Acasă politica cetateanul.net : Război în PSD.

cetateanul.net : Război în PSD.

126
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Premierul Tudose se luptă cu Dragnea și Firea pentru conducerea social-democraților

În ultima săptămână, principalul front politic s-a mutat, bătălia dintre președintele Iohannis și PSD a fost devansată de războiul intern din cadrul celui mai important partid politic din România. Mihai Tudose înceracă o nouă răzvrătire împotriva lui Liviu Dragnea, acesta din urmă fiind sprijinit și de Gabriela Firea.

În ultimele zile, între Gabriela Firea și Mihai Tudose s-au dat adevărate atacuri declarative prin intermediul presei. Explicațiile războiului din PSD pot fi doar două: fie premierul Mihai Tudose și primarul Capitalei Gabriela Firea se bat pentru preluarea partidului după căderea lui Liviu Dragnea, fie acesta din urmă a scos-o pe primăriță în față pentru a-l ataca pe Mihai Tudose pentru că acesta nu participă la lupta PSD cu „statul paralel”.

Crăciunul a adus războiul

Decizia Gabrielei Firea de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de proteste, a fost scânteia care a reaprins conflictul mocnit dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Potrivit unor surse politice, Dragnea va forţa demisia premierului, în timp ce Tudose trage sfori pentru a-l da jos pe Dragnea din fruntea partidului. Pe scurt, un nou caz Grindeanu.

„Relaţia dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea este ireconciliabilă. Orice scenariu e posibil: demisia premierului, moţiune de cenzură sau un Congres extraordinar în partid“, au declarat surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“, în contextul scandalului dintre premier şi primarul general Gabriela Firea declanşat de organizarea târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei.

Pe fondul disputei publice dintre Gabriela Firea şi Mihai Tudose, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat de urgenţă, duminică seara, la sediul partidului, pe liderii din teritoriu. Conducerea PSD a decis, la propunerea insistentă a lui Codrin Ştefănescu, să organizeze weekend-ul viitor mitinguri de protest faţă de „statul paralel“ în toate oraşele ţării. Nici Mihai Tudose, nici Gabriela Firea n-au fost prezenţi la şedinţa-fulger.

Ce spune Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu intenţionează să candideze la preşedinţia ţării şi nici la şefia partidului, dacă va exista o astfel de situaţie. Edilul susţine că se pun pe seama sa informaţii false şi că oamenii o percep ca pe un om „extrem de serios”, adăugând că nu are gânduri ascunse şi că vrea să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de primar general.

„Nu am nici cea mai mică intenţie de a candida la preşedinţia României, nu am nici cea mai vagă intenţie, dacă se va crea această situaţie, de a candida la preşedinţia partidului. Se pun pe seama mea tot delul de zvonuri false, informaţii neadevărate”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.

Edilul a adăugat că oamenii o percep ca pe un om „extrem de serios” şi că nu are gânduri ascunse, dorind doar să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de primar general.

„Oamenii mă percep un om extrem de serios, vreau să duc la bun sfârşit acest mandat la Primăria Capitalei, vreau să am rezultate. Dacă va fi cazul, poate voi candida şi la un al doilea mandat de primar general, dar sub nicio formă nu am gânduri ascunse”, a subliniat primarul Capitalei.

Ce face Tudose

Tensiunile dintre Gabriela Firea şi Mihai Tudose sunt mai vechi. Ele au ieşit la suprafaţă în şedinţa Comitetului Executiv al PSD din luna octombrie, când miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb şi-au dat demisia din Guvern, la solicitarea lui Tudose, ca urmare a dosarului Belina. La acea şedinţă, Gabriela Firea a criticat dur decizia premierului „de a arunca în aer guvernarea“, poziţie susţinută de aproape toţi membrii CEx. În ciuda opoziţiei din partid, s-a făcut voia premierului. De atunci, Tudose speculează greşelile comise de liderii PSD pentru a-şi consolida popularitatea şi puterea în partid, căci aceasta este miza premierului: să forţeze schimbarea lui Dragnea, în contextul în care liderul PSD este măcinat de probleme penale.

De partea cealaltă, surse guvernamentale susţin că Mihai Tudose este pregătit pentru un război de uzură: nu-şi va da demisia, mizând pe faptul că Liviu Dragnea nu va mai avea curajul să trântească al doilea Guvern în decurs de un an, după Executivul Grindeanu. Potrivit surselor citate, Tudose nu-l va ataca direct pe Liviu Dragnea până în primăvară, când liderul PSD va primi sentinţa în cel de-al doilea dosar. În cazul unei noi condamnări, fie chiar şi cu suspendare, Tudose va cere organizarea unui Congres Extraoardinar şi va intra în cursa pentru şefia PSD. Până atunci, se va lupta cu Dragnea prin interpuşi. „Mihai Tudose are încă puterea si oportunitatea să salveze PSD si guvernarea“, a scris pe Facebook şi fostul premier Victor Ponta.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here