Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Pangasius – peste sau otrava?

Pangasius – peste sau otrava?

1544
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Peştele Pangas sau Pangasius provine din Vietnam şi este un peste endemic de-a lungul râului Mekong.

Din cauza poluării râului Mekong, carnea peştelui Pangasius sp. are un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii, iar contaminarea pestelui provine atat de la substanţele chimice, metalele grele şi deşeurile industriale ale fabricilor din zona bazinului râului, cat si din hrana. Sper sa aveti taria sa cititi pana la capat si sa va bucurati ochii cu toate link-urile. Voi continua cu Tilapia!

Peştele Pangasius reprezintă un “experiment” hormonal “reusit”, special creat pentru a curăţa raul Mekong de diferitele otrăvuri şi microorganisme periculoase. Este crescut in “ferme” in rau sau de-a lungul raului (varianta ideala de acvaferma!).

Popularitatea acestuia a crescut datorită preţului foarte mic si ratei de reproductie sporite hormonal. Se vinde mai ales sub forma de fileuri fără oase, congelate si ambalate in pungi de 1kg, 3kg, 5kg, 12kg şi are o „aromă şi textura neutră” (blândă) iar mulţi oameni îl compară la gust cu codul. Exista in mall-uri si varianta „proaspat”, din Spania si Italia, dar cred sincer ca tehnologia e cam aceeasi, altfel nu e „economic”!

Pentru că cererea a devenit foarte mare pe pieţele de peste si produse din peste din întreaga lume, peştii (femelele) sunt injectaţi uneori cu hormoni proveniţi din urina umana a femeilor gravide, deshidratată, deoarece s-a constatat că astfel depun icrele mai repede si totodata cresc si mai repede datorita hormonilor din „hrana administrata”, se elimina pierderile la depunerea icrelor şi carnea devine mult mai “pufoasă”. Sper ca nu v-am pierdut deja?

Peştii sunt hrăniţi cu foarte multe produse „naturale” continand fosfaţi (dejectii de porc si pasari, de la crescatorii – avantaj: nu se pierd hormonii administrati si neasimilati), care măresc astfel cu 20% masa peştilor, “făină de oase de peşte, maţe si resturi de peşte, excremente de orice natură (de peşte, de animale (porci in special – datorita continutului proteic ridicat (schema explicita!), caini – carcase [zona de mancatori de caini!!!] Cine zicea ca nu mananca latratori? Surpriza!) si pasări (alti hormoni de crestere, alta distractie), si chiar umane(?!)) care plutesc pe suprafata apei prin delta Mekongului si reprezinta un amestec “proteic” datorită căruia acestia cresc de patru ori mai repede decât în natură.

Cresterea rapida a acestor pesti se datoreaza in primul rand hormonilor care abunda in hrana lor, ei beneficiaza de hormoni provenind de la cel putin 4 specii diferite:

 • puii sunt “stimulati hormonal” sa ajunga in 2 saptamani la aproape 2kg!
 • porcii sunt “stimulati hormonal” sa se ingrase mai repede, sa se inmulteasca mai repede!
 • resturile de peste cu care sunt hraniti sunt de la generatia anterioara de pesti Pangasius transformati deja in fileu. Hormonii sunt prezenti si in acele resturi de peste, in concentratie deja crescuta!
 • oamenii elimina surplusul de hormoni ingerat prin consumul de carne de peste, pui si porc!

Putem discuta deja de “circuitul hormonilor in natura”! Si nu gresesc deloc, din pacate.

Sa vezi distractii “hormonale” si tulburari de metabolism dupa un consum indelungat gen “Nici o masa fara peste!”. Mai ales ca e foarte ieftin! Si “bun”!

Prin fluviul Mekong mai „scapă” şi alte substanţe periculoase: arsenic, bifenoli policloruraţi, DDT, hexaclor-benzol si alţi compuşi cloruraţi, adevarate „binefaceri” pentru organismul uman, cu trimiteri la documentare realizate de televiziunile ARD (Germania) şi M6 (Franţa) in zona filme.

Pangasius este considerat o specie vitală pentru omenire şi în ţări dezvoltate, ca Statele Unite, tocmai pentru faptul că se înmulţeşte repede, iar carnea sa este foarte hrănitoare. În condiţiile creşterii rapide a populaţiei Terrei şi a diminuării resurselor disponibile, un astfel de peşte devine tot mai valoros. În prezent, în SUA apar tot mai multe crescătorii de Pangasius, iar peştele este folosit în meniurile multor şcoli şi spitale. Organizatia FAO recomanda si sustine cresterea in ferme a acestei specii. Situatia la zi este aici, unde gasiti si un mic istoric al anilor trecuti!

Ce este de fapt pestele Pangasius?

