Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Physalis – un fruct-leguma medicament

Physalis – un fruct-leguma medicament

10993
3
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 20
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares

Scurt istoric. De unde provin aceste fructe? 

Mare atentie la varietati! Unele sunt extrem de TOXICE!

1. Physalis peruviana originale din Chile si Peru dar pot fi “aclimatizate” la ghiveci mare.

ppCunoscuta si sub denumirea de Physalis peruviana aceasta planta seamana cu o rosie galbena si mica. Elementul distinct al acestei plante este cupa cu textura de hartie care infasoara fiecare astfel de fruct. Fructul are cam 1 – 2 cm in diametru si contine seminte, exact precum o rosie. Pshsalis are puteri antioxidante si contine de 20 de ori mai multa vitamina C decat o portocala. In plus previne si imbatranirea celulara. Un mod de a consuma physalis este la micul dejun alaturi de cereale.

pp2Această plantă, Physalis peruviana, cunoscută la noi și ca lampadarul chinezesc – după forma învelișului, sau chiar cătina incașă, se cultivă în: Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Africa de Sud, SUA, Madagascar. Physalis este deci de provenienta sud-americana. Creste in tufe pana la 1,5 m inaltime.

adelaparvu.com-despre-Physalis-alkekengi-Text-Carli-Marian-12

2. Physalis Alkekengi creste si la noi, in Moldova in special.

pa0 Physalis va transforma gradina dumneavoastra intr-una deosebita, datorita aspectului sau, asemenea felinarelor chinezesti. Ce este interesant la aceasta planta este aspectul sau aparte, avand fructe de culoare galben-portocaliu, invelite intr-o membrana cu o consistenta ca cea a hartiei creponate, iar frunzele au marginile crestate si cresc in spirala.

pa O gradina frumoasa presupune, in afara de timp si rabdare, si imaginatie si, de multe ori, un strop de curaj. Cu putina dibacie, acestea pot deveni adevarate oaze de splendoare si culoare. O problema des intalnita in ceea ce priveste gradinile este monotonia, din cauza faptului ca oamenii nu sunt suficient de indrazneti pentru a experimenta, drept urmare toate gradinile seamana intre ele si sunt populate de aceleasi plante.

Physalis va transforma gradina dumneavoastra intr-una deosebita, datorita aspectului sau, asemenea felinarelor chinezesti. Aceasta creste sub forma de tufe, atingand o inaltime maxima de 80 cm. Ce este interesant la aceasta planta este aspectul sau aparte, avand fructe de culoare galben-portocaliu, invelite intr-o membrana cu o consistenta ca cea a hartiei creponate, iar frunzele au marginile crestate si cresc in spirala.

adelaparvu.com-despre-Physalis-alkekengi-Text-Carli-Marian-1

Unele specii au fructele comestibile, putand fi consumate ca atare sau in salate de fructe, dulceturi si marmelade. Planta poate fi pastrata inclusiv cand este uscata, ca element decorativ, invelisul fructelor pastrandu-si culoarea.

Varietati de Physalis – fructe

1. Physalis Alkekengi este un fruct rosu – orange, cunoscut sub numele de papalau.

pafDenumire populara: babunschi, basicuta de roseata, besica, boborea, bobosli, bubuslie, buruiana de buba, buruiana bubei, cireasa evreului, cireasa jidoveasca, curcubetica, dalac, fusui salbatic, gheorghinar, gogoase, iarna bubei, masalare, papala, papalei, pepele, puturoasa, lampion chinezesc, floarea lampion

Papalaul este o planta erbacee perena ce apartine familiei Solanaceae. Papalaul este o planta inalta de 0.5 – 1 metri, ce creste in flora spontana, din zona de campie pana in cea montana, in zavoaie, tufisuri, raristi si taieturi de padure. Se cultiva sporadic in scopuri decorative. Are frunze ovale, flori albe-galbui si fructe rosii-portocalii, de marimea unei cirese.

