Acasă Opinii AM Press – Lucian Avramescu : CTP are câteodată dreptate

AM Press – Lucian Avramescu : CTP are câteodată dreptate

172
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ziaristul Cristian Tudor Popescu e un tip înspăimântător. S-a nimerit să lucrăm o vreme împreună la Clubul Român de Presă, o instituţie care la vremea respectivă reprezenta cu adevărat muncitorimea cu condeiul, argaţii opiniei publice, cum zicea Arghezi. Cristian a fost ales preşedinte.
Înainte de alegeri l-am rugat pe ziaristul-scriitor să nu se bage în chestia asta, fiind gâlcevos din fire. Înainte fusese preşedinte al Clubului Român de Presă Dumitru Tinu, care avea un fel de tact al lui, absent în fizionomia lui CTP. I-am scris o scrisoare, argumentând de ce cred eu că nu e bun de moderator în viesparul presei. Bineînţeles că nu m-a ascultat, iar ceilalţi membri ai Consiliului de Onoare l-au ales. Ce vremuri!

Clubul reprezenta ceva. Ghinionul a făcut să fiu ales şi eu vicepreşedinte, propus de cineva, fiindcă eu nu aveam chef de aşa ceva, iar colaborarea mea cu preşedintele era blajin colţoasă sau nu era, preocupările mele negăsindu-şi adesea rima în luptele breslei.

Cristian Tudor Popescu e unul din puţinii ziarişti de care mulţi se tem. Nu pentru că ar scrie el mai drăcos ca alţii, că ar ţine politicienii pe frigare, deasupra jarului său inchizitorial, ci pentru că şi-a mulat perfect mimica, gestica, tonul pe ce scrie sau zice în televiziuni. Eu, învăţat să nu-i dau dreptate, fiindcă aşa a început colaborarea noastră, atâta câtă a fost, mă văd nevoit să fiu de acord cu el azi. El spune şi scrie că un ziarist – e vorba de Rareş Bogdan – se descalifică devenind om politic, iar televiziunea lui sau a cui o fi, devenind partid, se transformă în ceva greţos. CTP aminteşte că nu doar Realitatea a intrat pe arătura asta, multe televiziuni devenind mai partide ca partidele, iar ziariştii nişte activişti înfocaţi. El le zice cu vorbele lui, dar cam asta am înţeles.

Corect. Doctrina ziaristului trebuie să fie obiectivitatea, ceea ce la partide nu e musai.
De la o vreme, observ, politica adună vedete din presă pe care le face primari, parlamentari, chiar şefi de partid. Notorietatea  îi aşază ca broşe de lux la reverul unor ideologii. Nu e bine, nu e decent, fiindcă se duce dracului, dacă a fost vreodată onestă, acea muncă de “argat al opiniei publice”.

Scriu asta nu ca o completare a opiniei lui CTP, ci pentru că am încercat la rându-mi o tresărire. Un ziarist adevărat rămâne ce e, chiar dacă averile pe care le dobândeşte aici sunt doar sufleteşti.

“Vă voi sluji la fel, rămân al vostru”, zice Rareş Bogdan, intrat până dinsus de papion şi chelie în campania electorală pentru Bruxelles. Fie cum zici, dar eu nu te cred.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Politica se bazeaza pe manipulare , manipularea , pentru a fi eficienta , are nevoie de persoane care sa poata ambala , in asa fel , o minciuna incat sa devina credibila . Sunt destui ziaristi care si-au demonstrat aceasta calitate . Dintre acestia , mai ales daca au in spate si un post TV cu audienta , cei care capata si notorietate demonstreaza ca sunt calificati pentru a intra la varful unui partid .
  Posturile TV sunt si ele o afacere . O afacere are nevoie de fonduri pentru a rezista si a prospera . Politica , mai ales dupa ce s-au alocat partidelor parlamentare , de la bugetul de stat , peste 50 de milioane de euro se dovedeste o afacere profitabila , cu conditia ca partidul sa intre in parlament . Daca in loc sa fie finantate partidele ar fi fost finantata presa independenta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here