Acasă Supliment Cultural Arta PISA: Orasul turnului inclinat, regiunea Toscana, Italia

PISA: Orasul turnului inclinat, regiunea Toscana, Italia

717
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 51
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  51
  Shares

 Preluare din revista “FRESCA”, nr. 1, Mai 2015, articol Claudiu Victor Gheorghiu:

“PISA: Orasul turnului inclinat”, paginile 74-80.

Revista „Fresca” (in care am placerea să semnez si eu un articol “PISA: Orasul turnului inclinat ; ma leagă amintiri foarte frumoase de PISA, unde am participat la 2 expozitii: 2002 si 2003, cu lucrari pe simezele Galeriei “La Spina” -galerie de referinta in ITALIA:2002-2004, precum si la concursul „Premio PISA 2003″) este o revistă a artiştilor plastici şi a restauratorilor din România, publicaţie editată de către Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Deocamdata, revista este in varianta online (linkul este: https://afaprr.ro/site/post/revista-fresca ) , dar cat de curand se va trece si la tiparirea ei. Articolele se pot prelua, dar cu indicarea sursei. Multumesc.

Coperta Revista Fresca
Foto: coperta revistei FRESCA

Pisa este un oras relativ mic , dar mare ca valoare istorica, arhitectonica si artistica. Este situat in regiunea italiana Toscana ,are o populatie de circa 90.000 de locuitori. Din 1632, patron spiritual al diecezei si orasului Pisa este San Ranieri di Pisa, venerat de Biserica Catolica si sarbatorit la 17 iunie. Trupul lui este depus in altarul principal al Catedralei Santa Maria Assunta. Blazonul orasului , pe care il veti vedea in mai multe fotografii, are un fond rosu in care este inscrisa o cruce alba.

Ma leaga amintiri foarte frumoase de PISA, unde am participat la 2 expozitii: 2002 si 2003, precum si la concursul “Premio PISA 2003”.

In 2002 a fost prima data expusa in Pisa arta sacra neobizantina, intr-un cadru organizat, recte intr-o galerie de arta; asta nu am spus-o eu, ci istorici si critici de arta italieni, precum si presa locala .

Urmare a expozitiei colective din 2002, in 2003 am fost invitat de onoare la Pisa, reprezentand Romania la Artestate 2003 – Miracoli d’arte Citta di Pisa, manifestare organizata de Galeria La Spina si Asociatia Spazio  d’arte – Proposte culturali, cu inaltul patronaj al Primariei din Pisa, in timpul Serbarilor orasului Pisa din luna iunie “Giugno Pisano”.

pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 1colaj Pisa-expozitie personala PISA Iunie 2003, vernisaj, Galeria La Spina si directorul artistic Federico Bellini alaturi de artist, ITALIA, foto Tele 50 Pisa

Este un oras superb, cu zona veche bine delimitata, cladiri frumoase si biserici asijderea (pacat ca multe au fost transformate doar in spatii de expunere, cum ar fi Chiesa della Spina, in apropierea galeriei care imi expunea lucrarile, mai bine zis la 5 m de ea!!!). Parca vad si acum dincolo de ziduri cocheta resedinta unde stateam, iar drumul asta il faceam zilnic la galeria unde am expus in 2 ani consecutive (2002, 2003): Residence Tulipan-Piazza dei Miracoli-Piazza dei Cavalieri-Ponte Mezzo-Chiesa della Spina-Galleria La Spina. Stiu fiecare piatra din caldaram, de la Turn pana la Piazza dei Cavalieri si de la Ponte Mezzo la Corso Italia.
Pisa este impartita în 4 sectoare istorice, iar orasul care isi datoreaza faima Turnului Inclinat are mult mai multe de oferit turistilor.

