Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Parizerul, Cremwurst-ul si Polonezul – Specialitatile din galantare cu “multa carne”!

Parizerul, Cremwurst-ul si Polonezul – Specialitatile din galantare cu “multa carne”!

1270
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Cum se fabrică crenvurştii. Mai ai chef să-i mănânci?

Din vremea cand retele traditionale dadeau savoarea oricarei mese cu produse din carne ne parvine aceasta definitie a mezelurilor:

„Mezelurile sunt produse din carne, în general din carne de porc, dar şi de vită, vânat, pui, struţ, etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră în producţia salamurilor, a cârnaţilor, a parizerului, a cremwurst-ilor si de ce nu si a polonezilor. Cantităţile de carne sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia (eterna soia, mai mult sau mai putin modificata genetic) şi grăsimi hidrogenate (cu extrem de multe legaturi trans, dovedit cancerigene). Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe, oase etc.) se toacă, se sărează, si se adaugă cat cuprinde aditivi alimentari (adica E-uri), care aromatizează “natural” (adesea este trecuta pe ambalaj si prezenta unor arome artificiale) şi care se lasa un timp la rece si intuneric, asta pana se maturează. Se adaugă făină de soia, […] se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă la rece in diverse solutii cancerigene, mult mai periculoase decat traditionalul fumarit (asta ca asa stim noi sa adaptam traditiile, prin chimizarea lor excesiva), iar altele sunt doar crud-zvântate in aer. Omogenizarea, daca este necesara, se face în câteva minute, iar pasta prinde astfel gust şi aspect de carne (cu un pic de radiatii UV capata chiar contur unii … dar sa lasam acest aspect). Mezelurile sunt in final ambalate într-o membrană naturală (maţe) sau in membrane artificiale colagenice, pur celulozice, Faser sau poliamidice (plastic adica), cusute sau strangulate cu cleme din aluminiu.”

Când mâncăm mezeluri avem certitudinea că mâncăm carne, nu-i asa? Vedem în parizerul sau crenvurştii de pui nişte piept sau pulpă de pui şi în salamuri o bucată consistentă de carne de porc. Ei bine, nu!

Daca ne uitam la intamplare pe doua tipuri de parizer, de porc si de pui, aflam ca un parizer contine maxim 10% carne de pasăre sau porc (evident „dezosată mecanic”, adica evident celebrul deja MDM, adică resturi pe care in conditii normale un om normal la minte le-ar arunca direct la cos sau le-ar da unui caine nefericit de soarta) şi 80% slănină şi piele sau doar şorici de porc!!

Cât despre cremwursti si polonezi, probabil unele din cele mai scârboase alimente din punctul meu de vedere, ele nici măcar nu mai sunt catalogaţe drept carne, ci drept „aliment recuperat mecanic”, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre sau porc după ce se ia carnea adevarata).

Tot in aceasta categorie intra si mult laudatul parizer cu de toate mai putin cu carne, avand MDM cam 1 la suta si restul prafuri hidratate si colorate la greu. Platim deci apa si faina de soia colorata si aditivata. Si asta intr-un caz fericit.

Este meritul industriei asa zis alimentare ca valorifica deseurile si le comercializeaza la preturi excelente din punctul lor de vedere, cu profit apropiat de 100% promovandu-si ororile si folosind evident tocmai reclamele cu copii pentru atingerea acestui scop.

Pentru ca avem o legislatie de … in domeniu. Iar producatorii nu se vor da in laturi de la nimic pentru a-si promova dejectiile pe post de mezeluri.

Pe lângă aceste resturi de carne, în mezeluri mai găsim şi o sumedenie de aditivi dubioşi, care cu siguranta nu ar avea ce căuta într-un produs din carne, precum şi coloranti specifici, extrem de periculoşi.

Din prima categorie ar face parte apa in diverse proportii, apa care se găseşte în cantităţi mari si foarte mari în mezeluri, amidonul (care reţine apa şi măreşte cantitatea), guma xanthan – bine cunoscuta din prepararea cremelor la cofetariile dambovitene, unde o folosesc pentru faptul ca inglobeaza si retine cantitati imense de apa, deci, bănuiesc, că si aici are exact acelaşi rol -, colagen (sau gelatină din zgârci) şi soia, care conferă  starea de saţietate de dupa.