Este un pește de apa dulce din familia Pangasiidae, ordinul Siluriforme (din care face parte si somnul mioritic). “Hormonelul” a fost clasificat relativ recent, sunt 21 de subspecii, ce mâncăm noi fiind de fapt pește de crescătorie și provine aproape exclusiv din delta Mekong-ului. Si e atat de “dulce”!

De unde acest boom economic?

Pentru că, din 1996-1997, raioanele de pescărie ale supermarket-urilor din întreaga lume sunt literalmente invadate, asaltate de fileul de pangasius, acest “produs” (yumiii! Ihhh! Puah!) ajungând ca, în 2009, să intre în Top Ten-ul american al consumului de „seafood”, clasificare complet eronata, pestele nefiind nici marin, nici de mare, adica de apa sarata.

Scandalul Pangasius. Mai întâi scandalul a fost doar american (sau sa-i spun circ?), si a inceput în 2001, devenind deja internațional, abia în 2002, când The Catfish Farmers of America (CFA) a înaintat petiții peste petitii anti-dumping către International Trade Administration (ITA) și International Trade Commission (ITC) (cum indraznea cineva sa le faca concurenta, varianta pe tari!) impotriva prietenului de-o viata, Viet Nam-ul.

Dar ce ne interesează scandalul ?

Pai sincer, nu ne-ar interesa, dar asa, adevarul ocultat a iesit ca un c… la suprafata! Si ne-a lovit pestilential! In primul rând asa au iesit la iveala toate dedesubturile afacerii, tehnologiile, materiile prime, tot tacamul! Si put rau de tot! Pestilential! Pe site-ul făcut special (gata de circ si/sau de razboi? La alegere!) al acestei asociații găsim toate datele necesare unei miscari universale anti-Pangasius. O acțiune tipică de lobby american „inteligenta”, incluzând, firește, destui senatori și congresmeni cam „la fel de dezinteresati ca si ai nostri”. Gata, circul a inceput, spectacolul e asigurat ! Scopul? Să crească prețul peștelui ăsta din import, că dacă nu dau faliment saracii producatori locali americani. Si dai cu plans! Cam ca in Bollywood movies!

Și pentru a vedea o istorie a scandalului american, plus punctul de vedere vietnamez, vă poftesc sa parcurgeti cu atentie filmuletele si bibliografia plus link-urile prezente cam peste tot. Sa-nceapa show-ul!

Injecția cu urină de gravida, deshidratată – mit sau realitate! Realitate crunta!

Scandalul în Europa a fost deschis de niște documentare pe M6 și France 2, preluate apoi (mai ales primul) ca dovezi irefutabile că peștele asta vietnamez este otravă curată. De ce primul? Pentru că acolo apare „injecția cu urina deshidratată”, de la care au ajuns alții la aberații precum că toți peștii ăștia sunt injectați (teoretic imposibil si complet nenecesar pentru domnii Pangasius, practic doar femelele au fost invitate sa aiba intaietate la tehnologie, doar ele (ce trist pentru ei!), adica perfect realizabil si posibil (vezi slide-ul explicit!)). Producția in 2011 ajunge astfel la halucinanta cifra de 900.000 tone, ceea ce chiar si pentru tehnologia vremii era cam greu sa-i înțepe pe toți, sau ca toti sa fie “hrăniți” cu urină umană deshidratată, de gravida. Cantitatea de urina, ar fi fost impresionanta, nu-i asa, iar recoltarea era totusi locala(!) nu globala si indiferent cat ar fi fost natalitatea de mare (in bazinul Mekong si imprejurimi) tot nu atingea valorile necesare. Traiasca sinteza hormonala in final au exclamat fericiti producatorii de carnita „dulce”!

Descrierea tehnologiei vestice(?) incriminate

Un cercetător francez a introdus o “tehnologie” (pe care o folosise in prealabil in simandicoasa si gurmanda Franța, de altfel, de acum vreo 20 de ani! Si nimeni nu a stiut, (deci nimeni nu s-a plans de situatie, rezultate, gust, samd. Dorm in papuci legiuitorii UE?) de procesul de injectare a femelelor Pangasius sp. cu hormoni feminini umani (prelevați din urina gravidelor aflate în ultima lună de sarcină! Alta acum, nu orice fel de ci doar unele.) si asta doar pentru a grăbi depunerea icrelor. Până atunci, pentru reproducere, peștii urcau spre izvoarele Mekong-ului, tocmai pana în Cambodgia; prin tehnologia asta, care le determina pe femele să depună icrele pe loc, pierderile (care erau foarte mari inainte, adica, mai pe romaneste pestele, “producea” in Cambodgia si nu “producea” in Viet Nam. Grav! Cum se poate asta tovarasi mancatori de caini?) au fost, practic, eliminate. Hormonii „naturali” au fost inlocuiti de cei de sinteza. Gata! Problema a fost rezolvata si natalitatea a ramas la cote „normale”, nemaifind stimulata de pestele buclucas! Sau era invers?

