Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Perturbatorii endocrini, cale sigura spre suferinta!

Perturbatorii endocrini, cale sigura spre suferinta!

352
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

 

Tot mai multe avertismente au fost lansate în ultima vreme în legătură cu felul în care perturbatorii endocrini (PE) – categorie de molecule prezente în pesticide, cosmetice sau condimente alimentare – lovesc organismul uman.

In corpul tau exista un sistem complex si fragil totoata care iti controleaza cresterea si dezvoltarea, dispozitiile, metabolismul, functia sexuala, somnul, functia imunitara si multe altele. Denumit “sistemul endocrin,” acesta este alcatuit din glande ce secreta compusi numiti “hormoni” care ajung in sange si in tesuturile aferente. Odata eliberati, acesti hormoni creaza modificari in celule pentru ca acestea sa raspunda la ceea ce are nevoie corpul tau in acel moment.

Doar ce ai terminat masa de pranz? Sistemul endocrin elibereaza hormonii care se ocupa de digestie. Te simti stresat? Sistemul endocrin elibereaza hormonii care te ajuta sa te pregatesti de lupta sau de fuga. Indiferent de ce ti se intampla, poti fi sigur ca hormonii tai si sistemul endocrin au legatura cu asta.

Dar daca apare ceva in corpul tau care se comporta ca un hormon, dar nu este sintetizat de corpul tau? Si este si in cantitati impresionante?

Cum functioneaza perturbatorii endocrini

Brusc, corpul tau sesizeaza existenta unui dezechilibru hormonal. Poate a crezut ca are nevoie de mai multi hormoni, iar acum are prea multi. Poate din cauza substantei mim, nu biosintetizeaza suficienti. Brusc, compusii din corpul tau sunt intr-un dezechilibru complet cu rezultate din cele mai negative cu putinta, cum ar fi:

 • Probleme cu somnul
 • Probleme de dezvoltare
 • Sistem imunitar slabit
 • Probleme ale aparatului reproducator, inclusiv infertilitatea
 • Depresie
 • Diabet
 • Obezitate
 • Boli ale inimii
 • Autism
 • ADHD
 • Probleme neurologice
 • Cancer

Asociația Generațiile viitoare, finanțată de către autoritățile pariziene, a publicat un studiu din care reiese că peste 20 de perturbatori endocrini au fost identificați în părul tinerelor care trăiesc în oraș sau la periferie, scrie LeMonde. Cancer, obezitate, diabet, autism, tulburări de fertilitate și neuro-comportamentale sunt atribuite perturbatorilor endocrini (PE), categorie de molecule prezente în numeroase pesticide, în anumite cosmetice sau condimente alimentare. Despre PE se știe deja că interferează cu sistemul hormonal, chiar și atunci când folosite în doze infime.

Potrivit unui alt studiu, realizat recent de peste 25 de cercetători americani și europeni și prezentat la San Diego, California, Uniunea europeană cheltuie pentru tratarea afecțiunilor produse de PE aproape 160 miliarde euro, aproximativ 1,23% din produsul său intern brut.

Chiar dacă unele dintre aceste substanțe, precum acidul ftalic sau bisfenol A, au fost deja interzise sau restricționate, folosirea celor mai multe dintre ele nu este reglementată în niciun fel. Potrivit Societății de Endocrinologie din Franța „aproape 100% din oameni au nivele detectabile de perturbatori endocrini în organismul lor”.

Ce sunt perturbatorii endocrini?

Termenul „perturbator endocrin” a fost inventat la centrul de conferinţe Wingspread din Wisconsin, în 1991, denumind de fapt substanţele chimice care interferă cu sistemul endocrin atât la om cât şi la animale. Molecule relativ mici, lipofile, care se ataşează de receptorii hormonali („mimează” hormonii), interferând cu funcţiile lor normale, de unde rezultă toxicitatea lor. Primele efecte ale expunerii la astfel de substanţe au fost malformaţii la nivelul aparatului reproducător, ce au dus la feminizarea masculilor şi incapacitatea lor de a se reproduce. Efectele au fost constatate la nivelul faunei lacurilor aflate în vecinătatea unor fabrici sau fauna din avalul staţiilor de epurare, ca urmare a deversării de substanţe chimice.
Substanţele perturbatoare la nivel endocrin, de origine antropogenă, pot fi:
– hormoni produşi sintetic, identici cu hormonii naturali, ca de exemplu, contraceptivele orale sau unii aditivi din hrana animalelor;
– substanţe chimice produse industrial, având utilizări diverse: de la agenţi de curăţare industriali, la pesticide folosite în agricultură sau bunuri de larg consum, cum ar fi aditivii din materialul plastic. Unele dintre substanţele chimice cu potenţial perturbator sunt persistente şi omniprezente în mediul înconjurător (ca de exemplu, poluanţii organici persistenţi sau POP-urile).

