Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Premiul Saharov 2015: nominalizările au fost anunţate

Premiul Saharov 2015: nominalizările au fost anunţate

DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Șase candidați pentru Premiul Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire, desemnați de către grupuri politice și grupuri de deputați, vor fi prezentați în cadrul unei reuniuni a Comisiilor de Afaceri externe şi Dezvoltare şi Subcomisiei pentru drepturile omului pe 28 septembrie.

Nominalizații pentru anul 2015 pentru Premiul Saharov sunt:

Raif Badawi, un blogger din Arabia Saudită și autor al site-ului “Free Saudi Liberals”, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici și o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său. Badawi a fost nominalizat de către Grupurile S&D, ECR şi Verzi/EFA.

Deținuți politici din Venezuela, precum și opoziția democratică din Venezuela reprezentată de “Mesa de la Unidad Democrática”, o coaliție electorală formată în 2008, pentru a unifica opoziția față de partidul politic al Președintele Hugo Chávez. Nominalizarea a fost făcută de Grupul PPE și de către deputații Fernando Maura Barandiaran și Dita Charanzová.

Edna Adan Ismail, o activistă somaleză care militează pentru oprirea mutilării genitale a femeilor, fost ministru, directoare şi fondatoare a Maternităţii Edna Adan din oraşul Hargeisa, Somalia. Nominalizarea a fost făcută de Grupul EFDD.

Boris Nemțov, fizician rus, fost prim-ministru adjunct și politician din opoziție, care a fost asasinat la Moscova în februarie 2015. Nominalizat de Grupul ALDE.

Nadia Savchenko, pilot militar, membru al Radei şi al delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care a fost capturată pe 18 iunie 2014 şi transferată ilegal în Rusia. Nominalizată de grupul ECR.

Trei persoane care au tras semnale de alarmă în diverse domenii (whistle-blowers): Edward Snowden, un expert în computere şi fost contractor al Agenției Naţionale pentru Securitate din SUA (NSA) care a transmis presei detalii despre programele de supraveghere în masă ale NSA; Antoine Deltour, fost auditor la Price Waterhouse Coopers care a dezvăluit către jurnalişti detalii secrete despre impozitarea companiilor multinaționale în Luxemburg; şi Stéphanie Gibaud, care a dezvăluit activităţile suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani ale UBS AG. Nominalizați de grupul GUE/NGL.

Premiul Saharov: Cum funcționează?

Premiul Saharov Pentru Libertatea de Gândire este acordat de către Parlamentul European în fiecare an. A fost înființat în 1988 pentru a omagia persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertățile fundamentale. Anul trecut premiul i-a fost acordat lui Denis Mukwege.

Nominalizările la Premiul Saharov pot fi făcute de către grupuri politice sau de către cel puţin 40 de deputați. Pe baza nominalizărilor, comisiile Afaceri europene (AFET) şi Dezvoltare (DEVE) votează o listă scurtă de trei finaliști. Ulterior Conferința președinților, formată din Preşedintele PE şi liderii grupurilor politice, selectează câștigătorul.

Legături externe
Premiul Saharov
Premiul Saharov 2014
Laureați ai edițiilor anterioare
Kristina-Antigoni ELEFTERIE
Press Officer
(+32) 2 28 32798 (BXL)

(+32) 3 88 1 74651 (STR)

[email protected]

[email protected]

Twitter: @EP_HumanRights


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here