Deci avem ingrediente de top in dieta lui, mai sa regretam ca nu suntem Pangasius, masa acestui „sanitar” al raului Mekong atragand puternic atentia datorita … mirosului. Si noi, astia pofticiosii, abia asteptam sa savuram fileul care, uite tocmai s-a rumenit pe o parte si trebuie intors si pe cealalta, sa iasa bine facut!

În România, Pangasius congelat si ambalat in pungi ca cea din titlu, nu ajunge decât din Vietnam.

În România, Pangasius prospăt este adus în România de la crescătoriile din Italia si Spania.

Ce zice legislatia de la Bruxelles de Pangasius? Care legislatie?

Pentru ca unde-i lege, nu-i tocmeala si precis e pe acolo si un parlamentar „competent” al UE, iata ca apare si „Legea Mariei Sale, Pestele Pangasius”. Nu-i așa ca nimic nu trebuie sa-i scape „ochiului lui Sauron”, trebuia musai să-și dea si el cu părerea, fiind doar competent in tot si in toate. Mai ales că importurile de Pangasius in Europa au atins doar in 2009 valoarea de 726.000 tone (echivalent brut, adică dacă peștii n-ar fi fost făcuți fileuri era si mai mare valoarea! Eh, toti nemancatii si gurmanzii din UE, hraniti de un biet raulet din Asia! Asta da performanta! Poate il facem si la noi, aici local, ca rauri poluate nu prea avem dar la nevoie le poluam cu ce trebuie, si asta mai ales daca apare vreo directiva isteata de la Bruxelles!

Ei bine Legea Pangasius nu spune nimic oficial! Pentru ca nu a iesit inca din ou (eclozare ratata total)! Si asta in conditiile in care diverși europ(esti)arlamentari, precum Struan Stevenson, mai bagă Pestele in ciorba și ne spune, „off the record” că Mekong-ul este tare poluat și că muncitorii care lucreaza toata ziua scufundati in … eufemistic vorbind apa (supa organica mai putin primordiala!) sunt plătiți sub $1 pe zi (deci trebuie sa sustinem economia lor si sa ne imbolnavim noi). Ce mai, ne-am protejat de ne-am rupt!

Drept pentru care unii detractori ai Pangasius-ului invocarepede Parlamentul European făcând trimitere de scrisorele si asteptand cam pana in zilele noastre. Iata opera completa a Parlamentului European referitoare la pestele nostru papacios si gustos:

„Subject: Panga fish analysis results

Replying to my Question P-7045/08, the Commission said that it had received a reply from the Spanish authorities, dated 20 November 2008, with the results of the analysis of panga fish imported from Vietnam, which confirmed that the fish was contaminated.

Will the Commission please forward to myself, and hence the European Parliament, the details of the analysis results in question?”

***

In 2014 „apare” si raspunsul, si e de rasul curcilor! Il gasiti aici! Asta eficienta si promptitudine! Sa luam notite. Sau mai bine nu! Ca cine stie ce idei le mai vin parlamentarilor nostri. Si nu ar fi bine sa le dam idei ca au ei destule, mai ales cand e vorba de taxe, imunitate … parlamentara (la ce va gandeati?).

Presupunand că rezultatele n-au fost atat de spectaculoase incat sa-i trezeasca din amorteala pe adormitii nostri intru guvernare pe bani multi si cu sesiuni prelungite de „odihna”, de vreme ce n-au fost făcute publice pana acum. Ca noi nu meritam sa stim ce scrie acolo, iar „autoritatili” locale n-au facilitati si veleitati de Sherlock Holmes, sa „vada” ce-i in burtica si carnita pestisorului o stiam deja! ICA e doar o dulce amintire, usor privatizata si reprezentand alte interese! Asa ca pofta’n cui!

Era mai mult mesaj politic către reprezentantii perfidului Albion in ideea ca acestia nu trebuie sa mai cumpere un pește crescut prin sclavie, oficial abolita si neoficial generalizata, si asta nu doar in Asia. Asa ca războiul comercial continuă, volumul de file de peste creste si el la niveluri record, an de an, iar in galantare te imbie, fileul „dulce” si „proaspat” si „natural” si …. Atât însă și nimic mai mult.

Și apropo de site-urile detractoare respective, oare toti, dar absolut toti, suntem luati de prosti, de acesti „producatori autorizati”. Oare „fermele”, construite cu fonduri europeene in Spania si Italia, sunt mai „curate”. Astia chiar ne iau de fraieri! Pai daca faceam noi asa o oroare, erau acum toti pe capul nostru, si asta inca din prima zi de productie! De ce sa mancam dejectiile lor? Care ar fi explicatia logica? Doar avem si noi atatea statii de epurare, putem face ceva identic! Dar oare „merita”?