Unde se întâlnesc?

Marea majoritate a perturbatorilor endocrini cunoscuţi la ora actuală sunt xenoestrogenii – hormoni de sinteză – întâlniţi în factorii de creştere din alimentaţia animalelor de fermă sau din contraceptivele orale (substanţe specific elaborate pentru a modifica unele efecte endocrine). Alimente şi produsele cu conţinut mare în estrogeni sunt laptele (steroizi) şi ouăle (estrogeni).
Produsele farmaceutice/veterinare pot conţine: dietilstilbestrol, hormoni androgeni, aditivi, ce ajung ulterior în alimente prin intermediul cărnii, apei etc.
În produsele vegetale se pot întâlni: genisteină, izoflavone (soia, lapte), cumestrol (fasole verde).
Perturbatorii endocrini produşi industrial şi care se întâlnesc frecvent sunt: etoxilaţii de nonilfenoli (în apă); bisfenolul A (în băuturi, conserve); ftalaţii (în praful de curăţat, alimente); pesticidele; bromurile ignifuge (în aparatele electrice, materialele textile) şi parabenii (în produsele cosmetice, conservanţi).

Perturbatorii endocrini pot fi gasiti in:

 • Produsele de ingrijire personala
 • Produse de curatare casnica
 • Arome naturale si artificiale din alimentele procesate
 • Conservanti
 • Chimicale pentru curte si gradina
 • Parfum, apa de colonie, si alte produse “aromate”
 • Mobila, covoare, perdele de dus

Sursa principala insa o constitue cosmeticele cu substanţe toxice.

Aproximativ 40% dintre produsele de igienă şi înfrumuseţare conţin perturbatori endocrini in concentratii mai mult decat suficiente pentru a va distruge echilibrul, iar dumneavoastra, femeile folositi nu unul ci o multitudine. Ca sa fiti frumoase!

Potrivit studiului realizat de Institut Independant Noteo din Franţa pe o gamă foarte largă de produse cosmetice (15.000 de produse), de la lac de unghii până la fond de ten, 40% dintre acestea ne afectează sănătatea.
Substanţele toxice din compoziţia acestor produse de înfrumuseţare şi igienă sunt în mare parte din categoria perturbatori endocrini (PE).

Iată cu ce ne îngrijim zilnic pielea, părul, unghiile. În funcţie de concentraţia de perturbatori endocrini, în fruntea listei se află lacul de unghii (74%), fondul de ten (71%), produsele de machiaj destinate ochilor (51%), demachiantele (43%), rujurile de buze (40%), măştile de faţă (38%), deodorantele (36%), pastele de dinţi (30%), şampoanele (24%). Potrivit acestui studiu, produsele de înfrumuseţare şi igienă inscripţionate bio par să fi fost cruţate de aceste substanţe toxice. “Printre peturbatorii endocrini utilizaţi cel mai frecvent în produsele de igienă şi înfrumuseţare sunt parabenii (23%) şi cyclopentasiloxanul (15%). Fericite? Daca da, continuati!

Substante care mimeaza hormonii

Un numar de chimicale intalnite in viata noastra de zi cu zi se pot comporta precum hormonii in corpurile noastre, creand confuzie pentru propria noastra functie hormonala. Acestea sunt cateva dintre ele:

 • Bisfenol-A (BPA), prezent in materialele plastice si in interiorul conservelor.
 • Triclosan, prezent in sapunuri antibacteriene si alte produse.
 • Parabeni, conservanti cunoscuti utilizati in produsele de ingrijire personale.
 • Ftalati, plastifianti prezenti in sprayul de par, lacul de unghii, recipientii de plastic pentru alimente si vinilin.
 • Sodium lauryl sulfat, un produs de curatare dur prezent in multe produse de ingrijire personala.
 • Chimicale perfluorinate (PFC), precum Teflon, Gore-Tex si alte produse rezistente la pete.
 • Dioxina, un reziduu rezultat in urma procesului de fabricare a multora dintre produsele de ingrijire personala.
 • Produse ignifuge, prezente in captuseala mobilei (cum ar fi canapelele), compozitia covoarelor si in praful din casa.
 • Arsenicul, o toxina prezenta in alimente si in apa de baut.
 • Mercurul, un metal toxic prezent in unele specii de peste.
 • Pesticidele, utilizate pe larg atat in agricultura cat si in gradini sau spatii verzi.