Mai tragic este că mezelurile, pe lângă faptul ca sunt scârboase, mai sunt şi foarte periculoase. În primul rând din cauza cărnii separate mecanic ,care ” este plină de bacterii ce ne pot îmbolnăvi grav.

Bacteria Salmonella sp., răspunzătoare de toxiinfecţii alimentare şi Campilobacter sp., o bacterie care favorizează aparitia si dezvoltarea cancerului de stomac, si care se dezvolta exclusiv la suprafaţa carcasei de pasăre sau porc, dar si pe pielea animalului mort.

În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, masa care, chiar dacă este preparata termic, rămâne infectata până la consumul propriu-zis”.

Apoi din cauza unor aditivi ca: monoglutamatul de sodiu (despre care am vorbit deja si într-o altă postare), nitritul de sodiu, folosit pentru a da culoarea roz şi asociat cu dezvoltarea celulelor cancerigene, carminul, colorantul roşu extras dintr-un gândac cu ajutorul aluminiului (noi mâncandu-le, evident, pe amândouă);  dextroza, un îndulcitor despre care am vorbit cu siguranta (si sper că nu va miraţi!

Pun ei zaharuri în vegeta, de ce nu ar pune şi în mezeluri?), o tonă de sare (uitaţi-vă cât sodiu au!) şi caragenul, o substanţă de îngroşare, asociată cu apariţia cancerului de colon.

Un angajat al unei fabrici de mezeluri a facut o declaratie de care multi ar trebui sa tina cont: “Niciodata nu o să pun gura pe aşa ceva”. Ce ziceti de aceasta afirmatie?

Astfel un reporter a surprins în tren o conversaţie interesanta intre un fost angajat al unei fabrici de mezeluri şi un apropiat al acestuia: “Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi.

Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau şuncă, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă de când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit.

Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”.

Iata de ce in reclame aceste produse sunt promovate ca fiind o sursă extrem de sănătoasă de proteine şi sunt recomandate pentru a fi consumate de întreaga familie. În realitate însă, adevărul este departe de ceea ce se arată oamenilor. Aceasta situatie apartine clar ciclului in care viata bate filmul, si este din pacate si extrem de reala.

Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, iar din păcate, din ce în ce mai mulţi români le cumpără – pentru că sunt ieftine şi pentru că satură foamea. Iar salariile in Romania se duc exclusiv pe mancare, nu-i asa? De bine ce ne este.

Deşi legislaţia privind normele de compoziţie există din 2006 şi este si destul de clară, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta, asta pentru ca profitul primeaza. Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime – carnea, sau calitatea proastă a acesteia.

Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii si polonezii, dar şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie sa conţina carne în proportie de cel puţin 10-11%.

Oare de ce nu mai avem si studii mai recente? Sa fie caldura de vina? Sau urmeaza un an electoral si nu e bine sa dai cu parul in posibilele vaci de muls.

Din plin se găseşte însă in aceste produse carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente.

Aceasta este extrem de periculoasă atat pentru copiii mici cat si pentrutineri si mai putin tineri, in special din cauza cantităţii extrem de ridicate de fosfor ce împiedica de fapt procesele implicate in asimilarea calciului.

Asa ca devine fireasca intrebarea: “Oare ce conţin de fapt alimentele pe care le mâncăm zilnic?“

PARIZER

RETETA ORIGINALA

PARIZERUL contine 70 kg de brandt calitatea I, 30 kg de slanina, cate 50 g de piper si boia dulce, 30 g nucsoara si 50 grame de usturoi. Slanina se toaca la 3 mm. Brandt-ul, maturat 2 zile la rece, se toaca impreuna cu slanina.

In timpul amestecarii se adauga solzi de gheata, pentru a preintampina incalzirea pastei. Batoanele se zvanta in la 75 de grade, se afuma o ora si se fierb circa 3 ore.

RETETA ACTUALA

Azi avem in parizer doar 50% carne de porc, aproape tot atat emulsie de sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condiment, stabilizator (difosfat), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), carmin (colorant natural), dextroza, conservant (azotat de sodiu). Conţine 80% slănină şi şorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate), făină de soia, proteină vegetală, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potenţiatori de gust, coloranţi (carmin).

După amestecare, compoziţia se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade Celsius. Din cauza amidonului şi a fibrelor din soia, conferă starea de saţietate. În schimb, este greu de digerat.

Carnea dezosată mecanic este pasta rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu utilaje.

