Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Preludiu la Festivalul Internaţional “George Enescu”

Preludiu la Festivalul Internaţional “George Enescu”

174
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cu două zile înainte de gongul ediţiei cu numarul XXII a Festivalului “George Enescu”, am trecut pe la Sala Palatului, să-mi ridic acreditarea şi să văd unde va fi instalat standul unde îmi voi lansa cartea ISTORIA FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL “GEORGE ENESCU”. Surpriză: pe frontispicul clădirii nu era încă instalat marele banner cu imaginea lui Enescu, cu sigla Festivalului şi toate celelalte, ce te impresionau altădată, îţi luau privirea, cu multe zile înainte de a începe festivalul.

Iar unii lucrători de la Sala Palatului, pe care i-am întrebat de ce?, spuneau că “în anu’ ăsta gata, s-a terminat, a înţărcat bălaia”. Cum, nu se mai ţine Festivalul? Se ţine, îmi răspunde un tip masiv, cu dinţi de viplă, aflat în mijlocul unor plasatoare, “dar e căzut rău, e vai de lume”. Râdeau, se bucurau, parşivii! “Pe noi nu ne plateşte, aşa că…” Aşa că trândăveau, în timp ce Simona Barbu, şefa biroului de presă, căra pliante, programe, afişe, pregătea biroul pentru Conferinţa de presă ce va avea loc.

A avut loc sâmbătă, 29 august, orele 13, 30. Dar aşa cum mi-a spus d-l Ivan, unul dintre organizatori, cei care dau din gură sunt cârcotaşii Sălii Palatului, nu le convine că nu şi-au primit plicul. A înţărcat bălaia pentru voi, coropişniţelor!

Sigur, după cum ştiam de la ediţia trecută, această ediţie, din 2015, va fi mai austeră decât cele precedente, şi ca durată, şi ca facilităţi. De, Festivalul se desfăşoară în plină criză politică, în contextul în care şefii partidelor de la putere (Dragnea, Tăriceanu) declară că “România e într-o stare de bălăceală în mocirlă”.

Îi şi vedem cum se bălăcesc în mocirlă şi întind braţele după o cămaşă curată. Cămaşa curată a muzicii. Cu gândul la această primeneală, a venit la deschiderea Festivalului şi cuplul prezidenţial, stătea mască în loja lui Ceauşescu, să se inspire din Carmina Burana. Ceauşescu nu s-a inspirat, dar s-a inspirat Hitler. E poveste lungă, vom mai vorbi.

Sigur, nu am aflat de la Conferinţa de presă în ce constă austeritatea, la un buget de 28 de milioane lei (bani publici), dar am aflat în schimb, din Foaia Festivalului, scoasă de aceiaşi vâslitori de la “Adevărul”, că marea gogoaşă din fruntea Festivalului, preşedintele onorific Ioan Holender, şi-a anunţat retragerea de la cârma marii corăbiei enesciene, pe care a condus-o izbind-o de maluri, cum am arătat punctual în Istoria mea.

De altfel, o ziaristă româncă de la Agenţia de presă din Belgrad, melomană, fidelă Festivalului, spunea “bine că pleacă acest om plin de ifose, orgolios, care nu se potrivea deloc cu imaginea modestiei lui Enescu”. Mulţi speră să vină un om fără galoane şi ambiţii deşarte, precum Mihai Constantinescu, care a dovedit că este un organizator echilibrat şi mult mai orientat decât toţi. Sigur, aceeaşi doamnă îmi spunea că imaginea festivalului este stricată şi de purtătoarea lui de cuvânt, care „vorbeşte mult şi nu spune nimic”. E aceeaşi Coţofană hoaţă, care a pus mâna pe comunicare şi pe o parte din fondurile Festivalului, fiindcă, pe lângă Piaţa lui, ele merg şi la o serie de căpuşe, cum ar fi evenimentul paralel “Bucureştiul creativ”, o aberaţie, dar o vacă de muls pentru această Sperietoare.

Evident, nu există pădure fără uscături. Nu se poate face curat într-o lume obosită, mioapă, cum este şi Pasarelă Oprescu, primarul căruia nu-i este ruşine să revină în mijlocul ziariştilor după câte promisiuni a făcut la ediţiile precedente, când s-a jurat că ridică o sală nouă de concerte pentru marile orchestre. A uitat, dar Istoria mea consemnează păsăruicile muzicale ale acestui om, care la conferinţa ediţiei din 2011 era roşu la faţă, iar acum, nu vă vine să credeţi, este cadaveric! De, aşa e în politică, vii alegând, cu bujori în obrăjori, dar pleci aproape pe năsălie.

De aceea, ne vom ocupa doar de pădure, de muzică. Această ediţie a festivalului cuprinde 22 de zile de foc concertistic, din care nu vor lipsi programele de bază, tradiţionale, ale Festivalului, cum ar fi “Nocturnele” de la Ateneu. Vor fi peste 70 de concerte în săli şi multe în aer liber, cu participarea a 2 500 de artişti străini şi 500 români. Ne vom reîntâlni cu multe celebrităţi care se simt ca acasă pe scenele Festivalului. În premieră absolută vor fi Filarmonica din Berlin şi San Francisco Symphony. Dar curiozitatea mea se va îndreapta spre orchestrele şi soliştii care vor interpreta cele 22 de lucrări enesciene, cuprinse în programul lor.

Va invit la un maraton muzical, să urmărim împreună ce se repetă şi ce face diferenţa, în marile evenimente muzicale ale Festivalului “George Enescu”.

 

Grid Modorcea


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here