Intreaga planta este toxica, cu exceptia fructelor coapte. Pentru uz extern se mai folosesc si frunzele sau partea aeriana.

Planta ajunge la o inaltime de 25-50 cm (poate si mai mult). Creste la campie, dar si la poalele muntilor. Prefera solurile bine drenate si are nevoie de lumina soarelui. Fructul este ascuns intr-o punga (caliciu) de hartie portocalie rosiatica. Caliciul este toxic si nu trebuie consumat. Fructul este singura parte comestibila a acestei plante.

Physalis inseamna vezica. Acest fruct este foarte bogat in vitamina A si C, complexul de vitamine B, fier, acid citric, licopen, potasiu si multi alti nutrienti (auroxanthin, mutatoxanthin, zeaxanthin). Contine aproximativ 53 de calorii la 100 de grame.

2. Physalis peruviana este planta care ne intereseaza pe noi, avand fructe galben-portocalii care sunt comestibile si foarte bune la gust. Cireșele de pământ (Physalis Peruviana) au fost cultivate din cele mai vechi timpuri, fiind una din puținele specii cultivate în grădinile regale din cetatea Machu Picchu și care au supraviețuit trecerii timpului.

ppfArealul  de raspandire al acesteia este America de Sud in: Peru, Ecuador, Columbia; Africa de sud; SUA; Madagascar.

Physalis sunt niste fructe care seamana putin cu ciresele, doar ca sunt invelite intr-un invelis care seamana cu hartia.

Fructele physalis au culoarea portocalie. Numele ii provine de la felinarele chinezesti pentru ca au culoarea si forma asemanatoare.

Cand se poate consuma fructul de papalau – physalis

pa2 Fructul de physalis este copt atunci când coaja a devenit de un galben – portocaliu strălucitor. Atunci când coaja este încă putin verde, fructele de physalis pot fi maturate la temperatura camerei.

Aclimatizare Physalis

Physalis peruviana creste sub forma de tufa mare si bogat ramificata. A nu se pune ghiveciul direct in soare.

Valentin Cucu, un legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț, România, cultivă de mai bine de 10 ani în grădina sa de 1.000 mp câteva fire de cireșe de pământ Physalis peruviana, pe care le numește “bucuria copiilor”.

Cum trebuie mancat?

Se desface invelisul-calyx si se poate consuma ca atare sau ca ingredient in salata de fructe, gem sau jeleu dar si ca desert, inghetata.
Daca se usuca fructele acestea se pot consuma ca stafidele.

Ce gust au?

Încă de la prima experiență gustativă cu cătina incașilor, legumicultorul din Bălțătești s-a arătat cucerit de gustul acestor fructe.

“Nu sunt plante foarte pretențioase, în ciuda originii lor. Eu am făcut rost de semințe și când le-am plantat prima dată, am rămas surprins de gustul de care îl au fructele atunci când sunt coapte. Planta crește în tufe de până la 1,5 m înălțime și are nevoie de susținere și legare. Fructele sunt de culoarea galbenă, asemănătoare cireșelor altoite și conțin vitaminele C și B12, calciu și zaharuri și au gust de fructe de pădure. Fructele sunt învelite într-o coajă, asemănătoare unui lampion”, a declarat  Vali Cucu, legumicultor și culegător de semințe din comuna Bălțătești, județul Neamț.

Datorita zaharozei, fructele sunt baza unor delicioase dulceturi in gospodarie, iar in industria alimentara contribuie la gustul sublim al marmeladei si bomboanelor.

Compozitie

Sunt fructe foarte dulci care au foarte multe seminte. Fructe bogate în vitamina C și B12.

Principalele elemente care se găsesc, în fructul de Physalis Peruviana sunt: vitamina C în cantitate mare, vitamina B, zaharuri și substanțe amare: fisolina, solanina, alcaloizi, polifenoli, melatonină, carotenoide.