Legal vorbind, o reteta obisnuita de parizer ar trebui sa contina 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic ( in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (rosu carmin).

Dupa amestecare, compozitia se fiebe 20 de minute in apa, la 75 de grade C. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, confera starea de satietate. In schimb, este greu de digerat.

Sunt curios cine stie raspunsul la intrebarea: “Si de ce nu are?”

CREMWURST

Reteta actuala

Conţin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecţii alimentare şi campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stă la suprafaţa carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis. Pot fi de pasare sau porc, dar ce mai conteaza in aglomeratia si debandada de la noi, acolo unde MDM-ul e rege.

Culmea este ca producatorul declara ca este: ”Sanatos si natural!”

Producatorul chiar nu are voie sa faca mentiunea ”sanatos si natural” pe eticheta. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de inscrisuri fara sa fie verificate, pentru ca duc la inselarea consumatorului. Acesta din urma trebuie sa citeasca si ingredientele, nu numai reclama mincinoasa pe care producatorul si-o face.

Carnea de porc, de vita si slanina sunt ingrediente ce s-ar putea incadra in categoria ”natural”, insa clar nu pot fi si sanatoase. Slanina in special contine grasimi animale saturate care afecteaza sanatatea inimii, a ficatului, a sistemului cardiovascular si pot duce la aparitia cancerului. Sarea, prezenta intr-o cantitate mare, este incriminata in aparitia bolilor de rinichi, de inima si a hipertensiunii, oricat de naturala ar fi.

crenvursti650

ATENTIE! CREMWURSTII CONTIN CEA MAI MARE PROPORTIE DE MDM.

CREMWURSTII contin in cea mai mare parte MDM, adica tocatura de oase, tendoane, pielite, grasime (tot ce mai ramane din carcasa de pasare dupa ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot imbolnavi grav. Salmonella, raspunzatoare de toxiinfectii alimentare si campilobacter, o bacterie care favorizeaza cancerul de stomac, stau la suprafata carcasei de pasare, pe piele.

In momentul in care carcasa este tocata, bacteriile se amesteca in toata masa produsului, care, chiar daca mai este preparat termic, ramane infectat pana la consumul propriu-zis.

POLONEZI

Reteta este foarte asemanatoare cu a cremwurst-ilor, singura diferenta observabila rapid este in diametrul membranei in care se ambaleaza, acesta fiind de doua ori mai mare decat in cazul cremwurst-ilor. Se prepara doar din carne de porc teoretic.

Acum insa cine se mai uita din ce este MDM-ul? Sincer. Iar eticheta spune cu totul si cu totul alta poveste. Citez: “Membrana naturala  comestibila. Ingrediente: carne porc lucru, piele pasare, proteina vegetala din soia, sare, apa, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizator (polifosfati de Na, K, Ca), aroma, potentiator de aroma (glutamat de Na), agent de ingrosare (caragenan, guma Konjak) acidifiant(glucono-delta-lactona), colorant natural (carmin), conservant (nitrit de Na).” Apetisant, nu-i asa?

Intraţi în bucătăria românească în vremuri de demult uitate, cârnaţii polonezi şi-au găsit meşterii pricepuţi în bucătăria romaneasca, acolo unde se prepară, şi azi, să fie proaspeţi şi delicioşi. Sau nu, depinde de caz si gust. Cârnaţii polonezi au o plămadă fină din carne de porc, sunt condimentaţi şi aduc, la aspect, cu nişte cremwursti eleganţi. Sunt fragezi şi uşor de gătit, indiferent că se prăjesc în tigaie sau pe grill. Produs fiert si afumat.

1

https://www.youtube.com/watch?v=KJi2FquIh0Y

Ce este MDM-ul?

CARNEA DEZOSATA MECANIC (MDM) contine fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele si un continut scazut in proteinele valoroase. Aceasta carne este bogata in colagen, proteina cu slaba valoare biologica si in fosfor, dezechilibrand balanta calciu/fosfor si impiedicand fixarea calciului in oase.

carne-mdm

Dupa cum noteaza specialistii, IN ALTE TARI, MDM-ul este folosit DOAR la CONSERVELE PENTRU CAINI SI PISICI, deoarece este un subprodus care nu este nici macar proteic, cu efecte nocive asupra sanatatii.

