Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Pentru iubitorii de animale: conservanti periculosi pentru pisici

Pentru iubitorii de animale: conservanti periculosi pentru pisici

493
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Conservanți periculosi
Poate că nu știți că pisicile sunt mai sensibile la conservanții chimici decat oamenii, dar, de fapt, pisicile sunt probabil cele mai sensibile dintre toate animalele pe care omul le-a domesticit si le ingrijeste. Deși sistemul imunitar al unei persoane lupta de obicei eficient împotriva un atac violent al substanțelor chimice și poluanților, o pisica va ceda rapid in fata invadatorilor chimici din corpul său.
Multe tipuri de mâncare de pisici conțin conservanți chimici. Există mai multe tipuri diferite de conservanți ce trebuiesc evitati; unii sunt de-a dreptul toxici pentru pisica ta. Cel mai bun mod de a te educa despre conservanții prezenti in hrana animalului tau este acela de a te transforma intr-un impatimit cititor de etichete, varianta cronica fiind cea recomandata. Cunoscând ceea ce se introduce în hrana pentru animalul tau de companie, veti reusi mult mai ușor să va păstrați animalele de companie fericite dar mai ales sănătoase.

Conservanți chimici comuni pe care ii veti gasi, cel mai probabil, printre ingredientele din etichetele produselor alimentare pentru pisici, sunt:
– Etoxiquină
– Nitrat de sodiu / nitrit de sodiu
– Propilen glicol
– BHA / BHT
– Acid benzoic / benzoat de sodiu / benzoat de potasiu

In State, FDA impune producătorilor de produse alimentare pentru pisici sa listeze tot conținutul produselor lor pe etichetă, ingredientele fiind trecute în ordinea descrescătoare a greutății. Dacă vedeți prezența chiar in urme ale acestor conservanți în mâncarea pentru pisici te vei gandi de doua ori inainte de cumpărare, vei face astfel pisicii tale un mare bine, dacă nu, săriți peste acest produs și alegeti un altul, alternativa mai sigura fiind si cea sanatoasa.

Etoxiquină

Etoxiquină este un conservant folosit mai ales în produsele alimentare uscate pentru animalele de companie. Acest compus este in general folosit ca spray de pesticide pentru o scară larga de boli ale merilor (in special pentru un tip de ciuperca care creste pe coaja merilor) dar și ca întăritor de cauciuc. Acesta este descris în Hawley’s Condensed Chemical Dictionary ca “periculos: Toxic prin ingestie.”
Pe o scara de la 1 la 6, Etoxiquină are un rating de toxicitate de 3. Pentru a vă da o idee in privinta scalei de toxicitate, un 6 înseamnă ca 7 picături sau mai puține cauzeaza un deces instant. Nu mai mult de 5 ppm (părți per milion) de Etoxiquină sunt permise în alimentația umană, dar concentratia poate fi mult mai mare, de până la 150 ppm, în produsele alimentare pentru animalele de companie. Etoxiquină a fost legata de reacții alergice pe piele (erupții cutanate, cum ar fi inflamația), dar si infertilitate, malformații congenitale și tulburări de comportament la animale.

Simptomele de otrăvire cu Etoxiquină la pisici includ:
Stari de deprimare
Iritarea pielii
Afectare hepatică
Convulsii
Comă

Citeste etichetele de pe alimentele pe care le cumperi pentru pisica ta. În cazul în care in lista de ingrediente se afirmă că a fost utilizat drept conservant Etoxiquină, evita produsul.

Azotit de sodiu / azotat de sodiu

Nitritul de sodiu este folosit pentru a da culoarea roșie mâncarii de pisici, pentru a reda un miez roz, atractiv și pentru a păstra prospețimea (care este mai mult pentru ochii proprietarului decat pentru pisica). Nitratul de sodiu și nitritul de sodiu, care este, de asemenea, utilizat pentru păstrarea prospețimii, sunt considerate a fi cancerigene la animale atunci când se combină cu aminoacizi pentru a forma nitrozamine. Acestea pot cauza cancer indus chimic.
Ingestia de catre animal de nitrat de sodiu / nitrit este comparabilă cu fumatul la om. Nitrozaminele sunt cauza cancerului de stomac, precum si a leziunilor hepatice acute. În plus, nitratul de sodiu impiedica asimilarea vitaminei A, o vitamina esentiala pentru sanatatea unei pisici. Unele animale sunt, de asemenea, alergice la nitrit / nitrat de sodiu.

