OBIECTIV [vaslui] – Poporul plăteşte şi când aleşii neamului sunt în concediu: Parlamentari clasa lux

  277
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   
  p01_oo.qxpÎn total, pe perioada verii, de la buget sunt plătiţI 800.000 de euro pentru cele două luni de vacanţă, pentru cazarea parlamentarilor în Bucureşti, deşi ei nu sunt acolo, ci în concediu. Vasluiul are 13 parlamentari şi toţi se apără spunând că mai bine se risipesc aceşti bani decât să umble ei după cazare la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. În plus, chiar dacă sunt în vacanţă, deputaţii şi senatorii primesc diurnă şi le este decontat transportul. Un parlamentar are alocaţi 110 lei pentru meniul zilnic. Un copil orfan, doar 12 lei.

  În prezent, fiecare senator şi deputat primeşte lunar câte 4.000 de lei pentru a-şi plăti cazarea în Bucureşti. Au libertatea să aleagă dacă vor să stea la hotel sau să îşi închirieze un apartament. Cei mai mulţi preferă hotelul. În acest moment, avem peste 500 de parlamentari, senatori şi deputaţi care beneficiază de aceşti bani pentru cazare. 13 dintre ei reprezintă judeţul Vaslui în Parlament. Dacă este să facem un calcul simplu, pentru aceste două luni de vacanţă se cheltuie din bugetul Parlamentului undeva la 800.000 de euro pentru a asigura cazarea senatorilor şi deputaţilor care, culmea, nu sunt în Bucureşti, sunt la ei acasă, în circumscripţiile electorale sau plecaţi în vacanţă. Explicaţiile sunt diverse. Nu îşi pot căuta cazare la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, susţin aleşii.
  „Normal ar fi să nu plătim chirie pentru perioada verii, însă în ultimii ani de zile s-a demonstrat faptul că vara au fost de multe ori situatii cand au fost activităţi la Parlament, sesiuni extraordinare şi nu poţi să mergi să discuţi despre cazări de două zile, o zi undeva, chiar la hotel”, spun deputaţii.
  În plus, chiar şi în timpul vacanţei parlamentare, aleşii primesc diurnă şi bani pentru transport. Fie că vin în Bucureşti, fie că se duc în circumscripţiile electoraleÎ Oricum nimeni nu verifică unde se duc parlamentarii şi ce fac! Ei sunt pretutindei şi nicăieri!
  De exemplu, în prima lună de vacanţă parlamentară a anului trecut au fost cheltuiţi aproape 600.000 de lei pentru diurna şi transportul parlamentarilor.Şi leafă şi sume “forfetare” şi transport şi telefon

  Banii pe care statul îi alocă lunar pentru întreţinerea unui ales ar ajunge pentru plata a zece angajaţi care câştigă un salariu mediu pe economie. Suma pe care cei 583 de aleşi din Parlament au reuşit să o cheltuiască în ultima sesiune parlamentară se ridică la aproximativ 58 de milioane de lei. Asta înseamnă cam 33.814 lei în medie pentru un parlamentar. Cu aceşti bani ar putea trăi lunar, în România, 20 de bugetari, care câştigă salariul mediu de 1.611 de lei.
  Sumele de care parlamentarii beneficiază lunar pentru desfăşurarea propice a activităţii de aleşi ai neamului sunt substanţiale. Pe lângă indemnizaţie, fiecărui deputat şi senator îi revin prin lege “sume forfetare” în care intră cazarea, deplasările şi abonamentele telefonice. Doar trei din cinci zile muncesc aleşii pentru că, miercurea, majoritatea părăsesc capitala. Joi şi vineri, conform programului oficial, aleşii ar trebui sa fie în circumscripţiile electorale unde au fost aleşi, pentru a acorda audienţe. Acest lucru însă se întâmplă mai rar spre deloc.
  Pentru a ne face o idee despre cât ne costă un parlamentar, am consultat listele de cheltuieli ale celor două camere ale Parlamentului. Astfel, senatorul PDL Dan Marian primeşte o indemnizaţie netă de 4.909 lei, alţi 4.000 de lei s-au decontat pentru cazarea acestuia la Bucureşti, diurna pentru deplasări în teritoriu a ajuns la 2.099 de lei, transportul în ţară – 913 lei, cheltuieli cu telefonia mobilă – 35,38 lei. Total – 11.956,38 lei, fără dările la buget. Nelu Tătaru, de la PNL, a primit în ultima lună 4.969 de lei indemnizaţie netă, 2.239 de lei pentru deplasări în teritoriu, 1.221 de lei pentru deplasări în ţară şi 4.000 de lei pentru cazare. Total – 12.429 de lei. Doina Silistru – PSD: 5.031 de lei indemnizaţie netă, 4.000 de lei cazare în Bucureşti, diurna pentru deplasare în teritoriu – 2.099 de lei, transport în ţară – 1.000 de lei. Total – 12.130 de lei. Colega sa de partid, Gabriela Creţu, a avut o indemnizaţie netă de 4.909 lei şi diurnă pentru deplasare în teritoriu 2.099 de lei. Pentru transport în ţară a primit 440 de lei. Total – 7.448 de lei.
  La cealaltă cameră, deputatul PSD Victor Cristea are un salariu net de 4.969 de lei, iar pentru cabinetele sale s-au cheltuit 5.835 de lei cu bunuri şi servicii, iar 4.652 de lei au reprezentat cheltuielile de personal. Total – 15.456 de lei. Venituri asemanatoare au avut şi ceilalţi opt deputaţi ai judetului Vaslui – Irinel Stativa, Ana Birchall, Adrian Solomon, Toader Dima, Sergiu Viziteu, Florin Ciurariu, Dan Bordeianu şi Tudor Ciuhodaru. Camera Deputaţilor prezintă nominal doar salariile deputaţilor şi cheltuielile cu cabinetele din circumscripţii.

