Acasă Jurnalul Bucurestiului Colţul specialistului Prima statie Romaneasca de producere a energiei regenerabile in cogenerare, pe baza...

Prima statie Romaneasca de producere a energiei regenerabile in cogenerare, pe baza de biogaz

155
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

       

CrisTim

In cadrul “Platformei specialistului”, va prezentam o prima idee, pusa in practica la nivel industrial, pentru obtinerea de BIOGAZ  

***

Ploiești, 9 iulie 2013. Genesis BIOPARTNER, holding românesc format din parteneriatul Baupartner România și Vireo Energy Suedia, anunță inaugurarea primei stații românești de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz.
Stația de biogaz construită la Filipeștii de Pădure, Județul Prahova, este un proiect inițiat, dezvoltat și finanțat integral de Genesis BIOPARTNER și are o capacitate de 1MW/h electric și 1,2MW/h termic și procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, iar proiectul a presupus o investiție de aproximativ 5.000.000 euro.

Implementarea proiectului, unic în România până în prezent, a început în luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică și termică), în cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal și, ulterior, deșeuri organice) în zona amplasamentului. Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcționare/an), precum și posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).

Acest proiect stă la baza dezvoltării a trei domenii prioritare în România: energia, agricultura și protecția mediului înconjurător, iar instalația de cogenerare pe bază de biogaz se preteaza oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).

“În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locații. Totodată, căutam alți parteneri pentru amplasarea în zona lor a stațiilor de biogaz și de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deșeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, declară Michael Dietrich, fondator Genesis BIOPARTNER.

Primul beneficiar este Fabrica de mezeluri CrisTim. Parteneriatul dintre Genesis BIOPARTNER și CrisTim a fost clădit prin identificarea unor obiective comune care le oferă avantaje ambilor parteneri. Pentru Genesis BIOPARTNER, parteneriatul constă în valorificarea energiei termice produsă în cogenerare, în timp ce CrisTim beneficiază de scăderea costului pentru producerea energiei termice, precum și gestionarea eficientă a deșeurilor rezultate din procesarea cărnii.
“Acest parteneriat prin care, lângă fabrica noastră de mezeluri s-a construit stația de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantități importante de abur tehnologic la un cost mult mai scazut decât până în prezent”, explică Radu Timiș, Președintele Grupului CrisTim.

Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companile AB Energy și MT Energie, care au furnizat echipamentele necesare funcționării instalației de cogenerare, începând de la tratarea biogazului până la transformarea acestuia în energie electrică și recuperarea de energie termică (AB Energy) și respectiv tehnologia destinată liniei de fermentație, precum și automatizarea întregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).

***

Genesis BIOPARTNER – Holding înființat cu scopul de a investi în crearea unui portofoliu larg de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând atât masa verde agricolă cât și deșeuri organice ca surse de energie regenerabila, cu efect pozitiv în crearea de noi locuri de muncă și protecția mediului înconjurător. Fondatorii Holdingului sunt:

Baupartner România, grup investițional fondat în anul 2006 de către Michael Dietrich, inițial ca o firmă de construcții, devenit actualmente un Holding, ce formeaza un grup de 8 companii ce activează în domeniul investițiilor în energie regenerabilă, imobiliare și construcții în care oferă servicii integrate, de la concept/proiectare până la realizarea oricăror obiective complexe, la cheie. Prin compania Bauelemente, grupul este lider in producerea pe piața românească a elementelor prefabricate din beton armat și beton precomprimat.

Vireo Energy AB, companie suedeză care deține, dezvoltă și detine proiecte de biogaz în Europa Centrală și de Est. În prezent, compania Vireo este concentrată pe piața din Polonia, Belarus și România. Vireo a fost fondată și este deținută majoritar de Investment AB Kinnevik, un conglomerat industrial listat la bursă, cu peste 75 de ani de existență pe piață și având rădăcini în industrii precum agricultură și domeniul forestier. Vireo este un investitor pe termen lung care își propune să sprijine piețele cheie.

Grupul AB și AB Energy România

Grupul AB, fondat în anul 1981 de către Angelo Baronchelli este prezent în 11 țări (Italia, Spania, Polonia, Serbia, Croația, Cehia, România, Franța, Austria, Olanda și Brazilia) prin 13 societăți specializate. Principalele linii de business dezvoltate sunt cogenerarea pe bază de gaze naturale (gaz metan) pentru zona industrială, cogenerarea pe bază de biogaz pentru zona agricolă și zootehnică (prin folosirea reziduurilor agricole și/sau zootehnice) și urbană (prin utilizarea deșeurilor municipale). Lider european în instalații de cogenerare, Gruppo AB poate furniza peste 200 de echipamente modulare pe an. În acest moment grupul are instalate peste 800 de echipamente de cogenerare însumând peste 1200 MW instalați. CA la nivelul anului 2011 a fost de peste 134 de milioane de euro, iar investițiile în intervalul 2009-2011 au depășit suma de 20 mil eur. Filiala din România (AB Energy România), creată în anul 2009, desfășoară activități comerciale și de service. În România sunt funcționale 20 de instalații de cogenerare, una dintre acestea și singura pe biogaz până acum, fiind cea de la Filipeștii de Pădure.

Despre MT Energie

MT-Energie GmbH din localitatea Zeven, din Saxonia Inferioară, este unul dintre producătorii de avangardă de instalații complete de biogaz de toate mărimile, precum și de componente speciale pentru biogaz. Portofoliul companiei cuprinde atât dezvoltarea, proiectarea și construirea instalațiilor de biogaz, cât și asistență intensivă tehnică și biologică. Cifra de afaceri în 2010 a crescut considerabil la 136,8 milioane Euro. În total MT-Energie a realizat 110 proiecte de biogaz în anul 2010.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here