saudita preia conducerea Consiliului pentru Drepturile Omului al...

O aberatie extrema: Arabia Saudita preia conducerea Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU!

294
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 

Pentru a fi cu adevarat remarcati pentru aceasta demnitate obtinuta cu sustinerea SUA, guvernul saudit anunța că vrea să angajeze CĂLĂI!

 

Premisa principala: Arabia Saudită rămâne una din puținele țări din lume care nu acceptă Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Arabia Saudită care și-a depus candidatura in urma cu cateva luni, urmeaza sa preia conducerea Consiliului pentru Drepturile Omului de la Organizația Națiunilor Unite, dupa cum informează ziarul The independent.

Anunțul saudiților vine la doar câteva zile după ce Guvernul acestei țări a postat un anunț prin care se caută opt persoane pentru a fi angajate pe post de călău. Recent, ca sa dovedeasca cat de mult pretuieste drepturile omului, aceasta tara a executat 47 de oameni! Viitorul acestui consiliu este se pare pe maini bune, iar cine nu respecta deciziile acestui leader urmeaza sa suporte cele mai severe pedepse. Curat democratic!

Numeroase organizații cu sediul în Occident precum Amnesty International și Human Rights Watch au condamnat în mod repetat sistemul asa-zis judiciar saudit precum și pedepsele lui extrem de severe, daca nu chiar capitale.

Nu există procese cu jurați în Arabia Saudită, iar completele de judecată au proceduri extrem de sumare.

Human Rights Watch, într-un raport din 2008, nota că un cod de procedură penală fusese introdus pentru prima oară în 2002, dar îi lipseau cele mai de bază proceduri de apărare și, în orice caz, era în mod obișnuit ignorat de judecători.

De cele mai multe ori, cei arestați nu sunt informați despre infracțiunea de care sunt acuzați, sunt lipsiți de dreptul la un avocat și sunt subiectul tratamentelor abuzive dacă nu mărturisesc ce li se cere.

La proces se pornește de la prezumția de vinovăție, iar acuzaților li se interzice adesea dreptul de a examina martorii și dovezile sau de a prezenta o apărare legală. Multe procese se desfășoară în secret.

Un exemplu de pedeapsă în urma unui astfel de proces: în octombrie 2015, pensionarul britanic bolnav de cancer Karl Andree, în vârstă de 74 de ani, a fost condamnat la 360 lovituri de bici pentru că a fermentat alcool pentru uzul propriu. Familia sa se teme că pedeapsa l-ar putea ucide.

Arabia Saudită este acuzată ca având unul din cele mai proaste istorice din lume în privința încălcării drepturilor omului. Problemele din acest domeniu care au atras cele mai multe critici includ extrema discriminare a femeilor, pedeapsa capitală pentru homosexualitate, discriminarea religioasă, lipsa libertății cuvântului și a libertății de conștiință, precum și acțiunile poliției religioase.

Între 1996 și 2000, Arabia Saudită a participat la patru convenții ONU privind drepturile omului și, în 2004, guvernul a aprobat înființarea Societății Naționale pentru Drepturile Omului (SNDO), condusă de personal guvernamental, pentru a monitoriza implementarea acestora. Până în prezent, activitățile SNDO sunt extrem de limitate și persistă dubiile privind neutralitatea și independența sa.

Ca răspuns la criticile continue ale încălcărilor drepturilor omului în regat, guvernul saudit subliniază caracterul islamic special al țării și sugerează că acesta justifică o ordine socială și politică diferită.

Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională a încercat fără succes să-l forțeze pe președintele Barack Obama să ridice chestiunea drepturilor omului în convorbirile cu Regele Abdullah, în timpul vizitei pe care a efectuat-o în regat în martie 2014, în special privitor la încarcerarea lui Sultan Hamid Marzooq al-Enezi, Saud Falih Awad al-Enezi și Raif Badawi. 

Arabia Saudită organizează zeci de execuții în fiecare an, în general pentru omoruri sau trafic de droguri, deși sunt executați oameni și pentru renunțarea la islam sau pentru pentru „crime” împotriva familiei regale (practica curat democratica). Metoda de execuție obișnuită este decapitarea în public.

Spre exemplu, Ali Mohammed Baqir al-Nimr a fost arestat în 2012, când avea doar 17 ani, pentru că a luat parte la protestele antiguvernamentale din timpul Primăverii Arabe. În mai 2014, Ali al-Nimr a fost condamnat la decapitare în public și crucificare.[19]

În 2013, guvernul a deportat mii de ne-saudiți, mulți dintre ei lucrând ilegal în țară sau având vizele expirate. Abundă rapoartele privind lucrători străini care au fost abuzați sau torturați de angajatorii lor sau de către alți cetățeni saudți. Deportarea a condus la faptul că multe servicii de bază suferă acum de lipsa forței de muncă, deoarece mulți cetățeni saudiți se feresc să ocupe posturi în meserii considerate inferioare.

