Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Omagiu veteranilor – itinerare moldave

Omagiu veteranilor – itinerare moldave

265
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

– IONEL BOSTAN –

Cinstirea celor cca. 20.000 de veterani de război aflați în viață nu conteneşte nici în spaţiul moldav. Prin pilda vitejiei arătate în bătăliile duse pe fronturile din Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad ori Crimeea, dar şi pe cele din Ungaria, Cehoslovacia ș.a., bravii veterani şi-au demonstrat patriotismul, precum ştim, exlusiv prin fapte.

Indiferent de gradul militar deținut astăzi sau în timpul luptelor, fiecare erou are o poveste interesantă și eminamente educativă pentru generațiile următoare. Ne-a convins că aşa stau lucrurile Cezar Cobuz, prin recentul demers editorial intitulat “Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole” (Editura StudIS, Iași, 234 pagini).

Autorul ne spune că această primă ediție este ”o inițiativă de suflet privind activitatea veteranilor de război din regiunea de Nord – Est”, intenţionând ca până la finele lui 2016 să scoată un al doilea volum pe aceeaşi temă. Din carte aflăm ca în judeţele Moldovei mai trăiesc în jur de 550 veterani, având vârsta de 95 ani şi peste.

Îndeplinind o importantă funcție de comandă în cadrul sistemului național de apărare, autorul, colonel, doctor în Științe militare, nu se limitează, când e vorba de omagierea veteranilor, la a scrie cărţi bazându-se doar pe alte publicaţii ori materiale de arhivă. El „străbate de ani buni satele, comunele și orașele Moldovei ca să îi întâlnească pe veteranii încă rămași în viață”, ducându-le „mici cadouri simbolice, diplome de excelență”, iar apoi „le ascultă destăinuirile, consemnează rememorările lor de pe front, retrăiește cu ei poveștile din război…”. (G. Radoslăvescu, http://www.bg15mc.ro/Rezervistul/Rezervistul_noiembrie_2015.pdf)

Între recentele vizite la bravii veterani este cea făcută la casa sublocotenentului (ret.) Chirilă Chirica, din Hudeşti – Botoşani, care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani (http://www.opiniadedorohoi.ro/sarbatorit-la-101-ani). Împreună cu Contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şef al Directiei personal si mobilizare din Statul Major General, a oferit veteranului un drapel, diploma şi emblema de onoare, din partea Armatei Române.

Într-o altă asemenea acţiune (Vezi Foto), tot alături de contraamiralul Tiberiu Frăţilă, a fost felicitat sublocotenentul (ret.) Pascal Gheorghe, din localitatea Miorcani – Botoşani, la împlinirea vârstei de 104 ani (http://www.bzi.ro/veteran-de-razboi-omagiat-la-implinirea-varstei-de-104-ani-de-comandantul-centrului-militar-zonal-iasi-foto-550973).

Să mai adăugăm că, în toate garnizoanele, cinstirea eroismului veteranilor de război este marcată periodic de întâlniri cu aceştia, organizarea de expoziţii cu fotografii de arhivă şi cărţi de genul celei sus-amintite ori activităţi de îngrijire a monumentelor de război.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here