Voi incerca sa va explic pe scurt “ Giugno Pisano”, sarbatorile orasului din luna iunie:

Nu ratati o plimbare in iunie la Pisa, mai ales daca sunteti in zona si vizitati alte frumoase orase ale Toscanei, cum ar fi Florenta si Lucca. Zilele de 16 si 17 iunie sunt doua date importante din calendarul oricarui locuitor al Pisei. Acestea sunt legate de Luminara, respectiv Regatta Sf. Ranieri, patronul orasului. Pisa prinde brusc culoare, iar forfota generala cuprinde orasul, mai linistit in felul sau comparativ cu cele doua enumerate mai sus. In timpul Luminarei, la lasarea intunericului, toate luminile de-a lungul fluviului Arno sunt stinse si o feerie de lumanari – circa 10.000 – se vad pe cursul apei, ceea ce permite vederi spectaculoase.   Festivalul Luminara din 16 iunie se organizeaza in cinstea Sfantului din sinaxarul catolic care patroneaza orasul – San Ranieri. Diverse activitati sunt organizate în strada şi noaptea totul se termina cu un mare foc de artificii.

Intrecerea nautica de a doua zi pe 17 iunie se face intre cartierele orasului si aminteste de puterea maritima   medievala a Pisei. In prezent orasul nu mai are iesire propriu-zisa la Marea Ligurica decat printr-o subdiviziune a sa (frazione in limba italiana), numita Marina di Pisa, la circa 10 km.Fiecare echipaj, costumat în culorile specifice, vasleste contra curentului. Tinta acestora este de a   lua steagul castigator, de culoare albastra, aflat la finalul cursei, pe un catarg de 10 m.

O alta atractie a lunii iunie in Pisa este “Gioco del Ponte “ – Jocurile Podului, o manifestare istorica ce se desfasoara anual in ultima duminica a lunii, in care cele doua parti ale orasului (Tramontana şi Mezzogiorno, geografic defalcate de fluviul Arno), participa la o procesiune istorica, după care se provoaca reciproc la lupta fizica, in care echipele lor, fiecare compusa din 20 de membri, incearca sa cucereasca “Ponte di Mezzo” (podul principal din Pisa), prin impingerea unui carucior astfel incat sa forteze echipa rivala de pe pod. Eu denumesc Arno fluviu din respect pentru denumirea data de italieni, deoarece acest curs de apa cu o lungime de 241 km cred ca se poate incadra mai degraba cu denumirea de rau, asa cum am si gasit dealtfel in diverse materiale hidrografice referitoare la Italia.

pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 2
Articol “ FRESCA”, paginile 74, 75.

Ce puteti vizita in Pisa:

Principala atractie este fara indoiala Piazza dei Miracoli, care aduna intr-un spatiu limitat axul central al orasului : Baptisteriul, Domul si Turnul inclinat; toate in unicul si inconfundabilul stil Romanic Pisan. Ansamblul PIETEI MIRACOLELOR este intregit de Muzeul Domului, Camposanto și Museo delle Sinopie . De pe terasa acestui muzeu am vazut si eu platforma Turnului de sus, avand rau de inaltime mi-a fost teama sa urc cele 294 de trepte in spirala.Este unul din marile mele regrete, deoarece in iunie 2003 a fost prima oara cand s-a permis accesul limitat in Turn dupa 1990, iar un bilet costa atunci 15 Euro. Din 1987 Piata Miracolelor a fost inscrisa pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Ansamblul de aici cuprinde patru vestigii, reprezentate de: Baptisteriul Sfantul Ioan – simbolul Nasterii in Hristos, Catedrala Santa Maria Assunta – simbolul credintei de-a lungul vietii, Camposanto sau Cimitirul monumental – simbolul eternitatii prin „marea trecere” si celebrul Il Campanile, Turnul inclinat care avea rol de clopotnita. Datorita primelor trei edificii, mai exact datorita simbolurilor atribuite acestora, complexul a fost denumit Piata Miracolelor.