Substantele si oligoelementele care se gasesc in fruct sunt: in cantitate mare vitamina C, vitamina B, mucilagii, zaharuri, substante amare fisolina, solanina, alcaloizi, polifenoli, melatonina, carotenoide.
Proprietatile curative sunt date de antioxidantii prezenti in cantitate mare in fruct. Melatonina care este prezenta si ea in cantitate mare, ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative la persoanele in varsta. In studii asupra sobolanilor sau gasit proprietati antihepatotoxice. Mai sunt evidentiate proprietati antidiabetice, antihipertensiune si antiinflamatorie. In medicina populara, Physalis peruviana este folosita in: tratarea cancerului, leucemiei, reumatismului, malariei, astmului, hepatitei, dermatitei, litiazei renale, gutei.

Producție de 300 fructe pe plantă aclimatizata in Romania

Productivitatea cireșelor de pământ Physalis peruviana este uimitoare, aproape la fiecare frunză din tufă se dezvoltă câte un fruct. “Este o plantă care se seamănă anual. Se plantează la 1,5 metri distanță între pante și are nevoie de susținere. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, nu le stropesc cu nimic, am grijă doar să le leg ramurile, pentru că dacă ajung pe pământ, fructele putrezesc. Pentru a se putea realiza polenizare ai nevoie de cel puțin două plante. Pentru plantare este indicat să îți faci răsaduri, pe care să le plantezi, pe la sfârșitul lunii aprilie, sau chiar mai dacă temperaturile sunt destul de mici. În general coacerea fructelor are loc după 80 de zile de la plantare. Plantele sunt destul de rezistente la boli și dăunători și au o productivitate incredibilă. Ca și producție de pe o singură plantă pot rodi peste 300 de fructe”, a spus micul cultivator de cireșe de pământ.

adelaparvu.com-despre-Physalis-alkekengi-Text-Carli-Marian-13

Florile propriu-zise sunt stelate, mici, albe şi apar pe tot parcursul verii, începând chiar de la mijlocul lunii iunie, dar cei mai mulți dintre oameni o recunosc toamna, atunci când face inconfundabilele sale fructe.

Vali Cucu a subliniat că fructele odată ajunse la maturitate se pot păstra în lampioanele lor până prin aprilie-mai într-un loc răcoros.

Preferă locurile însorite şi soluri fertile, cu un drenaj bun. Nu este o plantă iubitoare de apă, ba din contră suferă, dacă este udată în exces. Are nevoie doar de o udare atentă şi regulată pe toată perioada înfloririi şi fructificării.

adelaparvu.com-despre-Physalis-alkekengi-Text-Carli-Marian-4

Ca plantă de grădină tolerează foarte bine uscăciunea aerului, în schimb, atunci când este cultivată la ghiveci are nevoie de o umiditate atmosferică mai ridicată. Iarna îţi recomand s-o protejezi cu frunze uscate, pentru a evita eventualele daune provocate de ger.

Atenție! Trebuie să-ţi spun că există doar trei specii de Physalis ce produc fructe comestibile, restul fiind toxice.

Cele comestibile se pot consuma ca atare sau în salate alături de alte fructe, dulceţuri, marmelade sau pentru ornarea prăjiturilor, restul speciilor fiind toxice. Pe lângă savoare, acest fruct prezintă şi o serie de efecte terapeutice: antireumatice, laxative, tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii.

Întrebuințări multiple

cirese-de-pamant-Physalis-Peruviana-600x400 Physalis peruviana a început să se bucure de un succes răsunător, în ultmii ani, astfel că întrebuințările plantei s-au diversificat. “În general, pentru o cocere uniform, recoltez cireșele de pământ aproape de venirea iernii. Atunci capătă gustul cel mai bun. La început, când am plantat prima dată această plantă, le-am consumat în stare proaspătă. După aceea m-am informat și mi-am dat seama că poți faci o mulțime de lucruri din acest fruct. Așa am ajuns acum să facem compot, dulceață, iar o parte din fructe le lăsăm la uscat pentru a face ceai”, a susținut agricultorul din Bălțătești, despre întrebuințările multiple ale cireșelor de pământ.

pa1 Preparatele din fructe de papalau (Physalis Alkekengi) diminueaza durerile de rinichi si vezica, actionand atat ca antiinflamatoare si bactericide, cat si ca sedative. Aceste preparate determina eliminarea nisipului din zona rinichilor si a vezicii urinare, fiind un diuretic activ. Papalaul are efect benefic si asupra activitatii ficatului, revigorand activitatea acestuia. Administrarea preparatelor de papalau se va face doar sub indrumarea specialistului.

