Acasă Informatii Informatii Protectia Consumatorilor Painea care nu e de post!

Painea care nu e de post!

927
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

  • Mihai  Rissdorfer

Revin cu o “noua” realizare in domeniul panificatiei.

De ani de zile, mai precis de 25 de ani, multe sortimente de paine din tara noastra se prepara cu zer.

ZER, zeruri, Lichid galben-verzui care se separă din lapte, după coagulare, la prepararea brânzeturilor și care este folosit pentru fabricarea lactozei, urdei etc. ◊ A se alege brânza (sau urda) din zer = a se alege binele de rău. A scoate zer din piatră = a face ceva de necrezut. ♦ Lichid verzui care se scurge din iaurt sau din laptele de vacă prins. ♦ Lichid alb și gras care rămâne după prepararea untului; zară. –
Conform: DEX ’09 (2009)

Date despre zerul utilizat in industria painii:

GRASIME     1.0-1.5% max
PROTEINA     11.0%-14.5%
LACTOZA     70.0-75%
CENUSA     10.0% max
UMIDITATE     3.5-5.0% max
ACIDITATE TITRABILA     0.20% max
Ph value     5.8-7.0
CULOARE     alb galbuie
GUST SI MIROS     placut, aroma tipica de zer
CONTINUT ENERGETIC     1.482 kj / 100 g

Unii producatori recunosc situatia si precizeaza acest lucru pe eticheta produsului asa cum face de exemplu SC Vel Pitar SA. Alti producatori desi folosesc acelasi ingredient refuza cu obstinatie sa-l treaca in compozitie. Oare de ce?

Evident ca nimeni nu avertizeaza despre prezenta acestui ingredient in painea vrac, cea mai consumata la ora actuala in Romania.

Exemplu corect de tichetare:

Faina neagra din grau, apa, premix (faina de secara, gluten de grau, faina de grau, maia deshidratata de secara, sare iodata, tarate de grau, faina de malt de grau, dextroza, zer praf, zahar , emulsifiant: esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, agenti de tratare a fainii: acid ascorbic, enzime), amestec seminte 3,2 % (in, fulgi de secara, fulgi de grau, fulgi de ovaz, susan, seminte de floarea soarelui), drojdie. Contine: gluten de grau, secara, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de in, zer. Nu contine organisme modificate genetic.

Probleme evidente: prezenta E300 (acid ascorbic) ;E 472e (esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi)

Valori energetice si nutritive: 239 kcal/1014kj; Proteine: 12g; Glucide: 44g; Zaharuri: 2,4g; Sodiu: 0,47g; Lipide saturate: 0,33g; Total lipide: 2,1g; Total fibre: 4,7g.

OBSERVATIE:

Romania este o tara majoritar crestina deci multi isi inchipuie ca postul le este respectat de producatorii locali. Asa cum apar produse noi, “de post”, tocmai in perioada Postului Mare sau Postului Craciunului, datorita cererii, asa ar trebui sa apara si evidentierea ingredientelor de origine animala in aceste produse “de post”.

Ei bine, se pare ca nu este asa de vreme ce acest deseu al industriei laptelui isi face prezenta in painea noastra cea de toate zilele.

Oare cine este in masura sa stabileasca daca se respecta sau nu regulile in aceasta situatie contradictorie?


Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here