Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Procurorii au primit o proba zdrobitoare....

Buna Ziua Iasi : Procurorii au primit o proba zdrobitoare. Un tun de milioane de euro demontat bucata cu bucata

419
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

• Expertii au pierdut sirul numarului mare de falsuri savarsite in acest dosar • Ancheta vizeaza modul in care au fost luate si vandute terenurile aflate de o parte si de cealalta a drumului european in zona hipermarketului Metro • Urmarirea penala in acest dosar a demarat dupa o dispozitie a judecatorilor Dezvaluiri cutremuratoare in dosarul in care primarul comunei Miroslava, Dan Nita, este urmarit penal pentru modul in care au fost “combinate” drumurile aflate la marginea drumului european E 583, in zona magazinului Metro. Precizam ca in perioada de “boom” imobiliar, pana in anul 2008 acestea erau unele dintre cele mai valoroase terenuri din Iasi pentru ca erau suprafetele cele mai propice dezvoltarii unor afaceri. De aceea suprafetele au fost tranzactionate cu milioane de euro. Acest tun imobiliar nu ar fi fost anchetat niciodata daca doi dintre cetatenii pagubiti, dintre cei carora li s-au luat ilegal terenurile nu ar fi facut nenumarate sesizari penale. Una dintre anchetele efectuate in urma unor astfel de sesizari este aproape de finalizare deoarece expertii au depus la dosarul penal ultimele concluzii. Cu aceasta ocazie s-a constatat cu stupoare ca unele dintre terenuri au ajuns la familia lui Dan Nita, primarul comunei Miroslava si la Vasile Plamadeala sau rudele acestuia.

Citeste si: Sute de vile de smecheri au intrat in atentia procurorilor. Ancheta exploziva a procurorilor DNA – FOTO

Acesta din urma a fost un inginer din cadrul primariei, unul dintre cei mai bogati functionari din judetul Iasi, a fost mana dreapta a lui Nita in materie de retrocedari. In urma unei plangeri depuse de Teodor Clima, unul dintre cei caruia i s-a furat terenul din cauza falsurilor facute la Primaria Miroslava, judecatorii ieseni de la Tribunalul Iasi au concluzionat ca este vorba de coruptie si au dispus ca procurorii sa aprofundeze cercetarile.

Citeste si: Bomba care dinamiteaza zona Metro. Au sarit in aer averi de milioane de euro – FOTO

“In aceste conditii faptele pentru care au fost cercetati intimatii ar putea constitui elementele constitutive ale infractiunilor asimilate celor de coruptie prevazute de Legea nr. 78/2000 (privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie – n.r.) pentru care procedura de cercetare este cea reglementata de aceasta lege, urmarirea penala urmand a se efectua de catre procuror in ancheta proprie”, se arata in sentinta numarul 3.312 data in data de 5 decembrie 2011 de magistratii ieseni. Judecatorii au indicat si persoanele care urmeaza a fi cercetate penal pentru abuzurile savarsite impotriva familiei Clima. Este vorba dupa cum s-a mai precizat de primarul Dan Nita, dar si de angajati ai primariei: Rodica Morosanu, Maria Ciobanu, Vasile Plamadeala, Elena Ichim etc.

Expertii si-au spus cuvantul

In dosarul penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi si de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Iasi, zilele trecute expertii desemnati de anchetatori si de familia Clima au depus ultimele concluzii care, dupa cum s-a precizat mai sus, sunt de-a dreptul socante. Dupa ce familia Clima si altii au fost deposedati cu acte false, pe documentele de proprietate ale suprafetelor respective apar Dan Nita si rudele sale, dar si inginerul Plamadeala. Mai mult decat atat, in momentul in care a izbucnit scandalul, acestia au incercat sa scape repede de terenuri, dar au fost atat de neglijenti incat se vede de la o posta ca si instrainarea s-a facut cu acte false. Astfel, lui Teodor Clima i s-a furat terenul in suprafata de 5.000 de metri mostenit de la tatal sau Victor Clima. Suprafata se afla in zona Metro, langa fosta reprezentanta Gold & Platin, pe partea dreapta a drumului european, pe directia Iasi-Targu Frumos si a fost evaluata de experti ca avand o valoare de cel putin 300.000 euro. Victor Clima a primit titlul de proprietate in anul 1992. Dupa decesul batranului in anul 1997, fiul sau Teodor Clima a vrut sa intre in posesia terenului mostenit de la tata. Numai ca in momentul in care s-a prezentat la primarie a constatat ca terenul i-a fost luat. S-a luptat in justitie pana cand s-a ajuns la acest dosar penal care face obiectul acestui articol de presa.