DDT-ul (Diclor-Difenil-Tricloretan)

Este un insecticid folosit încă din anii 1940. Datorită eficienţei lui în combaterea insectelor și a toxicității reduse față de mamifere, a costului relativ redus de producere, a fost folosit pe scară largă timp îndelungat. Dezavantajul DDT-ului constă în stabilitatea chimică, remanența şi efectul de cumulare în sol, alimente şi corpul uman. În decursul timpului s-a constat că unele derivate chimice rezultate prin descompunerea lui cauzează tulburări endocrine. S-a presupus totodată că ar avea şi un efect cancerigen.
Toate aceste efecte secundare nedorite au dus în anii 1970 la interzicerea utilizării lui în țările industrializate, iar din anul 2004 prin „Convenția de la Stockholm” s-a interzis folosirea lui în agricultură, pe tot globul. În continuare este folosit numai în situaţii particulare cum ar fi combaterea unor boli transmisibile (malaria sau tifosul exantematic).

Dietilstilbestrolul

A fost utilizat în a doua jumătate a secolului trecut pentru a preveni riscul de avort. Utilizarea lui poate determina malformaţii ale uretrei la băieţi, iar la fete anomalii uterine, capabile să antreneze sterilitatea şi creşterea semnificativă a riscului de cancer genital după pubertate. Distilbenul (denumire comercială) a fost retras de pe piaţă după 1977, datorită efectelor observate.

PCB-urile (policlorobifenili)

Sunt contaminanţi periculoşi ai mediului. Au fost sintetizaţi prima dată în 1929. Producţia industrială a fost sistată în SUA începând cu 1970, după conştientizarea efectelor lor negative. Dioxinele şi clorobenzofuranii fac parte, de asemenea, din această categorie, fiind produşi secundari ce rezultă în mediu, în industria chimică de sinteză – în special a compuşilor organici cloruraţi, în industria hârtiei, dar şi în procesele de incinerare a reziduurilor chimice şi menajere etc.

Ftalaţii

Sunt compuşi utilizaţi mai ales pentru a face materialele plastice mai flexibile. Ei se regăsesc în numeroase obiecte, cum ar fi jucăriile, unele cosmetice şi unele materiale plastice utilizate în domeniul medical (catetere, truse de perfuzii). FDA (Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente) a recomandat o atenţie sporită în utilizarea materialelor ce contin ftalaţi, în special la bebeluşii de sex
masculin, pornind de la perturbările endocrine evidente, observate în studiile de laborator.

BPA (Bisfenolul A)

Este un perturbator endocrin de origine antropogenă, fiind sintetizat din hidrocarburi (ţiţei).
BPA se foloseste la fabricarea plasticului policarbonat, a răşinilor epoxidice. Flacoanele de plastic cu băuturi răcoritoare, folia de plastic din interiorul cutiilor de conserve, dopurile de plastic, cutiile alimentare de plastic, jucăriile de plastic, ţevile de plastic, cerneala de printer, produsele de hârtie reciclată, conţin bisfenol A. Efectele toxice asupra organismului uman se datorează faptului că BPA
migrează foarte uşor din materialele plastice în apă, băuturi sau alimente. La cald sau în contactul cu un mediu acid (băuturi carbogazoase), alcalin (praful de copt), trecerea BPA este accelerată. În mod indirect ajung la groapa de gunoi prin plasticul aruncat acolo.
Puii de şoareci de laborator expuşi la doze mici de BPA au prezentat anomalii ale aparatului reproducător, au ajuns prematur la pubertate, iar în ovulele femelelor s-au evidenţiat aberaţii cromozomiale.

