Acasă presa straina-informatii externe Radio Europa Libera : Summitul UE de la Salzburg…

Radio Europa Libera : Summitul UE de la Salzburg…

174
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Summitul UE de la Salzburg se încheie cu un nou eșec Brexit

Participanți la reuniunea informală a UE, 20 septembrie 2018
Participanți la reuniunea informală a UE, 20 septembrie 2018

Deocamdată, tot ceea ce au decis liderii este să organizeze un nou summit, pe 17-18 noiembrie.

Premierul olandez Mark Rutte a fost cel care a anunțat-o primul: summitul UE informal de la Salzburg se va încheia fără un acord. Cei 28 de lideri se reuniseră miercuri și joi pentru a pregăti întâlnirea formală din 18 octombrie de la Bruxelles.

La încheierea întâlnirii, președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat că nu s-a ajuns la nici o înțelegere privind condițiile ieșirii Marii Britanii din UE.

Deocamdată, tot ceea ce au decis liderii este să organizeze un nou summit, pe 17-18 noiembrie, la o lună după cel din octombrie de la Bruxelles și cu o lună înainte de cel din decembrie, care va pune capăt președinției austriece a UE, Austria trecând apoi această președinție rotativă României.

Asta înseamnă patru reuniuni la vârf, una pe lună, până la sfârșitul anului, în încercarea de a evita ca Marea Britanie să iasă din UE în martie 2019, în timpul președinției române și înainte de alegerile europene, fără a fi ajuns la un acord, lucru total neprevăzut de tratatele europene.

Theresa May
Theresa May

Deja miercuri, premierul britanic Theresa May lansase un apel către ceilalți 27 de lideri, cerându-le să renunțe la cererile “inacceptabile” în legătură cu Brexitul și să accepte propriul ei plan.

La rândul ei, Angela Merkel le ceruse celorlalți lideri o atitudine prietenească și respectuoasă.

Cu toate astea, nu doar că nu s-a găsit un acord, menit a ușura negocierile de la summitul formal din octombrie de la Bruxelles, dar Theresa May l-a prevenit pe premierul Irlandei, Leo Varadkar, că nu se va putea ajunge la o înțelegere în legătură cu frontiera comună înainte de summitul de luna viitoare.

La o demonstrație ant-Brexit la Londra

### Vezi și… ###

Sondaje de opinii britanice sugerează reacții severe în Scoția și Irlanda față de Brexit

Frontiera cu Irlanda și drepturile cetățenilor UE care locuiesc și lucrează în Marea Britanie reprezintă cele mai dificile teme în negocieri. Irlanda refuză total să accepte ideea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord britanică. Recrearea unei autentice frontiere ar avea efecte nefaste din toate punctele de vedere, economic, social, simbolic etc., ba chiar ar duce la riscul de a se reveni la ostilitatea deschisă și la terorismul irlandez anti-britanic de dinainte de anul 2000.

România va prelua președinția europeană începând de la 1 ianuarie 2019, în cel mai dificil moment din istoria UE.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here