Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Reactia producatorilor romani de carne fata de studiul OMS cu privire la...

Reactia producatorilor romani de carne fata de studiul OMS cu privire la carnea ”probabil” cancerigenă

328
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Reacția producatorilor romani la studiul OMS cu privire la carnea ”probabil” cancerigenă de pe rafturi si din galantare este una foarte clara, de musamalizare si minimalizare a constatarilor raportului elaborat de respectiva organizatie:

 

”A fost aruncat pe piață fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică”

 

Un studiu deosebit de complex al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), studiu care a fost dat relativ recent publicității, a făcut o foarte mare vâlvă si a starnit rumoare si consternare in randul producatorilor romani de carne prin faptul ca a reliefat, bazandu-se pe studii stiintifice riguroase si anterior publicate aparitiei raportului OMS, atentie, vorbim despre studii aparute in reviste de prestigiu din ultimii 20 de ani, studii stiintifice care au analizat consecintele consumului de carne, in special de carne rosie, si l-au corelat cu aparitia cancerului si a tumorilor canceroase la om.

Poziționând carnea, in special cea rosie, printre ”posibilii” factori cauzatori ai cancerului, fără a oferi însă producatorilor romani si niste cifre concrete, analize și statistici cu bază științifică (interesant de mentionat ca alti producatori de alte nationalitati erau de foarte mult timp familiarizati cu constatarile din raport si au reactionat absolut normal), ei bine, acest raport a sfarsit prin a genera un veritabil scandal in … Romania.

Producatorii romani de carne autohtoni, aceiasi care utilizeaza din abundenta tot ce inseamna stimulare hormonala, factori de crestere sintetici sau naturali, aditivi alimentari adaugati cu sacul in compozitia mezelurilor, nitrati si nitriti, coloranti azoici si tot arsenalul chimic legal si nelegal, posibil si imposibil doar ca sa-si creasca cu orice pret profitul, si asta pe spinarea consumatorilor romani neinformati si care inca cred cu tarie ca daca ceva se vinde pe piata acel ceva este si sanatos, ei bine tocmai acesti producatori se declara acum … “consternati”!

În urma articolelor devenite deja virale pe toate rețelele de socializare romanesti si straine pe care romanii le frecventeaza, Asociația Română a Cărnii (care evident ca ar vrea ca raportul sa fie cumva sters, desfiintat si cei care l-au publicat inchisi desi ar trebui sa se intample exact pe dos daca am trai intr-o lume normala) a dat comunicate peste comunicate, mai ample sau mai scurte, în care își exprimă ”indignarea” cu privire la “lipsa de responsabilitate a OMS”.

Cand te atinge la buzunar evident ca vrei sa-i iei gatul respectivului! Si reactia este astfel perfect justificata si justificabila in ochii lor. Consumatorul nu zice nimic, ca de obicei, iar ONG-urile ce apara consumatorul tac malc desi publica anual zeci de studii pe carne si produse din carne cu aditivi si coloranti dar … e blat pe toata linia. Despre ANPC ce sa mai spunem, alt blat ca doar sunt producatori “romani” si …

Iata dar ce scrie in cel mai amplu comunicat dat publicitatii de ARC: ”Ne manifestăm indignarea față de ușurința cu care aceste studii sunt aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informații alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piață alimentară care și așa este afectată de concurența neloială pe care o fac evazioniștii fiscali”, declară Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

Liderul ARC, organizație ce reprezintă 80% din industria română a cărnii, consideră că problema pusă de OMS este complet greșită întrucât ”este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu, și lista poate continua”.

Pai nu a caracterizat aceasta fraza toate produsele de si din carne vandute in toata Romania? 

Parizerul este altceva, cremwurstii, polonezii nu se incadreaza in aceasta categorie si aceasta categorie nu e vanduta cu “deosebit” succes de mai toti producatorii de carne din Romania (fiind cea mai ieftina si accesibila “carne” la indemana salariatilor din Romania)? Despre ce vorbim aici?

Cine garanteaza consumatorului ca acestia chiar respecta cele spuse, in conditiile in care importurile de masini de injectat carne s-au triplat in ultimii 3 ani? Nu deschidem aici situatia la aditivi alimentari care a crescut de peste 200 de ori in ultimii 10 ani! Cumparam apa si chimicale la pret de CARNE si asta nu de ieri de azi, ci de mai bine de 25 de ani?

”Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, și Asociația Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existența unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar și populația l-au așteptat atâția ani”, explică Radu Timiș.

 

***

 

Pana cand autoritatile statului nu vor reglementa situatia in special in vederea uniformizarii concentratiilor maxime admise de nitriti si nitrati de exemplu, atat la apa potabila cat si la carne si produse din carne, imi exprim indoiala ca oricare din comunicatele posterioare acestui studiu valoros al OMS reprezinta altceva decat plansul si jalea generate de pierderile in bani pe care le “sufera” bietii producatori romani care vand produse din carne cu carne intre 15 si 20 la suta din compozitia mezelului, restul fiind chimicale si alte gaselnite ieftine, menite sa creasca apa retinuta in produs si sa-i pastreze culoarea nealterata pentru vreo suta de ani de la fabricatie.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here