Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Emil Șerban, un condamnat definitiv, menținut pe funcție în Palatul lui Boșcodeală

Emil Șerban, un condamnat definitiv, menținut pe funcție în Palatul lui Boșcodeală

515
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sentință definitivă de condamnare pentru conflict de interese în cazul șefului Servi­ciului Administrare Fond Locativ din Primăria Buzău, care și-a ajutat fiul să obțină o locuință ANL, în afara listei de așteptare. Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondat apelul declarat de acesta la sentința pe fond și, astfel, decizia Judecătoriei Buzău din luna aprilie a acestui an rămâne definitivă și executorie. Este de așteptat ca decidenții din Palatul Comunal să dispună demiterea lui Emil Șerban din funcție, măcar ca o măsură morală. Și ieri, însă, Șerban era bine-mersi în funcție, deși sentința este dată încă din data de 16 octombrie.

Trimis în judecată în martie 2014, șeful Serviciului Administrare Fond Locativ din cadrul Primăriei Buzău, Emil Șerban, a fost condamnat la un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani, pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat că, în dubla sa calitate de secretar tehnic al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Consiliului Local al Municipiului Buzău și șef al Serviciului Admini­strativ Fond Locativ, Emil Șerban a semnat în sensul îndeplinirii de către fiul său a condițiilor legale de repartizare a unei locuințe ANL vacante. Cererea fiului său a fost soluționată, însă, peste rând.

Ulterior, Șerban a semnat contractul de închiriere și a vizat procesul-verbal de predare-primire a respectivei locuințe. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că cererea dezbătută în ședința din 19 ianuarie 2012 nu putea ajunge la comisia mai sus menționată, întrucât obiectul solicitării îl constituia repartizarea unei locuințe ANL noi și nu pentru una rămasă vacantă, context în care inculpatul s-a implicat personal în înregis­trarea unei noi cereri direct la Primăria Municipiului Buzău. În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen. stabilește pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului S.E. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese prevăzute de art. 301 alin. 1 NCP cu aplicarea art 5 NCP și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică și a drepturilor prev de 66 alin. 1 lit. a,b pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei. În baza art 65 NCP interzice ­exe­rcitarea drepturilor prev de disp. art. .66 alin.1 lit.a,b din Noul Cod penal pe durata executării pedepsei. În baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen. amână aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere stabilit în condițiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Buzău, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supra­vegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevă­zute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Buzău. În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere. În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat“, se precizează în sentința pe scurt pronunțată la Judecătoria Buzău.

Fiul lui Emil Șerban nu putea primi o locuință de închiriat din fondul locativ, ci cel mult una ANL nouă, chestiune care însă ar fi durat ani în șir, căci astfel de apartamente nu se mai construiesc acum.

Amânarea executării pede­psei este o măsură nouă, care se aplică o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal. Ținând seama de conduita avută de inculpat anterior și ulterior comiterii infracțiunii, aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă fixă, de doi ani.

Andreea Stroe, Opinia Buzău

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here