Ciclopentasiloxan

De altfel, despre ciclopentasiloxan ştim că promite o piele moale, catifelată, că este hidrofug, adică nu permit pătrunderea apei. Mai ştim că este prezent în paste de dinţi, ape de gură, deodorante etc. Dar foarte puţini dintre noi ştim că are reacţii adverse severe: neurotoxice, risc cancerigen. Conform unui studiu desfăşurat de Department of Environmental and Radiological Health Sciences, cyclopentasiloxanul poate provoca iritaţii medii la nivelul ochilor şi pielii. S-a descoperit, de asemenea, ca o mică parte din acesta pătrunde în sistemul circulator, prin intermediul pielii.

Triclosanul

Triclosanul, descoperit în săpunuri, geluri de baie, şampoane, este bănuit de reacţii alergice şi de astm. “Dar, adesea, aceste substanţe se găsesc în acelaşi produs, subliniază Baptiste Mary, preşedintele fondator al Noteo, pentru AFP. De altfel, Baptiste Mary a cerut autorităţilor franceze chiar să interzică folosirea acestor produse în mod curent. Autorul acestui studiu, relevă faptul că peturbatorii endocrini din aceste produse cosmetice au efecte asupra sănătăţii omului, dar şi asupra mediului înconjurător. Disfuncţiile cele mai frecvente provocate de aceste substanţe sunt : afectarea funcţiilor de reproducere, procesul de creştere şi comportamentul. De asemenea, sunt susceptibile de a fi cauza, chiar în doze mici, a unei mari varietăţi de alte efecte, în special asupra dezvoltării fiziologice a indivizilor expuşi contactului cu aceste substanţe încă din faza intauterină.

Cum ne expunem la PE?

Simplu, ne expunem la aceste produse in mod voit sau nevoit consumand alimente, apa, inspirand aer contaminat si acoperindu-ne cu straturi groase de produse de ingrijire personala a pielii, a parului si a unghiilor. Ce ziceti?

Efectele PE asupra faunei sălbatice

Reproducerea şi dezvoltarea sunt depreciate din cauza perturbatorilor endocrini de provenienţă chimică. Efectele sunt bine documentate pe un număr de specii la care, la nivel populaţional, s-au observat modificări locale sau regionale.

Efecte dezastruoase observate:

 • – masculinizarea la melcii de sex feminin din mediul marin, datorită expunerii la tributilstaniu (TBT – biocid utilizat în vopsele). Melcul de mare este deosebit de sensibil, iar masculinizarea a dus la declinul sau dispariţia populaţiilor locale din întreaga lume, inclusiv în zonele de coastă din întreaga Europă şi din Marea Nordului;
 • – subţierea cojilor de ou la păsări, ca o consecinţă a afectării funcţiei de reproducere. A fost observat astfel un declin sever al populaţiilor de păsări răpitoare din Europa şi America de Nord.
 • – principala cauză a ovotestisului la pescăruşii de sex masculin este expunerea pe termen lung la insecticide ca diclordifeniltricloretanul (DDT);
 • – efecte asupra organelor de reproducere la populaţiile de peşti din imediata apropiere a anumitor surse (exemplu, apele uzate rezultate după tratarea plantelor);
 • – ţestoasele pot fi afectate în acelaşi mod;
 • – aligatorii expuşi la pesticide au prezentat malformaţii ale organelor sexuale, ce au avut efect asupra dezvoltării şi reproducerii lor;
 • – PCB-urile din lanţul alimentar afectează reproducerea şi funcţionarea sistemului imunitar la mamifere. Efectele au fost observate la ursul polar, nurcă, iepure şi cobai. Cel mai concludent studiu este asupra focilor din Marea Baltică şi zona Marii Wadden;
 • – fauna terestră sălbatică şi mamiferele acvatice sunt expuse în principal prin intermediul hranei.

Situaţia este diferită pentru fauna acvatică, atunci când expunerea poate fi datorată şi contaminanţilor din apă.

Cum se manifestă efectele lor la om?

Perturbatorii endocrini influenţează funcţionarea sistemului endocrin, sub cel puţin trei aspecte:

 • – imitând acţiunea unui hormon natural, cum ar fi estrogenul sau testosteronul şi determinând un răspuns similar din partea organismului;
 • – împiedicând acţiunea normală a hormonilor, prin blocarea la nivel celular a receptorilor hormonali;
 • – afectând sinteza, transportul, metabolismul şi eliminarea hormonilor.

Potenţialele efecte cauzate de perturbatorii chimici endocrini la femei sunt: cancerul de sân şi ovarian, fibroza chistică a sânului, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, fibromul uterin şi bolile inflamatorii pelviene.
Potenţialele efecte cauzate de perturbatorii chimici endocrini la bărbaţi sunt: calitatea slabă a materialului seminal (număr redus de spermatozoizi, mobilitate scăzută), cancer testicular, boli de prostată şi altele.