Punctul central al pietei este Catedrala Santa Maria Assunta care a fost construita in perioada 1064-1118 de catre Buschetto si a fost sfintita in 1118 de catre Papa Gelasio al II-lea. Fatada catedralei este realizata din marmura gri si piatra alba, are trei usi mari flancate de coloane, iar deasupra lor, patru randuri de galerii deschise, cu statuia Madonei cu Pruncul in varf si cei patru Evanghelisti pe laterale. Interiorul catedralei prezinta puternice influente bizantine, iar ceea ce vedem noi astazi nu mai seamana cu originalul, in urma  incendiului din 1595 fiind distruse usile laterale, tavanul si mare parte din mozaicurile si operele de arta. In urma lucrarilor de refacere si redecorare, interiorul a suferit modificari importante. In Catedrala se gasesc osemintele lui San Ranieri, patronul sfant al Pisei precum si cele ale lui Henric al VII-lea, imparat al Sfantului Imperiu Roman de natiune germana (1312-1313). Tot aici a fost inmormantat si Papa Grigorie al VIII-lea.

Baptisteriul Sfantul Ioan este cea de-a doua constructie, in ordine cronologica, ridicata in Piata Miracolelor. Este cel mai mare baptisteriu din Italia, avand o inaltime de 54,8 metri si o circumferinta de 107 metri. Edificiul a avut un lung si anevoios proces de constructie. A fost inceput in 1152 de catre Diotisalvi si a fost realizat din marmura, in plan circular, fiind inspirat de Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim. Dupa o lunga intrerupere, in a doua jumatate a secolului al XII-lea, Nicola si Giovanni Pisano realizeaza amvonul si busturile de la nivelul al doilea al baptisteriului. Lucrarea a fost finalizata abia in 1363. Pe varful Baptisteriului din Pisa se afla o statuie a Sfantului Ioan Botezatorul, realizata de Italo Griselli. Datorita formei speciale a cupolei, Baptisteriul din Pisa are o acustica extraordinara, intalnindu-se aici un fenomen numit reflexii multiple. Asta inseamna ca notele unui arpegiu, cantate accentuat, pe rand, se ajung din urma si se suprapun, dand nastere unui acord. Exista aici o persoana care exemplifica acest fenomen, din jumatate in jumatate de ora.

Turnul inclinat (Torre Pendente) reprezinta unul din simbolurile Orasului PISA si a Italiei in lume.Conceput ca un turn-clopotnita pentru catedrala, construcția sa a început în 1174 pe baza unui proiect al lui Bonanno Pisano. Acesta a fost finalizat în secolul al XIV-lea. Este un turn rotund compus dintr-o baza cu arce ce sustin 6 loggia si care culmineaza cu o eleganta camera unde se gasește clopotul. Inca din anul 1185 turnul a inceput sa arate semne de inclinare. Turnul din Pisa, celebru in toata lumea, a devenit simbolul orașului. Inclinarea Turnului este cauzata de calitatea solului, iar autoritatile italiene cauta mereu solutii și resurse ca să consolideze fundatia monumentului înalt de 56 de metri. In anul 1990 turnul a fost inchis pentru restaurare si redeschis partial in 2001, apoi in 2003, episod relatat anterior.

Cimitirul Monumental (Camposanto Monumentale) a fost fondat în 1277 şi finalizat în 1464. Acest cimitir cuprinde galerii vaste în jurul zonei centrale, care, conform legendei contine “pamant sfant” adus aici de cruciati pisani. Spre mijlocul secolului al XV-lea, Camposanto cuprindea una dintre cele mai mari picturi: zidurile erau acoperite in intregime cu fresce, ele fiind din pacate distruse in urma bombardamentelor aliate din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Lipite de Piata Miracolelor sunt si 2 muzee: Museo del Opera del Duomo si Museo delle Sinopie, de pe terasa caruia am vazut si eu platforma Turnului sus; avand rau de inaltime mi-a fost teama sa urc cele 294 de trepte in spirala. Acest muzeu este un adevarat deliciu pentru iubitorii de arta. Dupa al doilea razboi mondial, multe dintre picturile murale ce au supravietuit şi bucati de picturi murale de la Campo Santo din Pisa au fost desprinse de pe pereti pentru a încerca să se conserve…surpriza: s-a descoperit ca schitele artistilor au supravietuit dedesubt. Acestea au fost mutate aici si va spun ca este superb acest muzeu, nu prea inteleg de ce nu este vizitat, spre deosebire de celelalte enumerate pana acum.