Indicatii terapeutice
Uz intern:
guta, litiaza urinara, ascita, edeme, reumatism, anemie, febra

Uz extern: furunculoza

Uz intern: Decoct de papalau

din 20-60 grame bace uscate la 1 litru de apa, se fierbe 5 minute; se lasa 10 minute sa infuzeze si se beau 2-3 cani in 24 de ore

Potiune diuretica din 2 grame extract apos din bace de papalau si sirop din cinci radacini, se consuma 2-4 linguri pe zi

Uz extern:

Decoct din fructe si tulpini – se fac spalaturi si comprese in cazul eruptiilor tegumentare, cu rol calmant si emolient

Atât fruct, cât și legumă

Cireașa de pământ Physalis peruviana este un ingredient foarte versatil în bucătărie: poate fi consumat atât crud, cât și preparat, poate fi utilizat atât ca fruct cât și ca legumă. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură la alte alimente, în salate de fructe ori legume, sau pentru decorarea altor preparate. Gătit, se poate adăuga în supe, sosuri, ori poate fi conservat sub formă de gem, dulceață, compot. La fel ca și în cazul celorlalte plante din familia Solanaceae-lor, conținutul său de pectină este mare, ceea ce îl recomandă pentru prepararea gemurilor și marmeladelor.

Atentie: Invelisul cu aspect de hartie se numeste calyx, este toxic deci nu trebuie consumat.

Culoarea fructelor este portocaliu intens, gustul fiind acrisor, cu aroma de struguri-mure. Fructele se pastreaza foarte bine in capsula circa 30-45 zile sau se fac dulceturi, marmelade.

Fructele contin vitaminele C si B12, calciu si zaharuri si au gust de fructe de padure, fiind denumite si „cirese de pamant“.

Cirese de pamant (Physalis peruviana) sau fructe de papalau (Physalis Alkekengi)?

1. Fructe de papalau Physalis Alkekengi – beneficii pentru sanatate

Fructul de papalau este foarte eficient in cazurile de pietre la rinichi, probleme ale tractului urinar, guta, febra. Este utilizat cu succes in eliminarea acidului uric (elimina chiar si cristalele de acid uric).

De asemenea, este un fruct care ajuta in cazurile de prostata, calmeaza durerile in caz de artrita si reumatism. Este indicat in caz de enurezis (udarea patului), paralizie faciala, icter, retentie de urina, dificienta de vitamine, uricemie, nefrita. Se consuma si in caz de voce ragusita, probleme ale laringelui si plamanilor.

Fructul de papalau are un gust acrisor, putin amarui. Fructul de physalis trebuie cules atunci cand este complet copt si poate fi consumat proaspat, sub forma de suc, uscat sau sub forma de dulceata. Aceste fructe, cunoscute si sub numele de lampioane chinezesti, sunt adesea folosite in bucatarie in diverse salate, mancaruri, la ornarea tartelor si prajiturilor.

In medicina naturista, se recomanda contra inflamatiilor renale. Cojile fructelor, dupa ce au fost folosite le ceai, se pot folosi la vindecarea ranilor.