Un sir lung de falsuri

Ar fi nevoie de mai multe editii ale cotidianului pentru a descrie toate falsurile care au dus la deposedarea familiei Clima. In numarul de astazi le vom prezenta pe cele mai “importante”, daca ne este permis sa ne exprimam in acest fel. Intarim ideea ca este vorba despre constatari ale expertilor acceptati de procurorul care instrumenteaza dosarul. Astfel, familia Clima a fost deposedata in primul rand printr-o modificare abuziva a planului parcelar efectuat pentru terenurile din aceasta zona. Probabil pentru ca stiau ca se comite un abuz, tentativele de modificare a acestui plan parcelar care a avut ca si consecinta deposedarea unor proprietari si punerea in posesie a altora, s-a facut cu tot felul de balbaieli care au lasat urme suficiente pentru probarea falsurilor. Astfel, procesul-verbal de sedinta a Consiliului Local Miroslava din 21.09.2007 mentioneaza ca pe ordinea de zi s-ar afla modificarea respectivului plan parcelar. Dar ulterior s-a constatat ca la dosar nu exista o astfel de hotarare si ca documentatia privind noul plan parcelar este o compilatie de acte de la alte sedinte pentru alte obiective. In cele din urma, la data de 26.10.2007, se convoaca o noua sedinta a CL care avea pe ordinea de zi modificarea planului parcelar. De precizat ca tot in anul 2007, Prefectura Iasi a remis o adresa familiei Clima in care se preciza ca titlul de proprietate emis in 1992 pentru Victor Clima este perfect valabil. Inainte de a opera aceasta modificare a fost invocata o solicitare venita din partea unor cetateni care sustineau ca parintii lor au avut teren in zona. Lista cu cetatenii respectivi a ajuns la anchetatori. Nu se poate intelege numele acestora, iar asa-zisele semnaturi sunt ilizibile. Dupa modificarea surpriza, pe lista noilor proprietari apar urmatorii: Vasile Plamadeala, Neculai Chiruta, Dan V. Nita, Gheorghe V. Nita, Neculai V. Nita, Lucretia Pricop etc. Socant este ca “noii proprietari” au primit numere cadastrale pentru parcelele primite, in anul 2008, dar apucasera sa vanda deja terenurile in anul 2005. Reformulam, cum au vandut in 2005 niste terenuri primite cu acte in regula in anul 2008?

Citeste si: Disperare: “Dedeman s-a construit pe terenul meu si eu n-am primit nimic”

Cotidianul BUNA ZIUA IASI pe site-ul www.bzi.ro prezinta in facsimil aceste documente, probe izbitoare ale falsurilor efectuate. De asemenea, in timpul cercetarilor a iesit la lumina o anumita adresa nr. 3186/17.05.1994 prin care a fost revocat titlul de proprietate emis lui Tudor Clima. In disperarea lor de a face bani prin abuzuri si falsuri au uitat ca titlul de proprietate a fost emis pe numele lui Victor Clima si prin umare nu aveau cum sa anuleze titlul lui Tudor Clima. De asemenea, functionarii de la Miroslava nu au luat in calcul faptul ca pe data de 23.04.1996 au emis chitanta nr. 0480434/23.04.1996 prin care s-a incasat de la Victor Clima impozitul pe teren in valoare de 4.600 lei. Pai, daca erau anulate actele din 1994, de ce i-au mai incasat omului impozitul de pe terenul din rolul agricol nr. 586 de la Primaria Miroslava? De asemenea, familia Clima a depus la dosarul penal chitante care atesta faptul ca a platit impozitele pe teren pana in anul 2008 cand au inceput litigiile din cauza falsurilor si abuzurilor savarsite. Dupa savarsirea falsurilor, terenurile au fost vandute catre un anume Sorinel Badarau. In prezent si terenul care era atribuit in 2008 familiei Nita figureaza pe numele acestui Sorinel Badarau. Asta inseamna ca si Nita a gasit acelasi vanzator ca si Plamadeala. Pe contractele de vanzare-cumparare nu sunt trecute preturile reale de vanzare a terenurilor in zona respectiva. De exemplu, in contractul de vanzare-cumparare al familiei Plamadeala se arata ca suprafata de 21.600 metri a fost vanduta cu 30.000 lei adica 1 leu si ceva pentru un metru patrat. Asta in conditiile in care expertii acceptati de Parchet au admis ca terenul familiei Clima valora in 2008 cel putin 300.000 euro. Vom reveni cu alte detalii in editiile viitoare. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI l-au contactat telefonic pe primarul Dan Nita. Acesta a fost intrebat cum de apare numele sau si al familiei sale dupa modificarea in fals a documentatiei. Intrebarea l-a iritat pe Nita.
“Ce ma intrebati pe mine? Vorbiti cu purtatorul de cuvant”, a spus Nita dupa care a inchis telefonul.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here