Aproape de turn, in partea care duce la Piazza dei Cavalieri, sunt “parcate “ trasurile care fac turul centrului orasului, pe atunci costa cam 20 Euro asa ceva, precum si desenatori si pictori care-si vand “productiile”: portrete, acuarele, pasteluri (unele chiar reusite) cu preturi de la 5 la 15 Euro! Ce nu mi-a placut: In Piata Miracolelor este abundenta vanzatorilor ambulanti si zecile de tarabe cu obiecte kitsch. Evitati-le. Evitati si restaurantele sau cofetariile din zona pentru turisti, cu preturi uriase.Tot spre Piazza dei Cavalieri, la cateva zeci de metri, preturile sunt la jumatate, puteti manca “Gelato italiano” cu adevarat buna. Asezonata cu un limoncello.

Piazza dei Cavalieri (pe care am tot mentionat-o) a fost centrul politic al Republicii Pisa, o putere insemnata pana spre sfarsitul secolului al XIII-lea, cand a suferit o infrangere decisiva in fata rivalei Genova. In timpul secolului al XVI –lea Piata Cavalerilor a fost transformata radical de Giorgio Vasari la cererea lui Cosimo I de Medici şi a devenit reşedinţa noului ordin militar cunoscut sub numele de Cavalerii Sf. Ştefan. Centrul pietei  este dominat de statuia lui Cosimo I de Medici. Giorgio Vasari a devenit celebru prin lucrarea: “Vietile celor mai renumiti arhitecti, pictori și sculptori italieni, de la Cimabue pana in timpurile noastre”

In piata se afla Palazzo della Carovana dei Cavalieri, a carui fatada este complet acoperita cu graffiti. Situat pe partea stanga a pietei se afla Palazzo Dell’Orologio, un vechi spital al Ordinului Cavalerilor Sf. Stefan. Partea de sud a pietei gazduieste fatada monumentală a Palazzo del Consiglio dei Dodici. Cladirea, proiectata de Vasari, a fost restaurata în 1603 şi are o fatada decorata în marmura alba. Tot în Piata Cavalerilor se gaseste Biserica Cavalerilor Sfantului Stefan (Chiesa di Santo Stefano), o cladire proiectata tot de Giorgio Vasari, cu o fatadă splendida de marmura. Interiorul bisericii este acoperit cu un plafon impresionant din lemn gravat in aur. Biserica gazduieste, de asemenea, trofee, steaguri şi părţi ale navelor luate de la turci în timpul patrulelor pe mare efectuate de Cavaleri. Este Biserica unde am intrat cel mai mult sa aduc multumire DOMNULUI, in Pisa atunci nefiind vreo Biserica Ortodoxa. Dar de cate ori puteam intram la San Stefano, era o atmosfera superba, aproape intotdeauna fiind singur in Biserica la rugaciune. Deranjul era doar in exterior, pentru ca in perioada extrem de calda si umeda a verii la Pisa, barul si trattoria de vis-à-vis isi intindeau mesele langa zidul Bisericii.

Alte locuri frumoase si de vazut sunt: Corso Italia, un fel de Calea Victoriei in Bucuresti, sau mai degraba un fel de Lipscani, fiind destul de ingusta. Acolo sunt si cele mai scumpe magazine ale orasului.

Universitatea din Pisa este una dintre cele mai vechi din Italia, fondata in secolul al XIV-lea.. Universitatea are cea mai veche gradina botanica din Europa, Orto Botanico di Pisa, fondata in 1544 de Cosimo I de Medici. Dimineata este deschisa în zilele lucratoare şi accesul pentru public este gratuit.

Muzeul Palazzo Reale este una dintre cele mai importante cladiri ale oraşului, resedința oficiala a familiei Medici şi Lorena. Nu am reusit sa-l vad.

Muzeul National San Matteo gazduieste opere de arta din principalele biserici din Pisa si din teritoriul aferent orasului. Colectia cuprinde picturi, sculpturi şi ceramica. Colectia medievala este impresionanta, avand picturi de la începutul secolului al XII-lea pana în secolul al XVI-lea, cu opere de arta realizate de Giunta Pisano, Simone Martini, Masaccio , Beato Angelico etc.

