Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei

Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei

697
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Shares

 

Pudra de roscove este unul din cei mai cunoscuti inlocuitori naturali al ciocolatei. Ruda indepartata cu fasolea, roscova este fructul unui arbore care poate creste la latitudini foarte variate, de la cele cu clima temperata pana la clima tropicala. Initial a fost folosita pentru hrana animalelor, dar greci au fost cei care au inteles ca este un aliment ideal pentru o dieta. Ceea ce se poate spune cu certitudine despre roscove este faptul ca sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale si ca au calitatea de a fi un aliment non-alergen.

Carob seeds and carob pods on top of carob flour powder.

 

Istoric

Cunoscut si utilizat in bucatarie, inca din antichitate, arborele de Carub (Ceratonia siliqua), este originar din zona Marii Mediterane, unde poate fi intalnit si in stare salbatica. Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și-n Republica Moldova, Croația și China.

Tradiția creștină o mai numește “pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente, dar fără nici o mențiune Biblică în acest sens. Este menționată însă în Biblie (Luca 15,16) în “Pilda fiului risipitor” sau “Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri).

Folosit initial ca indulcitor de catre egipteni si alte popoare vechi, cu mult inainte ca trestia de zahar sau sfecla de zahar sa patrunda in Europa, in prezent arborele de carob este relativ neglijat, desi reprezinta in continuare o sursa alternativa de dulce foarte sanatoasa, pe care multi cunoscatori o compara cand cu zaharul, cand cu ciocolata.

Delectable Snacks from Super Snack Saturday - A Harmony Healing

 

Boabele arborelui de carob cresc in interiorul unor pastai si au un parfum aparte, inclusiv pastaile fiind folosite in unele locuri pentru producerea de sirop organic foarte util la gatit, dar si ca indulcitor.

Popoarele vechi respectau foarte mult acest arbore, conferindu-i unele proprietati magice si crezand ca boabele sale ar avea chiar si proprietati afrodisiace.

Din acest motiv, roscovele (carob) au fost folosite si ca ingredient de lux in mancare, dar si ca medicament, boabele fiind bogat in calciu, fier, cupru, vitamina B2 si fibre alimentare si foarte sarace in grasimi, sodiu sau alti compusi toxici pentru organismul uman.

 

Ce o recomanda

Pudra de roscove este un indulcitor natural foarte sanatos, avand capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange. Roscova contine fibre, care ajuta la reglarea in mod natural a nivelului zaharului din sange, ceea ce este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat.

Spre deosebire de boabele de cacao, din care se prepara ciocolata, pastaile de carob nu au nevoie de tratament cu pesticide sau alte substante chimice deoarece carobul prezinta o imunitate naturala la ciuperci sau alti paraziti ai plantelor si este relativ simplu sa se obtina recolte 100% organice din fructele acestui arbore.

Pudra din roscove este sigura atat pentru consumul uman cat si pentru consumul animal, multe produse de uz veterinar putand sa contina acest excelent indulcitor in compozitia lor.

Mod de utilizare

In prezent boabele din pastaile de roscove sunt transformate intr-o faina care seamna foarte bine cu pudra de cacao, dulce in mod natural, aromata si ideala in preparatele dulci, fiind unul din aditivii naturali si sanatosi (din pacate prea putin folositi), in produsele de panificatie, inghetata, sosuri pentru salate si alte produse alimentare. Pastaile de roscove pot fi macinate si fierte in apa pentru a produce un sirop gros.

In bucatarie, pudra de roscove are utilizari diverse, fiind un minunat inlocuitor atat al zaharului cat si al pudrei de cacao. Numita uneori si faina de roscove, pudra de carob poate fi utilizata in produsele de brutarie, de patiserie, bauturi calde si racoritoare sau ca indulcitor pentru cafea ori ceaiuri. Pe piata exista si fulgi din carob, care se pot consuma laolalta cu cerealele integrale sau se pot folosi la gatit similar cu fulgii de ciocolata. Prin pisarea pastailor si procesarea lor se face cunoscutul sirop de carob, si acesta fiind deosebit de util in bucatarie.
O foarte sanatoasa alternativa la ciocolata si preparatele din cacao in general si un excelent indulcitor organic, pudra de rascove (carob) este destul de greu de procurat in Romania, preturile practicate de catre comercianti fiind strigatoare la cer, iar interesul factorilor de raspundere pentru importul convenabil de produse diverse pe baza de carob este si el foarte redus.