2

http://www.videomix.ro/embed/iframe/74189

Dupa cum noteaza specialistii, IN ALTE TARI, MDM-ul este folosit DOAR la CONSERVELE PENTRU CAINI SI PISICI, deoarece este un subprodus care nu este nici macar proteic, cu efecte nocive asupra sanatatii. Oare ele ce vina au? Si mai pretindem si ca le iubim, nu-i asa?

Aceasta CARNE este folosita mult de PROCESATORII MARI pentru preparate de TIP DE MEZELURI. In cantitate prea mare, MDM poate perturba echilibrul dintre calciu si fosfor al organismului, deoarece are in compozitie un exces de fosfor.

mdm-carne_w700_h800_q90

Carnea care ramane pe oase poate fi recuperata prin procedee mecanice dupa dezosarea manuala, rezultand un produs de calitate nutritionala si microbiologica inferioara, putand fi usor contaminata cu germeni patogeni.
STOMAC DE GAINA INGHETAT, folosit in prepararea MDM

stomac-gaina-inghetata

3

https://www.youtube.com/watch?v=mwHIrWUGXtM

In Uniunea Europeana si SUA, MDM-ul este folosit IN CANTITATI FOARTE REDUSE, de regula de ordinul câtorva procente. In plus, este interzisa congelarea si transportarea de la locul de productie spre alte locuri, deoarece este foarte perisabil, riscul pentru sanatatea consumatorilor fiind  mare.

4

https://www.youtube.com/watch?v=ImYqc-pvy1A

Pentru mulţi dintre români, parizerul este alimentul care îi salvează atunci când au nevoie de o gustare luată pe fugă. Chiar dacă este ieftin şi săţios, mulţi consumatori ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-l folosi în sandvich-uri.

Un filmuleţ apărut pe internet, desprins parcă din filmele de groază, arată modul în care se prepară parizerul, alimentul atât de apreciat de unii consumatori.

Din lipsă de educaţie sau din sărăcie, mulţi români mănâncă prost şi ieftin. Chiar dacă sunt nerecomandate de nutriţionişti, mezelurile fac parte aproape zilnic din meniul acestor consumatori.

Multe dintre mezeluri conţin cantităţi impresionante de apă şi grăsime, şorici, cantităţi infime de carne şi generoase de E-uri, punându-ne sănătatea într-un mare pericol.

mdm-bucati

De asemenea, parizerul mai conţine, în concentraţii ridicate, piele, tendoane şi cartilagii. Pielea apare pe etichetă ca şi ingredient separat, însă tendoanele sunt conţinute de carnea dezosată mecanic, adică resturile de pe oase.

In loc de concluzie:

Mezelurile NU sunt, de fapt, din carne! Sau cel putin NU din carnea cu care suntem obisnuiti. Mezelurile NU sunt un aliment pe care să-l serviti copiilor! (nutriţioniştii chiar spun că nu ar trebui date copiilor sub 12 ani şi nici nu ar trebui sa fie consumate de gravide).

Mezelurile „tradiţionale” NU sunt, în marea lor majoritate, ceea ce se pretinde!

Mezelurile afumate NU sunt afumate natural! Mezelurile NU sunt un aliment cu care ar trebui să vă începeţi ziua! Sunt atâtea alte opţiuni sănătoase! Începeţi-vă ziua cu nişte cereale (integrale!), cu fructe – în stare naturală sau uscate, cu lapte, iaurt sau seminţe de provenienta organica.

Si da, in mod clar, mezelurile NU au ce căuta în frigiderul nici unui consumator conştient! Nici macar pentru animalutele pe care le ocrotim si iubim si care si ele la randul lor sunt expuse acestor “delicatese cancerigene”.

Si totusi, oricat ar parea de ciudat, exista medici de familie care au recomandat si recomanda acest produs spre consumul copiilor de varsta prescolara si scolara. Tragic, nu-i asa?

Sfat practic: puteti evita aceste orori cumparand doar carne macra (piept, pulpa, spata, ceafa), pe care sa o fierbeti si condimentati dupa gust, numai cu condimente naturale (frunze, boabe, radacini, ardei iute, ienibahar, cuisoare) si colora dupa preferintele fiecaruia folosind turmeric sau boia rosie naturala, produsele astfel rezultate fiind mult mai sanatoase decat tot ce se gaseste in comert. Nu e greu iar rezultatele sunt gustoase si naturale.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here