In afara de San Stefano am retinut si alte Biserici frumoase, in care se tin slujbe. Este vorba de Biserica San Paolo a Ripa d’Arno, construita între secolele al IX –lea si al X –lea, un exemplu splendid al arhitecturii romanice din Pisa, alaturi de ea fiind frumoasa Capela Santa Agata, construita in secolul al XI-lea. Biserica San Michele in Borgo a fost construita cam in aceeasi perioada cu San Paolo.

O sa amintesc si o alta biserica mult indragita, Biserica Santa Maria della Spina (Chiesa della Spina). Aceasta mica biserica pe malul fluviului Arno este o bijuterie din Pisa gotica. Numele deriva din faptul ca un ghimpe din coroana Mantuitorului Iisus Hristos a fost pastrat timp de secole aici, acum fiind expus în Biserica Santa Chiara. Biserica este acoperita în randuri de marmura colorata si decorata cu elegante turle. Decorul bogat în sculpturi a fost realizat de importanti artisti ai secolului al XIV-lea. In interior se găseşte statuia lui Andrea Pisano. Am vrut sa vorbesc mai mult de ea deoarece vis-à-vis, pe Lungarno Gambacorti 43 era Galeria de arta LA SPINA, care mi-a expus lucrarile de arta religioasa pe simeze in 2002 si 2003.Pacat ca multe Biserici au fost transformate doar in spatii de expunere, cum era si Chiesa della Spina, in apropierea galeriei care imi expunea lucrarile, mai bine zis la 5 m de ea!!! Ce m-a socat in primul an a fost ca am vazut o expozitie de nuduri in aceasta frumoasa Biserica! Am inteles ca nu mai servea cultului si era transformata doar in Muzeu si sala de expozitii, dar totusi mi s-a parut prea mult…mult prea mult “expozitia” respectiva.

pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 3
Articol “ FRESCA”, Chiesa della Spina, pagina 80.

Pentru ca tot am amintit de Lungarno (practic ce inseamna la noi in Bucuresti Cheiul Dambovitei, cu multe strazi adiacente). Timp de secole, Cheile Lungarno au fost inima Pisei. Pana în secolul al XIX-lea de-a lungul lor erau prezente dane si docuri. Acestea au fost distruse mai tarziu pentru a consolida malurile. “Lungarni” sunt prezentate ca o succesiune de cladiri nobile, succesiune intrerupta de cinci poduri care unesc orasul. Podul de mijloc (Ponte di Mezzo) pe care l-am amintit deja, cel mai central, gazduieste Jocurile Podului in fiecare an, in ultima duminica a lunii iunie. Puteti admira unele cladiri remarcabile în timp ce va plimbati de-a lungul raului. Eu am facut-o cu vaporasul , impreuna cu prietenii mei italieni, care mi-au explicat istoria fiecarei cladiri in parte: pe Lungarno Mediceo sunt Palazzo Schiff, Palazzo Concioni şi Palazzo Toscanelli; pe Lungarno Pacinotti este Palazzo Agostani Venerosi; pe Lungarno Galileo Galilei sunt Palazzo Lanfranchi, sediul Municipalitatii, Palazzo da Scorno, Palazzo Pretorio şi Palazzo Gambacorti, in stil gotic pisan.

Mai sunt multe alte lucruri de vazut in Pisa, acum am vrut sa accentuez axa principala Piazza dei Miracoli-Piazza dei Cavalieri-Ponte Mezzo-Chiesa della Spina.Pe celelalte poate le voi prezenta intr-un episod urmator.

pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 4pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 5pictor iconar istoric Claudiu Gheorghiu 5Text si fotografii: Claudiu Victor Gheorghiu, Pictor iconar si istoric, 30 Aprilie 2015

Turnul si Domul dupa ploaie, Luminara la galeria La Spina, Lungarno Gambacorti 43, dupa vernisajul expozitiei personale din 2003 .


Raspandeste cu incredere
 • 51
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  51
  Shares