Astfel, pentru doar un sfert de kilogram de pudra organica noi trebuie sa platim aproximativ 25 de lei pe cand aceeasi cantitate de produs organic poate fi procurata peste hotare la un pret care nu depaseste mai niciodata 3 dolari.

 

Hrana pentru animalele de companie

Este calduros recomandata de medicii veterinari ca inlocuitor de cacao/ciocolata pentru caini si pisici, pentru ca nu are nici un fel de efecte negative asupra dragelor noastre animale de companie!

Carob and banana treats to start your dog drooling!

Biscuiti din banane si pulbere de carob pentru caini.

 

Compozitie

Pudra de roscova cruda contine taninuri, bogate in acid galic, care ii confera toate aceste efecte beneficie care fac din roscova un medicament natural. Nu in ultimul rand roscova este un anti-viral eficient si o buna sursa de antioxidanti esenti. Combinatia acestor proprietati il face foarte eficient in cazul celor care sufera de diaree din cauze infectioase.

Roscovele sunt foarte bogate in riboflavina, niacina si vitamina B6, aducand intr-o lingura circa 10% din doza zilnica. Roscovele nu contin vitamina A si nici vitamina C. O lingura de pudra aduce 3% din doza zilnica de calciu si 2% din doza zilnica de cupru si potasiu. Pudra de roscove contine fier, magneziu si fosfor, scrie livestrong.com.

Fiind foarte bogate in fibre insolubile roscovele au capacitatea de a reduce in mod natural nivelul de colesterol. Efectele benefice asupra nivelului de colesterol sunt potentate de continutul natural ridicat de lignina si polifenoli, care sunt antioxidanti puternici, de obicei prezenti in produsele alimentare pe baza de plante.

Consumul contant recomanda o lingura de pudra de roscove zilnic. Intr-o lingura cu pudra de roscove sunt circa 17 calorii. Carbohidratii reprezinta 15 calorii, iar proteinele doua calorii. Intr-o lingura de pudra de roscove sunt 0,1 grame de grasime, in intregime grasimi nesaturate. Roscova nu contine grasimi saturate si nici colesterol.

Intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 grame de carbohidrati, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 la suta din valoarea zilnică de fibre. O lingura de pudra contine 3,9 grame de zahar si 0,4 grame de proteine ​respectiv 1% la suta din cantitatea zilnica necesara​.

 

Avantajele utilizarii pudrei de carub

1. Poate fi obținută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;

2. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg%

3. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;

4. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unități ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao și care nu-i scade prin prelucrare ;

5. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag și plăcut. NU conține gluten și nici lactoză ! ;

6. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;

7. NU conține purine ;

8. Nu conține acid oxalic, ci doar cantități mici de AG omega 3 și omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
9. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) și puțin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbția metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conține baze xantice ; este un aliment BAZIC ;

10. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranță de către persoanele care au astm bronșic (chiar conține o substanță cu proprietăți anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar și cancer. Are și proprietăți expectorante ;

11. Conține pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;

12. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) și restabilește un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic și pectine. Acidul galic mai acționează și ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral și AO ;

13. NU are efect excitant și nici iritant. Crește toleranța gastrică și pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor și diareii ;

14. NU dă dependență prin gust ;

15. Scade nivelul colesterolului sangvin și pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conțin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) și complet neglijabilă ;

16. Prezintă și efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conține ;

17. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câștigat ;

 

***

 

Un produs de baza, care altadata era prezent in toate zonele Romaniei, utilizat cu mare succes in perioada inter- si post-belica, carobul are nevoie de putin interes din partea autoritatilor pentru a reveni in forta pe piata interna, la niste preturi ceva mai competitive fata de cele practicate azi.

Carob Brownies with Cashew Cream - Richelle Ludwig- Empowered Vitality ...

 

Pentru cei ce pot fi relativ usor “pacaliti”

Copiii ar putea profita mult de acest lucru, iar adultii de asemenea, multe boli putand fi prevenite doar prin inlocuirea zaharului si/sau a ciocolatei cu pudra de rascove. Siropul de rascove, fulgii de rascove sau dulciurile cu rascove ar putea fi astfel prezente in orice magazin alimentar, cu totii avand doar de castigat din acest lucru daca si factorii responsabili se vor implica mai mult in acest sens.

 

***

E 410 sau “guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare găsit în înghețate și produse de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic. Asa sa fie oare? Un produs industrializat si procesat chiar nu are cum sa fie sanatos dar … depinde de gustul fiecaruia.

Mie personal aceasta pudra nu-mi place de nici o culoare! Iar prajiturile cu cacao chiar nu au acelasi gust daca folosim in loc pudra de roscove!


Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here