Simptomele includ:
Amețeală
Gîfîind si respiratie suieratoare
Lipsa poftei de mâncare
Greață
Pentru a evita nitrit / nitrat de sodiu, verifica etichetele de pe produsele alimentare conservate și semi-umede. Alimentele fara nitrit / nitrat poate ca nu durează tot atât timp cât alimentele tratate, dar ele pot prelungi cu mult durata de viata a pisicii tale.

Propilen glicol

Propilen glicol este un umectant si, totodata, si un agent de îngroșare, care este cel mai des folosit în alimentele pentru pisici de tip semi-umed. Acest conservant este suspectat ca provoaca aparitia cariilor dentare, a obezitatii si a cancerului.
Propilen glicolul este cunoscut pentru crearea unei tulburari a formarii celulelor rosii din sange la pisici numita “formarea corpusculilor de tip Heinz.” Această tulburare este o forma de anemie grava, care reduce timpul de supraviețuire al celulelor sanguine. De asemenea, face celulele sanguine mult mai sensibile la fenomenele oxidative. Cu alte cuvinte, pisica ta asimilează mult mai puțin oxigen decât are nevoie.

Simptomele de formare a corpusculilor Heinz includ:
Gingii palide, albicioase
Slăbiciune
Apatie
Pierderea poftei de mâncare
Vărsături
Pentru a evita propilen glicolul, verificați cu atentie eticheta alimentelor pentru pisici.

BHA și BHT

BHA și BHT sunt utilizate în principal ca și conservanți în produsele alimentare uscate pentru animalele de companie. Previn rancezirea grăsimii cu care produsul alimentar este pulverizat. BHA și BHT sunt destul de asemănătoare din punct de vedere structural; am putea să le denumim “verișori chimici” fara sa gresim prea mult.
BHA este suspectat de provocarea de disfuncții la nivel de ficat și rinichi la pisici, precum si daune comportamentale și reproductive și aparitia de carcinoame cu celule scuamoase (mult mai cunoscut drept cancer de piele). Carcinoamele cu celule scuamoase sunt printre cele mai letale și cele mai rapid raspandite tipuri de cancer. Animalele cu blană de culoare tind sa fie afectate cel mai rapid.
BHT promovează carcinogeneza vezicii urinare, și ar putea fi un promotor al carcinogenezei tiroidian, de asemenea. Efectele suplimentare includ cancerul de stomac, de ficat și de rinichi.

Simptomele de BHA și BHT survin odata cu deteriorarea ficatului si rinichilor animalului tau de companie si sunt:
Creșterea consumului de apă
Urinare scăzuta
Slăbire
Urina cu sange
Letargie
Diaree
Vărsături
Icter
Decolorarea limbii

Din nou, verificați eticheta cu ingrediente pentru prezenta acestor conservanți. BHT, ca si etoxiquină, este un conservant foarte popular.

 

Acid benzoic, benzoat de sodiu, benzoat de potasiu

Benzoați sunt conservanții alimentari cei mai utilizati pe scară largă în lume. Benzoatul de sodiu este utilizat pe scară largă în băuturi, siropuri, margarina, sosuri, conserve, produse de patiserie și plăcintărie, salata, salate preparate și în depozitele de legume.
Această substanță, deși utilizat în siguranță ca și conservant în alimentația umană, este rar utilizata în mâncarea pentru pisici, deoarece provoacă reacții adverse la pisici – ea le face extrem de agresive. Benzoații sunt comuni in produsele alimentare ale omului care poate dori să împartă cu pisica sau se poate intimpla ca pisica să mănânce din greșeală, astfel încât trebuie să se ia măsuri drastice de precauție. Păstrați alimentele umane conservate cu benzoat departe de pisica ta.

Simptomele de otrăvire cu benzoat includ:
Pierderea echilibrului
Spasme musculare
Agresivitatea și furie
Orbire
Sensibilitate crescută la durere

Acidul benzoic este înspăimântător din cauza efectului său unic asupra unei pisici – poate transforma o pisica blanda si docila intr-un animal furios si periculos. Dacă bănuiți o otrăvire cu acid benzoic, atunci apropiati-va de animalele de companie cu multa precauție. Infasurati un prosop în jurul mâinilor pentru a preveni leziunile in caz ca pisica va sa sari pe dumneavoastra si va va lovi cu ghearele.


Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here