Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Rahatul … dulce, colorat, cu multe E-uri asortat!

Rahatul … dulce, colorat, cu multe E-uri asortat!

809
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Pe langă multele probleme, aparent “obişnuite” pe care le poate provoca un produs obţinut in principal din zahăr rafinat, rahatul de pe piata noastra mai are una. Majora! Este colorat cu nişte ingrediente-minune, pe care producătorul mai ca uita să le menţioneze de fiecare data cand elaboreaza sau innoieste … sortimentul. Sau sunt si colorantii utilizati un secret de producţie? Ma indoiesc! Sincer.

Pănă la un punct, eticheta rahatului de pe rafturi este una cat se poate de … normală pentru Romania. Spun pentru Romanica pentru ca producătorul … uită (in mod voit, evident) să menţioneze aici ce arome utilizeaza şi, un fapt mult mai grav, omite chiar şi numele coloranţilor folosiţi. Si slava domnului ca au niste nuante greu, aproape “imposibil” de … uitat sau trecut cu vederea, adcandu-mi aminte de anii ‘90 si celebrele sucuri RIO care apareau in mai toate reclamele si serialele sau sitcom-urile anumitor posturi TV.

Citim de pe etichetă: “Ingrediente: zahăr, amidon, apă, glucoză, fructoză, albuş de ou(?), arahide(urme), fulgi de cocos(invelis), acidifiant (acid citric E 330! nu vitamina C cum gresit cred unii mai … neinformati), aromă identic naturală (adica artificială 100%) si coloranti alimentar(neprecizati in majoritatea cazurilor)”. Cam asta e declarat in mai toate cazurile. Din pacate ….

Revenind la … colorantii alimentari utilizati. Ei bine, colorantii prezenti, nu putem decat sa-i ghicim, fie dupa nuante si intensitate, fie dupa … experienta, nu-i asa? Pentru ca nu apar nici explicit, nici implicit, nici daca-i cauti cu lupa! Zicala: “Cauta acul in carul cu fan!” se potriveste astfel de minune situatiei. Situatie mai mult decat tragi-comica, nu-i asa!

Tot de pe etichetă aflăm că dacă vom consuma 100 de grame de produs vom asimila cca. 4 g proteine, 10 g lipide, 80 g glucide, totul cu o valoare energetica de numai 400kcal. Minunat am putea exclama!

Rahatul este un produs zaharos tradiţional, de origine orientală, cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, majoritatea cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Produsul conţine coloranti alimentari nespecificati, in ciuda legislaţiei romanesti in vigoare, fie ei trecuti sub cod alfa numeric (E-uri), fie cu denumirea chimică.

Observatie: Colorantul alimentar folosit ar putea schimba cu totul recomandările pentru acest produs adresat in special copiilor si consumat cu placere de adulti. Mai mult, in cutii, sau varsat, exista cel putin 6 tipuri de rahat colorat (galben, rosu, verde, maro, roz, portocaliu, toate extrem de … intense!) si unul alb-galbui, teoretic aceasta fiind culoarea naturala, aşa incat este clar că s-au folosit cel putin 6 coloranţi diferiti. De asemenea, produsul conţine uneori mentionata si o sursa de proteina cu inalt potenţial alergen (fie ea reprezentata de albuşul de ou, fie de arahide, fie, uneori, de ambele). Densitatea calorică a rahatului este in general extrem de ridicată, fiind recomandat un consum atent supravegheat de adult. La adult … supravegheaza cine poate!

Evident ca ar trebui sa tinem cont si de banalele arome care, chiar daca sunt declarate ca fiind … identic naturale, nu putem decat spera ca nu e asa de grav. Asta per annsamblu. Sau poate ca este … dar lipsa datelor ne ingaduie sa le neglijam, cel putin deocamdata.

Prin urmare, banalul produs numit rahat, de origine mai mult sau mai putin turceasca, nu este deloc indicat sa fie consumat de catre urmatoarelor categorii: supraponderali, obezi, suferinzi de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip 2, maladii cardiovasculare), femei insărcinate şi care alăptează, alergici si nu in cele din urma copii. Produsul este interzis complet diabeticilor datorita eliberarii continue in organism a zaharurilor pe o durata indelungata intr-o concentratie mult prea ridicata. Persoanele cu alergie la albuşul de ou sau arahide vor trebui de asemenea sa evite produsul cu mare atentie.

Restul pot savura in liniste produsul pana in momentul in care intra in una din categoriile sus-mentionate!


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here