Și am dat link spre el doar ca să vedeți până unde poate merge ipocrizia. La punctul 7 zice „Buying Pangas supports unscrupulous, giant, greedy evil corporations”. Aha, deci ăștia-s vietnamezii, iar americanii cu lobby-ul lor sunt săraci și cinstiți, nu? Și mai sunt acolo multe alte prostii, dar să trecem peste ca oricum ei este peste noi, aici si acum, si mai bine ne tinem gura.

Altminteri, ca să încheiem subiectul UE, una dintre cele mai cunoscute organizații de mediu din lume, World Wide Fund for Nature (WWF), care de altfel a stârnit mânia proletara a guvernanților viet nam-ezi criticând condițiile de creștere a Pangasius-ului, spune, prin vocea consultantului sau avizat, dr. Flavio Corsin,UE are un sistem foarte bun de verificare a calității produselor importate. Mai sunt probleme, dar ele pot apărea și la peștii crescuți în Europa (incurajator, nu-i asa?). Ce bine, o ce veste … minunata! Iar un raport complet posibil (inca) de găsit aici.

Filme cu si despre „oroarea” Pangasius „hormonelus”

Dirty Waters, Dangerous Fish – Vietnamese Pangasius – 01.avi

Qu’est ce qu’un Panga ?

Qu’est ce qu’un Panga ?

Qu’est ce qu’un Panga ?

http://pourunmondedurable.blogspot.com/2006/10/peut-tre-avez-vous-vu-ce-drle-de.html

Dirty Waters, Dangerous Fish – Vietnamese Pangasius – 01.avi

http://ma-tvideo.france2.fr/video/iLyROoaft4Ei.html

The Truth of Pangasius

În loc de concluzii

Firește că ar mai fi destule de spus, dar prefer să opresc rezumatul aici. Cred că deja v-ați dat seama că Pangasius (sărind peste războiul comercial declanșat, cu murdăriile puse în circulație deja incluse in dieta pestelui) este un extrem de bun exemplu despre ce înseamnă azi cu adevarat „industrie” agro-alimentară, biotehnologie alimentara ridicata la rang de inalta stiinta si arta. Pentru că, nu vă faceți iluzii(!), cam toate produsele alimentare care ajung să coste puțin la raft sunt de fapt produse „ieftine” tehnologic pentru ca investitia trebuie sa fie de mii de ori mai ieftina ca sa fie rentabila. Si culmea, chiar este! (că producția e identica cam peste tot si la fel „gandita”, pentru noi astia, muritorii de rand. Pentru alesi exista ferme traditionale, inca, si nu prea mai putem vorbi despre creșterea tradițională a plantelor, animalelor ș.a.m.d. decat pentru ei).

Închipuiți-vă deci că Pangasius este un fel de pui la cusca suspendata stil viet nam-ez conectata la toaleta, si de la densitatea pe metru pătrat, pana la condițiile igienice de productie e cale lunga. Cand introducem in ecuatie si hrana acestora (considerand „pretul de achizitie ce tinde spre zero”!) totul devine mai mult decât discutabil. Așa că, dacă puiul crescut supraetajat in cusca subdimensionata este otravă, atunci și peștele asta este. Sau nu este? Drept pentru care va las onoarea de a tragem o concluzie ce vă va aparține in totalitate.

Fiti cumparatori isteti!

Ganditi!

Alegeti si platiti!

Bibliografie:

https://qualasaexpertise.wordpress.com/2010/12/02/truth-behind-propaganda-campaign-against-vietnamese-pangasius-fish-by-mr-d%C6%B0%C6%A1ng-minh-tr%E1%BB%8B-seafood-consultant-in-vietnam/

http://seawork.blogspot.com/2010/09/urine-in-pangasius-fish.html

http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/

http://caribefish.com/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=72:aquaculture-of-pangasius-hypophthalmus-in-puerto-rico&catid=19:aquaculture-information&Itemid=76

http://www.fspublishers.org/published_papers/84711_..pdf

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010001300011

http://message.snopes.com/showthread.php?t=61416

http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/DevelopmentApprovalProcess/MinorUseMinorSpecies/ucm125475.htm

http://www.ids-uva.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/09/Bush-and-Duijf-2011-Searching-for-unsustainability-1.pdf

http://pelagiaresearchlibrary.com/advances-in-applied-science/vol4-iss4/AASR-2013-4-4-310-323.pdf

http://tony55.hubpages.com/hub/make-money-from-home-grown-catfish-farming


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here