Fructele de papalau (physalis) au efect:

– diuretic

– antibacterial

– antiinflamator

– antimicrobian

– antioxidant

– antireumatic

– antispasmodic

– expectorant

– laxativ

– sedativ

Datorita acestor efecte, fructele de papalau/physalis se recomanda in:

– febra

– guta

– probleme urinare

– infectii ale tractului urinar

– artrita

– pietre la rinichi

– prostata

– retentie de urina

– enurezis

– imbatranire prematura si oboseala

– depresie

– malarie

– constipatie

– diaree

– inflamatii

– reumatism

– crampe

– epilepsie

– debilitate sexuala

– icter

– diabet

– probleme ale plamanilor

Foloseste papalau pentru infertilitate

Fructele uscate de papalau se macina si se obtine o pudra. Se consuma o lingurita de pudra cu lapte caldut timp de o saptamana atunci cand ciclul menstrual este complet. Se consuma doar dupa ce ciclul menstrual s-a oprit!

Papalau pentru intinerire

Consuma 4-5 fructe de papalau in fiecare zi.

Physalis ca antimicrobian

Consuma 5 ml de extract de papalau de 2 ori pe zi.

Papalau pentru crampe

Consuma cate un fruct de 3 ori pe zi.

Papalau pentru febra

Consuma 4-5 fructe de physalis zilnic, acestea te auta sa scapi de febra, dar si sa o tii la distanta, printr-un organism sanatos. Ajuta in caz de raceala si gripa datorita continutului ridicat de vitamina C.

Atentie! Consumul de papalau nu este indicat femeilor insarcinate deoarce ar putea produce un avort spontan. De asemenea, nu se recomanda consumul fructelor necoapte.

La gasesti in aceasta perioada la magazin sub denumirea de fructe physalis.

Sa ne pastram sanatosi alaturi de natura!

!!!! Pentru ca anumite persoane sunt convinse de toxicitatea fructului de papalau, revin cu o completare care sa conteste acest lucru:

„Planta este in intregime toxica, otravitoare, cu exceptia fructelor.”

Fructele au utilizare terapeutica in medicina umana traditionala, empirica, mai putin cea culta. Principiile active au actiune diuretica, laxativa, antireumatica, febrifuga, decongestiva, antiinflamatoare. Se prescrie ca diuretic oxaluricilor, gutosilor, in stari congestive hepatice, in colici abdominale si ascita. Aplicatii externe mai ales in afectiuni dermatologice. Fructele de papalau se utilizeaza in stare proaspata.

Physalis est o planta exotica, ce face parte din familia Solanaceae. Cunoscuta si sub denumirile de papalau sau lampion chinezesc, aceasta este o planta usor de cultivat si are calitati laxative, antireumatice, ajuta la tratarea afectiunilor pielii, fiind bogata in vitamina C, zaharuri, potasiu si betacaroten.

Papalau pentru uz intern

460x300xpapalau-pentru-sanatate-460x300.jpg.pagespeed.ic.R3PxXtgcFc Fitoterapeutii atrag atentia sa nu o neglijam si ne sfatuiesc sa facem uz de virtutile cu care a inzestrat-o natura. Fructele mature de culoare rosie-portocalie, numite si cirese de iarna, au un continut bogat de vitamine, exceland printr-o cantitate de vitamina C apeciata a fi de doua ori mai mare decat cea regasita in lamaie. In compozitia fructelor mai intra acidul citric, alcaloizi, substante minerale si zaharuri.

Se intrebuinteaza fructele in stare proaspata recoltate cand ajung la maturitate fiziologica, sau sub forma de decoct. Planta contine fisalina, o substanta amara care-i ofera efectul diuretic, febrifug, decongestiv si antiinflamator si o face utilizabila in bolile reumatice si metabolice.

Ca diuretic in litiaza renala (calculoza), litiaza biliara, guta, reumatism: se prepara decoct din 3 linguri (30g) fructe la 1 l de apa. Se fierbe 5 minute. Se lasa acoperit pentru 20-25 de minute , se strecoara si se bea fractionat in timpul unei zile. Favorizeaza eliminarea uratiilor, nisipului si calmeaza durerile de rinichi si de vezica.

Pentru combaterea colicilor, ca diuretic, laxativ si febrifug:  se face vin pregatit din must de fructe de papalau si must din struguri. Se iau parti egale  (de exemplu 2 l must din fructe de papalau si 2 l must de struguri), se amesteca si se lasa sa fermenteze, dupa care se trage in sticle inchise la culoare. Se astupa cu dop si se tine la rece. Se bea cate un paharel dimineata.