Arabia Saudită are un „Program Împotriva Radicalizării”, al cărui scop este să „combată răspândirea și atracția ideologiilor extremiste în sânul populației” și să „insufle adevăratele valori ale credinței islamice, precum toleranța și moderația”.

“Toleranța și moderația” au fost puse sub semnul întrebării de ziarul Baltimore Sun, pe baza rapoartelor Amnesty International privindu-i pe Raif Badawi sau pe un bărbat din Hafr al-Batin condamnat la moarte pentru că a respins islamul.

Ca o incununare a acestor fapte si ca o decredibilizare totala a organizatiei: in septembrie 2015, Faisal bin Hassan Trad, ambasadorul saudit la biroul ONU din Geneva, a fost ales președintele Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, organism ce numește experți independenți.

Această informație desi aparent poate parea surprinzatoare, dar în realitate, Arabia Saudită este de fapt o țară consdusa de o familie regala care ucide sau dezmembreaza oamenii pe bandă rulantă.

Anul trecut, 87 de persoane au fost găsite vinovate și executate.

În 2015, cifra a ajuns deja la 85 și cu cele 47 executate de Anul nou aproape sigur, a depășit cu mult cifrele de anul trecut. Majoritatea celor executați sambata au fost condamnați pentru fapte de terorism comise în urmă cu peste 10 ani. Printre aceștia s-a aflat și Nimr al-Nimr, un cleric șiit în vârstă de 56 de ani, acuzat că, în timpul unor proteste din Arabia Saudită ce au avut loc în 2011, ar fi împușcat mai mulți polițiști. Nimr a fost condamnat la moarte după un proces ce a avut loc în spatele ușilor închise. Cazul său a fost mediatizat și de Ban Ki Moon, președintele ONU.

Hillel Neuer, directorul unui ONG specializat în monitorizarea activității ONU, a declarat că dacă Arabia Saudită va fi aleasă să conducă comisia pentru drepturile omului, aceasta va fi ultimul cui în coșgiugul credibilității acestei instituții. Intr-adevar cine va mai crede aceasta organizatie daca la conducerea ei se afla astfel de … state democratice!

“A pune Arabia Saudită ca și judecătorul suprem al omenirii asupra respectării drepturilor omului e ca și cum ai instala piromanul orașului în funcția de pompier șef”, a spus Neuer, citat de Independent.

În Arabia Saudită, partener strategic al SUA în zonă, domnește un regim extrem de autoritar, dictatorial chiar, dominat fiind de aripa asa-zis Wahhabistă a Islamului.  Această ramură a Islamului este considerată cea mai extremistă dintre toate, din această ideologie inspirându-se insusi Osama bin Laden, Talibanii din Afganistan și mai recent, chiar Organizația Statul Islamic (ISIS) a carei finante par oarecum legate intrinsec de regimul de la Riyadh.

De altfel, Arabia Saudită se mândrește că este singurul stat “creat prin jihad, singurul care ține Coranul drept Constituție”.

Cum suna si care este diferenta majora intre acest stat si SI ramane la latitudinea fiecaruia? Dar nu sunt multe diferente  din pacate!

Din pacate condamnarea faptelor acestei dictaturi ramane inca problematica, putine state cutezand sa declare deschis vreo opozitie fata de incalcarea repetata a drepturilor omului in aceasta tara si asta si datorita faptului ca Arabia Saudita este un aliat de nadejde al Statelor Unite in zona. Deocamdata! Cu o exceptie: guvernul suedez a pus capat in martie 2015, in numele drepturilor omului, cooperarii militare cu Arabia Saudita, spre nemultumirea regatului, care a reactionat rechemandu-si ambasadorul la Stockholm, scrie AFP. In numele principiilor, Suedia a anuntat marti ca nu va reinnoi acordul de cooperare semnat in 2005 si care a permis la acea vreme suedezilor de la Saab sa vanda radare Ryadului, partener strategic al Occidentului pentru stabilizarea Orientului Mijlociu. AFP noteaza insa ca este dificil ca Suedia sa fie urmata in acest gest de alti parteneri occidentali ai Arabiei Saudite, considerata un regim fiabil intr-o regiune foarte tulburata. Riyadh si-a rechemat imediat ambasadorul in timp ce un purtator de cuvant al ministerului saudit de externe a acuzat-o pe ministrul suedez de externe Margot Wallstrom de “ingerinta flagranta in afacerile interne ale regatului”. Aceasta denuntase metode demne de Evul Mediul ale justitiei saudite in cazul bloggerului Raef Badaoui, biciuit pentru insulta adusa islamului.

De notat ca, imediat, sauditii au reusit sa impiedice un discurs al ministrului care era prevazut sa fie sustinut in fata Ligii Arabe la Cairo.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here