Acasă Stiinta & Tehnica Economie Repararea partiala a unor interpretari abuzive ...

Repararea partiala a unor interpretari abuzive de catre ANAF botezata “Amnistie fiscala”

199
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Anunturile triumfaliste privind cresterea economica , colectarile realizate de ANAF , reducerea TVA-ului la produsele din carne , a viitoarelor investitii din tarile arabe [mai ieri se laudau cu cele din China] si a altor “marete realizari” nu pot acoperii nemultumirile populatiei generate de interpretarile abuzive ale ANAF-ului , saracirea populatiei , pusa in antiteza de pretentiile crescute ale parlamentarilor si veniturile exorbitante [pentru Romania] ale sefilor unor institutii sau firme cu capital de stat .

Incercarea de a mai reface imaginea unei guvernari preocupata , in special , de imagine , de apararea marii coruptii si de acoperirea greselilor si abuzurilor comise l-au determinat pe premier , in urma protestelor , sa anunte interzicerea exportului de material lemnos neprelucrat si o “amnistie fiscala” . Cum vor fi aplicate cele doua masuri ramane de vazut , mai ales ca a pasat responsabilitatea catre Ministerul Justitiei , pentru interzicerea exporturilor , iar pentru calcularea obligatiilor fiscale catre Parlament .

Schimbarea modului de interpretare a legislatiei privind obligatiile fiscale s-a facut conform indicatiilor Ministerului Finantelor , deci si revenirea la vechea interpretare a acestora se putea face tot prin Ministerul Finantelor . Daca se doreste anularea facilitatilor acordate unor categorii de persoane e nevoie de parlament si implicit de dispute politicianiste pe tema respectiva , altfel cine a dat dispozitia privind modul de aplicare a impozitarii poate corecta dispozitia respectiva , cu sau fara asumarea responsabilitatii .

Daca in acest caz se vorbeste de modul in care trebuiesc impozitate niste venituri , in asa zisa “Amnistie fiscala” nu se pomeneste o vorba si despre impozitarea , de catre ANAF , unor venituri inexistente . Ani de zile PFA-uri si firme mici au primit instiintari de la ANAF ca nu au datorii . Brusc , anul trecut , ca urmare a unei noi interpretari a modului in care trebuia facuta raportarea si plata impozitului pe rezultatelor financiare [de la o raportare si plata trimestriala , la una lunara] , agenti economici care primisera instiintari ca nu au obligatii fiscale restante [pentru anii 2008-2012] s-au trezit cu somatii de plata pentru zeci de mii de lei , pentru niste venituri nerealizate . ANAF-ul nu a facut decat sa puna in practica dispozitiile Ministerului de Finante , care solicitat sa-si expuna punctul de vedere paseaza problema la ANAF , care la randul lui spune ca nu a facut altceva decat sa respecte legislatia . Aceasta problema scapa domnului Ponta , mai ales ca in acest caz nu se poate vorbi de o amnistie fiscala ci de un abuz fiscal . Nici FACIAS nu este preocupata de abuzul comis impotriva acestor agenti economici , cu toate ca in spatele acestora stau niste cetateni , nu niste mari firme , pe care respectiva fundatie sustine ca-i apara impotriva abuzurilor statului .

Sustinem ca ne aliniem la normele europene , dar oare exista norme care sa prevada si impozitarea unor venituri inexistente ? Ce stim e ca organele fiscale din principalele tari din UE , cand au dubii privind impozitul platit de contribuabil , au obligatia de a demonstra aceasta supozitie , de a stabili corect care au fost veniturile reale si dupa parcurgerea acestor etape sa stabileasca cuantumul impozitului datorat .

Nicolae Iliescu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here