Pentru tratarea ascitei, se face o plamadire din fructe de papalau in vin. Se bea la nevoie, de mai multe ori pe zi, cate o jumatate de pahar.

Papalau pentru uz extern

Administrat extern, papalaul calmeaza durerile reumatismului prin efectuarea unor bai locale cu decoct obtinut prin fierberea a 60-120 g planta/litru timp de 15-20 minute. Papalaul este si un remediu abil in eruptiile cutanate,  afectiunile hepato-biliare si durerile dentare si de urechi.

Pentru tratarea eczemelor, eruptiilor tegumentare se recomanda decoct din 2-4 linguri de planta de papalau taiata marunt la 1 l de apa.Se fierbe 15 minute la foc domol. Se strecoara si se fac spalaturi locale folosindu-se un tampon de vata (reteta din medicina populara.)

Pentru tratarea furunculozei se consuma infuzie din 1 lingurita (5g) fructe, peste care se toarna o cana (200 m) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara, iar cu solutia obtinuta se bajidoneaza zona afectata. Medicina populara foloseste fructe de papalau impotriva durerilor de urechi la copii. In medicina veterinara populara (in unele zone), decoctul este utilizat contra dalacului si febrei aftoase.„

Physalis peruviana, buna pentru reumatism

Physalis este o planta deosebita, decorativa, care are in familie nu mai putin de 80 de specii erbacee, majoritatea fiind toxice si neindicate consumului uman.
physalisPhysalis Peruviana
are proprietăți anti-inflamatoare, diuretice, combate febra și contribuie la eliminarea expectorațiilor. De asemenea, prin conținutul bogat de vitamina C, cireșele de pământ contribuie la întărirea sistemului imunitar. În trecut era folosit pentru tratarea afecțiunilor urinare, biliare și afecțiunilor pielii. Cătina incașilor poate fi folosită în prioadele de convalescență, având un puternic efect tonic și revigorant.

pa3Physalis alkekengi se intalneste si pe teritoriul tarii noastre. O intalnim la marginea padurilor, aproape de camp in spatii usor insorite si luminoase, fiind o planta iubitoare de lumina. Alte denumiri ale plantei sunt papalau sau lampionul chinezesc, aceasta denumire din urma sugerand ca planta este decorativa. Fructele se gasesc in interiorul unei capsule si sunt de culoare portocaliu-rosiatica. Nu se consuma planta si frunzele fiind toxice.

***

12 Se pare ca papalaul nostru, Physalis alkekengi (varietatea care creste in Moldova)  e mai bun la absolut toate capitolele (compozitie, efecte, tratamente, etc.) dar in mod cert noi vom cauta doar varietatea peruviana adica Physalis Peruviana.

De ce? Pentru ca varietatea noastra nu se gaseste in supermarketuri si pentru ca e de bon ton sa fi cat mai cosmopolit, ca si restul lumii adica …


Raspandeste cu incredere
 • 20
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares

3 COMENTARII

 1. Aceasta planta se gaseste si in Transilvania, in zona deluroasa de la poalele muntilor Gilaului. Creste in gradina mea si a altor vecini si nici macar nu am avut idee ca ar fi comestibil fructul. Noi le apreciem pentru aspectul lor vesel.

 2. AM LUAT 2 FRUCTE DE LA METRO SI LEAM OUS INTUN GHIVECI AU ESIT UN MANUNCHI CE SA FAC CU ELE LE LAS SA MAI CREASCA APOI SA LE PLANTEZ IN ALTU PANA IN PRIMAVARA SI CRED CA SUNT BUNE DACA SUNT IN MAG , MULTUMESC

  • Acelea sunt rasad de planta. in primavara se rasadesc in gradina si dau rod. Atentie la distanta de plantare. Aprox. 0,5 m intre ele si 1m intre randuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here