  Hrana parlamentarilor: 110 lei; a unui orfan, 12 lei

  Am făcut o comparaţie a banilor alocaţi în România pentru mâncarea unui parlamentar şi pentru cea a unui copli orfan. Scor 110 la 12!
  “Cuantumul a crescut de la 6 la 12 lei, respectiv de la 8,3 la 16,6 lei, în funcţie de vârsta beneficiarilor. Tot de 16,60 lei zilnic mănâncă şi mamele protejate în Centrul Maternal, în timp ce în cazul copiilor care frecventează centrele de zi, alocaţia de hrană este de 12 lei/persoana/zi”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
  Ce se poate mânca de câţiva lei pe zi atât cât este raţia de hrană pentru un copil orfan sau abandonat aflat în grija statului, în centrele de plasament din judeţul Vaslui. Prin comparaţie, meniul unui parlamentar ajunge la 110 lei pe zi. Bucătaresele din Vaslui au misiunea dificilă de a gândi şi pregăti două feluri de mâncare care să coste maximum 16 lei. Şi este nevoie de trei mese zilnic pentru o singură persoană! Cu aceşti bani poţi cumpăra două-trei pachete de biscuiţi. Vorbim totuşi despre copii, care trebuie să mănânce de cel puţin trei ori pe zi şi să primească 2.400 de calorii în cazul celor de până la patru ani şi 3.400 de calorii dacă vorbim despre adolescenţi.
  “În jur de 1.500 de copii din Vaslui sunt în grija asistenţilor maternali”, a declarat Ioanel Armeanu, şeful DGASPC Vaslui.
  Doar dragostea unui parinte, fie el şi de împrumut, face ca aceştia să nu sufere de foame. Oamenii suplinesc din salariul lor neputinţa statului. Bucătăresele de la centrul de plasament trebuie să inventeze zilnic meniuri care să nu coste mai mult de 12-16 lei. Ca să se gospodărească, cultivă legume în sere proprii.
  “Nu mai cheltuim bani pe roşii sau ardei şi ne rămân mai mulţi pentru carne”, spune o bucătăreasă.
  Aşa reuşesc să le ofere mâncăruri decente copiilor. Fără tot felul de artificii, angajaţii centrelor de plasamant nu ar reuşi să hrănească un copil cu doar câţiva lei pe zi. Situatia este cu atât mai dureroasă cu cât Vasluiul este în topul judeţelor cu cei mai mulţi copii abandonaţi. În timp ce alocaţia pentru hrana unui copil aflat într-un centru de plasament este o bătaie de joc, parlamentarii se plâng că nu au cum să renunţe la micul dejun de la hotel, care costa 110 lei. Cu aceşti bani, un copil orfan ar putea fi hrănit aproape două luni. Se iau în considerare doar ofertele hotelurilor de lux, unde sunt cazaţi parlamentarii. Aici preţurile sunt mai piperate, dar şi meniul este mai sofisticat. Mai întâi o cafea, cu sau fără lapte, pentru ca alesul să fie în formă pentru ziua de muncă. La cafea merge, evident, un croissant. Cei cu probleme de sănătate pot opta pentru un ceai cu lămâie. Nici o zi nu poate începe fără un suc natural de fructe. Cei care ţin la siluetă se pot mulţumi cu un bol de cereale cu lapte şi cu fructe. Celebra omletă, cu sau fără cârnaţi, este cheia unui mic dejun consistent. Pe platoul matinal pregătit pentru un parlamentar există întotdeauna mai multe feluri de brânză, diferite mezeluri şi preparate din peşte. Orfanii au văzut aşa ceva doar în poză, la fel ca o grămada de alţi vasluieni.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here