Acasă Colţul specialistului Sondaje, Studii Buna Ziua Iasi : Previziuni sumbre pentru piata imobiliara din Iasi!

Buna Ziua Iasi : Previziuni sumbre pentru piata imobiliara din Iasi!

211
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iata ce se intampla cu pretul locuintelor! Aceste calcule arunca totul in aer!

blocuri splai bahlui

• Piata imobiliara din Iasi atinge noi limite in ceea ce priveste majorarea preturilor, care au intalnit acum o stagnare dupa multi ani de cresteri continue, lucru care trage un semnal de alarma • In conditiile in care in municipiul Iasi si in Zona Metropolitana exista numeroase proiecte imobiliare inca in dezvoltare, atat pretul apartamentelor noi, cat si al celor vechi a atins un nivel maxim fata de anul 2008, cand s-a produs o bula imobiliara ce a provocat o criza economica majora, care ar putea reveni • Specialistii atrag atentia asupra faptului ca, dupa o perioada de stagnare a preturilor, dezvoltatorii vor ieftini apartamentele, mai ales cele situate in zonele periferice • In conditiile in care bancile au inasprit conditiile de creditare, prima data dupa mult timp, pretul apartamentelor din Iasi a inregistrat o crestere de doar 1 euro/mp in ultimele doua luni si se asteapta ca acestea sa scada brusc anul viitor

Modul accelerat in care s-a construit in ultimii ani in Zona Metropolitana Iasi a facut practic sa nu se mai diferentieze limitele de proprietate dintre localitatile invecinate orasului si municipiului Iasi.

In conditiile in care exista inca numeroase proiecte imobiliare in derulare si sunt anuntate dezvoltarea unor noi cartiere rezidentiale de mari dimensiuni in zone precum Nicolina, Poitiers, Aviatiei sau CUG, apetitul iesenilor de a cumpara locuinte s-a potolit la final de an 2018.

Dupa o lunga perioada in care preturile au crescut continuu, dupa declansarea crizei economice din urma cu zece ani, la nivelul municipiului Iasi, in ultimele doua luni, apartamentele s-au scumpit cu o suma medie de doar un euro.

Practic, indiferent de anul de constructie, pretul mediu solicitat la Iasi in prezent este de 1.046 euro/mp. Asta se intampla in conditiile in care locuintele aflate in blocurile vechi s-au ieftinit deja cu 2,5 la suta, asta in vreme ce apartamentele aflate in blocuri noi s-au scumpit cu doar circa 0,8 procente (994 euro/mp), pretul mediu de vanzare fiind de 1.067 euro/mp.

Practic, cresterea este de doar 0,1 la suta si se asteapta ca in urmatoarele luni preturile locuintelor sa stagneze, iar incepand cu anul viitor chiar sa scada semnificativ.

Citeste si: Proiecte imobiliare fabuloase la Iasi! Cartiere intregi de blocuri depind de un singur pix. Decizia va fi luata in cel mai scurt timp

Conform unei analize, fata din urma cu zece ani, atunci cand piata imobiliara a fost lovita puternic de criza economica, pretul apartamentelor la nivelul muncipiului Iasi este mai mic.

Practic, fata de perioada de boom, vânzatorii de apartamente solicita cu 20,4 la suta mai putini bani decat in anul 2008. Aceasta este si tendinta la nivel national a oraselor de mari dimensiuni, in afara de cele din Transilvania, acolo unde pretul apartamentelor a depasit nivelul din 2008.

Spre exemplu, un apartament cu doua camere in suprafata de 46 mp din zona Tatarasi – Oancea, care in perioada 2008 – 2009 era scos la vanzare cu o suma de 52.000 euro, se vinde acum cu o suma de 45.000 euro. Tot un apartament cu doua camere situat in zona Pacurari – zona Autogara Iasi Vest era scos la vanzare in urma cu zece ani la un pret de 47 mii euro, iar in anul 2018 acesta se vinde cu o suma de 39.000 euro.

Citeste si: BOMBA: Tranzactii imobiliare scandaloase facute de nasul lui Relu Fenechiu. Teren din proprietate publica, vandut la licitatie

Au scazut vanzarile dupa multi ani de cresteri continue

Practic, in prima parte a anului 2018, la Iasi au fost vandute cu 8,24 la suta mai putine apartamente fata de perioada similara din 2017, cand au fost vândute 3.351 de apartamente, fata de doar 3.075 de apartamente in primele sase luni ale anului curent. Consilierii imobiliari au explicat faptul ca, desi in perioada de toamna exista un numar mare de cumparatori de apartamente, anul acesta lucrurile s-au potolit.

“Inca nu s-a ajuns la preturile de la inceputul crizei economice, dar putem spune ca s-a ajuns la nivelul maxim din ultimii ani. Sunt cam doua luni de cand nu au mai fost majorari importante la pretul apartamentelor si nu stim daca va continua scumpirea. De obicei in perioada august-septembrie-octombrie erau multi clienti, dar anul acesta au fost mult mai putini, desi pretutile nu sunt cu mult diferite fata de anul trecut. Cea mai scumpa zona este in continuare in centru, unde pretul apartamentelor ajunge si la 1.500 euro/mp. Dupa asta urmeaza Copou, Podul de Fier, acolo unde apartamentele se dau cam la 1.000 – 1.300 euro/mp. Cele mai ieftine zone sunt Frumoasa, Mircea, Galata, aici se gasesc apartamente si la 800 euro/mp. E o diferenta de cateva mii de euro fata de anii trecuti, atunci cand s-a ajuns la criza economica. La apartamentele vechi se ajungea de multe ori la negociere si cred ca si la apartamentele vechi o sa se negocieze intre client si proprietar pentru ca este o oferta foarte mare, iar cererea scade”, a explicat Razvan B, consilier imobiliar din Iasi.

Citeste si: SOC in luma afacerilor: Locotenentii unuia dintre cei mai bogati romani, trimisi sa devalizeze o fabrica simbol din Iasi! Este si SRI implicat? – FOTO

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca in prezent ne aflam sub un cod galben in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare, iar asta din cauza schimbarii conditiilor de creditare a bancilor care sunt mult mai aspre, cresterea puternica a ROBOR care s-a triplat in 2018 fata de anul trecut, a scumpirii continue din ultimii ani pe piata imbiliara si a materialelor de constructii cu aproape 30 la suta, dar si a numarului mare de locuinte construite intr-un timp relativ scurt.

Totodata, un alt motiv de ingrijorare este si faptul ca programul “Prima Casa” a intrat în vizorul Fondului Monetar International (FMI), care a avertizat faptul ca acest program reprezinta o amenintare la stabilitatea sistemului bancar, recomandandu-se chiar încetarea programului.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here