Alte efecte potenţiale: afectarea funcţiei comportamentale/mentale, a sistemului imunitar, a tiroidei în copilărie, osteoporoza, pubertatea precoce.
Consecinţele expunerii la perturbatorii endocrini cu conţinut mare în estrogeni sunt:

 • – hipofertilitate şi azoospermie;
 • – malformaţii ale sistemului reproducător;
 • – creşterea frecvenţei anumitor tumori – cancer mamar, cancer de prostată, cancer testicular;
 • – prematuritate, moarte intrauterină;
 • – endometrioza;
 • – pubertate precoce;
 • – disfuncţie erectilă;
 • – disfuncţia sistemului imunitar;
 • – disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet.

Expunerea din mediu – vulnerabilitatea de expunere

Cei mai frecvenţi perturbatori endocrini sunt prezenţi în alimente sau în produse industriale.

Căile posibile de expunere sunt:

 • – expunerea directă prin intermediul locului de muncă sau, prin intermediul produselor de consum, cum ar fi produsele alimentare, din material plastic, vopsele, detergenţi şi cosmetice;
 • – expunerea indirectă prin intermediul mediului (aer, apă, sol).

În general, vulnerabilitatea va depinde de proprietăţile intrinseci ale produsului chimic, de magnitudinea, durata, frecvenţa şi mijloacele de expunere şi de modul în care o anumită substanţă chimică este absorbită, distribuită, transformată şi eliminată din organism. Depinde, de asemenea, de sensibilitatea specifică a diferitelor organe şi de etapa de dezvoltare.

Studii relevante la om

Exact asa cum va asteptati! Nu există cel putin momentan studii relevante la om, care să ofere argumente pentru interzicerea acestora. Exista in schimb la animalele aflate in pericol. Oare corporatiile care produc acesti compusi sa fie cauza? Legea “urmareste banii” ar sugera ca da. În prezent se acceptă faptul că unii compuşi pot interacţiona cu diferite componente celulare, inclusiv receptorii hormonali: steroidieni şi tiroidieni.

Lista organismelor internationale (Cele romanesti lipsesc cu desavarsire! Or fi fost toate cumparate?) care considera ca perturbatorii hormonali sunt o problema:
 • Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale (NRDC): “Majoritatea celor peste 2,000 de substante chimice care apar pe piata in fiecare an nu trec nici macar prin cel mai simplu test de toxicitate.” Recomandarea acestora este autoeducarea in legatura cu perturbatorii endocrini.
 • Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG): “Sunt multe trucuri pe care perturbatorii endocrini le fac in corpurile noastre: maresc productia anumitor hormoni; descresc productia altora; imita hormonii; transforma un tip de hormon in alt tip; interfereaza cu semnalele hormonale; le semnalizeaza celulelor sa moara prematur; intra in competitie cu nutrientii esentiali; se leaga de hormonii esentiali; se aduna in organele care produc hormoni.”
 • Societatea Endocrinologica: “Sunt dovezi clare referitor la efectele adverse asupra aparatului reproducator (infertilitate, cancer, malformatii) din cauza expunerii la substante chimice perturbatorii endocrine, si chiar mai multe cu privire la efectele asupra altor sisteme endocrine, precum sistemul tiroidian, neuroendocrin, obezitate si metabolism, insulina si glucoza.”
 • World Health Organization (WHO) – Organizatia Mondiala de Sanatate: Multe substante chimice sintetice, netestate pentru efectele lor distrugatoare asupra sistemului hormonal, ar putea avea implicatii semnificative asupra sanatatii conform Stadiul Stiintei Substantelor Perturbatorii Endocrine, un nou raport al Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si WHO. “Cercetarea a facut mari progrese in ultimii zece ani demonstrand ca perturbarea endocrina este mult mai extinsa si complicata decat se credea acum un deceniu,” spune Profesorul Ake Bergman, Editorul Sef al raportului.
 • Institutul National ale Stiintelor Sanatatii Mediului (NIEHS): “Perturbatorii endocrini sunt substante chimice care pot interfera cu sistemul endocrin al corpului si pot produce reactii adverse pentru dezvoltare, sistemul reproducator, sistemul neurologic si cel imunitar atat pentru oameni cat si pentru vietuitoare… Perturbatorii endocrini sunt prezenti in multe produse folosite zilnic — sticle de plastic, conserve de alimente din metal, detergenti, materiale ignifuge, alimente, jucarii, cosmetice, si pesticide.”
 • Academia Americana a Medicilor Pediatrici (AAP): Intr-o scrisoare adresata Congresului: “in ultimele decenii zeci de mii de substante chimice au aparut in comert si in mediul inconjurator, deseori in cantitati foarte mari… Pe masura ce copiii cresc si se maturizeaza, corpurile lor pot deveni foarte vulnerabile la expunerea la anumite substante in perioade critice din evolutia lor. In special, sistemele endocrine ale copiilor s-au dovedit a fi sensibile la substante toxice in etape specifice ale cresterii.”

