Acasă justitie Realitatea.net – Parchetul îi răspunde lui Carmen Dan :

Realitatea.net – Parchetul îi răspunde lui Carmen Dan :

196
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Declasificarea, necesară ca actele să fie consultate de părţi

Parchetul General precizează, marţi, referitor la declaraţiile ministrului Carmen Dan, că declasificarea documentelor din dosarul violenţelor la mitingul din 10 august este necesară pentru ca acestea să fie depuse la dosar şi să poată fi consultate de părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora.

“Având în vedere afirmaţiile lansate în spaţiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter,

Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, transmite Parchetul General, printr-un comunicat de presă remis marţi realitatea.net.

Procurorii mai transmit, referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, că în considerentele deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că “orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că ”protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părţilor”.

Reacţia Parchetului vine după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a sugerat procurorului general să citească legea care precizează că procurorii au acces neîngrădit la ”documente clasificate secret de stat sau de serviciu”:

”Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 perivind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului”, a declarat, luni, Carmen Dan.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here