Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Paradoxul gatitului sanatos – acasa (II)

Paradoxul gatitului sanatos – acasa (II)

323
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

 Mihai  Rissdorfer

A venit sezonul fructelor de padure, o minunatie nu alta. Si este sezonul gemurilor si dulceturilor pentru anotimpul rece.

Pe vremuri dulceata si gemul avea drept ingrediente zahar, vanilie baton – pentru cei carora le placea mirosul, scortisoara, zahar vanilat – evitat de mine (vanilina din laborator iti rapea cateva ore bune din viata si mai si miroseai ca un invatacel in ale gastronomiei, de fugea lumea in mijloacele de transport de cum te urcai; sa vedeti cum era cand lucram cu hidrogenul sulfurat) si evident fructe, de orice fel, simple sau in combinatii care mai de care mai reusite! Daca n-ati incercat, credeti-ma pe cuvant, n-am ratat nici una din combinatiile de sezon si uneori incerc sa le si pun in practica.

In prezent, cum gospodina moderna nu vrea sa-si piarda timpul in bucatarie, asa ca mama si bunica ei in copilaria de mult uitata, alege, cum altfel, unul din urmatoarele produse existente pe piata noastra menite sa-i faca viata mai “usoara”:

1g 2g

Contine: acid citric (sinteza cu OMG sau sinteza chimica), dextroza, agent gelifiere –  pectina, grasimi vegetale hidrogenate (probabil cu multe legaturi trans, atat de “benefice” sanatatii noastre).

3g

Contine: dextroza, agent gelifiere –  pectina 27%, acid citric (natural, izolat din plante, greu de crezut asa ca se obtine prin sinteza din ketena, un gaz toxic, iritant, incolor, utilizarea lui fiind interzisa in unele tari, dar nu la noi!) grasimi vegetale de palmier (nehidrogenate adica). Oare?

4g

Contine: dextroza, agent gelifiere –  pectina 24%, acid citric (natural, izolat din plante, greu de crezut asa ca se obtine prin sinteza din ketena, un gaz toxic, iritant, incolor, utilizarea lui fiind interzisa in unele tari, dar nu la noi!) grasimi vegetale de palmier.

***

Odata introduse in compozitie aceste surse de aditivi fac ca dulceata sau gemul sa fie numai bune de utilizat pe timpul iernii, reducand timpul de fierbere, pastrand aspectul fructelor, culoarea lor, prevenind chiar oxidarea acestora. Cand organismul este slabit si dornic de ceva dulce si bun ii vine manusa o astfel de dulceata, aditivata si impanata cu atitea maxime realizari ale industriei. La fel de bune insa ca si produsele de pe raft, aditivate identic, dar prezentate in ambalaje studiate, si parastudiate de echipe de sociologi, psihologi, doctori, cumparati relativ usor, dar care iti fac tie, gospodinei casei, o concurenta acerba!

Tocmai tie, gospodinei care, uitand reteta de la bunica, aceea traditionala, cea cu care ai crescut si de al carei parfum si gust erai atat de legata, acum ai ajuns sa produci asemeni industriei, facandu-i concurenta! Of, nu mai exista dreptate in lumea asta!

***

Cateva observatii demne de luat in considerare:

Acidul sorbic este un conservant alimentar sintetic ce se prezintă sub formă de cristale albe si este un acid slab ce este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate al produselor alimentare. Este foarte eficient împotriva fungilor, dar mai puţin eficient împotriva bacteriilor.

Acidul sorbic se găseşte în mod natural în diferite fructe, dar cel prezent în alimente este sintetizat chimic.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid sorbic
Acidul sorbic a fost îndelung studiat. Au fost efectuate studii de scurtă durată, dar şi de lungă durată, iar concluziile au fost că acidul sorbic, în dozele în care este prezent în alimente, nu prezintă un grad ridicat de toxicitate. Acumularea sa in organism insa isi va spune cuvantul la un moment dat.

S-au efectuat teste pe durata a două generaţii consecutive de animale de laborator şi nu s-au descoperit efecte mutagene sau afectarea capacităţii de reproducere. Testele în care 10 % din dieta animalelor era reprezentată de acid sorbic – E200, au arătat ca acesta nu are efecte cancerigene.

Testele în care 15% din dieta animalelor era înlocuită cu acid sorbic au avut ca rezultat moartea animalelor de laborator din cauza cancerului la ficat (cantitatea este foarte mare şi testele au fost duse la extrem pentru a vedea care este doza de acid sorbic ce produce cancer).

Toxicitatea scazută a acidului sorbic se explică prin faptul că acesta este repede metabolizat prin metode similare metabolizării acizilor graşi.

În condiţii ideale de temperatură şi concentraţie, acidul sorbic, împreună cu nitriţii, poate forma produşi mutagenici. Un izvor de sanatate, ce mai!

Din cauza toxicitatii reduse, acidul sorbic a devenit unul dintre cei mai folosiţi conservanţi alimentari.

Chiar dacă în alimente nu are o toxicitate ridicată, în medicamente şi cosmetice acesta produce reacţii alergice, iritaţii ale pielii, urticarie etc. Medicamentele şi cosmeticele ce conţin acest aditiv trebuie evitate.

Pentru că irită pielea şi mucoasele, atunci când este aplicat pe alimente sub formă de pulbere poate produce aceleaşi efecte cu cele prezentate mai sus.

Acidul sorbic şi sărurile sale sunt folosiţi pentru conservarea alimentelor ca: sosuri, jeleuri, produse de patiserie, pâine, mezeluri, margarină, cereale.

Pentru că este un conservant slab şi pentru că anumite microorganisme îl pot degrada, acidul sorbic se găseşte de obicei în combinaţie cu alţi conservanţi. Oare acestia au fost uitati intamplator de producator pe lista. Pentru ca pe fructe se dezvolta atat fungi cat si bacterii si drojdii, iar singur, acidul ascorbic nu va face fata “distractiei” legata de germinarea sporilor bcteriilor si drojdiilor care la un moment dat vor umple borccanul de gem sau dulceata, zahar fiind din belsug. Asta daca nu cumva este pe acolo, in cantitati, mici, si benzoatul de sodiu, asta asa ca sa contribuie la linistea producatorului si a celui ce utilizeaza “produsul”.

Pectina, de obicei naturala, dar de cele mai multe ori prelucrata industrial, prezinta si ea diverse probleme. Astfel, poate genera crampe stomacale, diaree, alergii, poate interfera cu diverse tratamente medicamentoase pentru cancer,reduce abilitatea organismului de a absorbi beta-carotenii, blocheaza actiunea unor medicamente pentru inima, tetraciclinele, intervine in actiunea reglarii nivelului de colesterol cu ajutorul medicamentelor. Consumul prelungit accentueaza toate aceste caracteristici si efecte.

Bineinteles ca, o gospodina isteata, va evita aceste derapaje, dar restul de 95% va vor delecta cu produse similare celor din comert.

Alegerea va apartine insa!


Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here