Cu toate acestea, un început impotriva PE a fost făcut în 3 mai 2011, când deputaţii francezi au adoptat, în primă lectură, o lege care interzice utilizarea în Franţa a produselor ce conţin ftalaţi, parabeni sau alchilfenoli.

Pentru Uniunea Europeană însă, este în vigoare doar interdicţia emisă la 1 iunie 2011 de comercializare a biberoanelor care conţin bisfenol A.

In Romania, ca de obicei, raiul … raiul tuturor produselor, E-urilor interzize, OMG, PSMG, pesticidelor, ierbicidelor. Pana cand? Intrebati-i pe Facebook si Twitter pe guvernanti. Poate si pe presedintele celor un milion de like-uri! Ca asa se conduce tara asta, dupa retelele sociale.

Cercetarea actuală asupra perturbatorilor endocrini are în vedere următoarele aspecte:

 • – analiza efectelor la oamenii expuşi comparativ cu efectele pe fauna sălbatică;
 • – stabilirea priorităţii chimicele cu potenţial perturbator endocrin;
 • – stabilirea relaţiei doză-răspuns pentru expunerea la doze joase;
 • – găsirea unor metode de testare adecvate pentru a putea fi evaluate efectele;
 • – predicţia expunerii la perturbatori endocrini folosind metode de extrapolare;
 • – analiza expunerii la mai mulţi perturbatori endocrini în acelaşi timp prin aplicarea unui factor echivalent de toxicitate (TEF);
 • – analiza căilor de expunere environmentale a oamenilor şi faunei sălbatice (unde? de unde? când? cum? cât de des?);
 • – stabilirea riscului environmental de expunere;
 • – managerierea riscului.

Concluzii

Unele produse chimice cu efect perturbator la nivel endocrin persistă în mediu. Posibilitatea ca ele să fie transportate chiar peste frontierele naţionale reprezintă un motiv de îngrijorare la nivel mondial. Expunerea la astfel de substanţe necesită luarea unor măsuri de gestionare a riscurilor pentru a proteja sănătatea umană şi animală.
O relaţie clară cauză-efect nu a fost încă stabilită, deoarece bioacumularea lor în organism îngreunează foarte mult stabilirea dozei de expunere. În afară de droguri (estrogeni sintetici), pentru estrogenii din mediu nu există dovezi concludente la om, astfel încât se poate doar presupune efectul lor asupra sănătăţii umane prin comparaţie cu efectul observat la animale.

Contra-masuri accesibile pentru a diminua expunerea!

 • Cumpara alimente organice ori de cate ori poti.
 • Evita utilizarea pesticidelor in apropierea casei sau pe animalele de casa.
 • Evita incalzirea alimentelor in recipienti de plastic — utilizeaza in locul lor recipiente de sticla sau ceramica.
 • Inlocuieste sticla de apa din plastic cu una din otel inoxidabil.
 • Nu lasa copiii sa foloseasca suzete sau jucarii din plastic moale, deoarece sunt pline de chimicale cu potential de impostor endocrin.
 • Evita produsele de tip Teflon si rezistente la pete.
 • Cumpara produse proaspete sau congelate in locul celor conservate, mai putin in cazul conservelor pe care scrie “fara BPA.”
 • Evita produsele anti-bacteriale.
 • Foloseste tocatoare din lemn de bambus in locul celor de plastic. Acestea sunt anti-microbiene in mod natural.
 • Propuneti-va si realizati programe de detoxifiere a organismului! (esential)

***

Tu ce masuri iei

pentru a te feri pe tine

si familia ta de

perturbatorii endocrini?


Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here