Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete replicaonline.ro : Campania ‘Refuz să devin o victimă’…

replicaonline.ro : Campania ‘Refuz să devin o victimă’…

173
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Campania ‘Refuz să devin o victimă’ îşi propune să lupte împotriva violenţei şi traficului de persoane

Trauma unei tinere obligate să se prostitueze: ‘Aici nu eşti la muncă, eşti la produs!’

Nu au prea multă școală, nici prea multe șanse să găsească un serviciu bine plătit aproape de casă, astfel că promisiunile de a fi ajutate să-și găsească un loc de muncă peste graniță le încântă. Scenariul este vechi, folosit de ani buni de traficanții de carne vie, dar…încă face victime! Numai anul trecut, în atenția specialiștilor Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, filiala Constanța, au ajuns 18 tinere constănțene, victime ale traficului de persoane.

„Să nu aveți încredere în oameni, mai ales în necunoscuți, căci în ziua de astăzi lumea este rea!” – acesta este sfatul unei tinere victime a traficului de carne vie, care a apelat la ajutorul specialiștilor după ce a reușit să scape din ghearele proxeneților. Pare banal, dar adevărul este că prea multă încredere în promisiunile unui individ pe care nu îl cunoștea prea bine au dus-o în situația de a fi obligată să se prostitueze.

„Mi-a spus că mă poate ajuta să îmi găsesc un loc de muncă în străinătate. Și am fost acord. Mi-am strâns niște lucruri și am plecat. Erau mai multe fete în microbuzul cu care am plecat. În prima zi, acolo, ne-au luat toate actele. Dar a fost bine, inițial, am mâncat, am băut suc, am fumat, ne-am uitat la televizor și ne-am culcat. A doua zi, deja, ne-au trezit la 7 dimineața și hai să începeți munca. Și eu am întrebat: „Cum se lucrează, în câte schimburi?”. Mi-au spus că nu este treaba mea asta, că „aici nu ești la muncă, ești la produs”.

Adică, să mă prostituez. Eu când am auzit, au fugit spre ușă, dar m-a tras înapoi și mi-a tras o palmă. Apoi a început să cu celelalte fete. Unele au acceptat din prima. Noi, cele care nu am vrut, ne-o legat de scaun, la gură, la mâini și la picioare. M-au bătut în ultimul hal. Am vrut să mă omor. Apoi m-am gândit că Dumnezeu mi-a dat o viață, este păcat. Până la urmă, am reușit să fug de acolo, am dat peste niște oameni care m-au ajutat să ajung în România.

Dar îmi era frică de toată lumea, până și de oamenii care m-au ajutat. Îmi era teamă să și dorm, mă gândeam mereu să nu ajung înapoi” – a povestit una dintre victimele traficului de persoane trauma prin care a trecut.

Zeci de tinere din Constanța ajung să fie sechestrate și obligate să se prostitueze

Din nefericire, nu este singura. An de an, zeci de victime ajung victime ale traficanților. Cele mai multe, pentru exploatare sexuală – în special persoanele de sex feminin, indiferent dacă sunt minore sau majore. De exemplu, anul trecut 18 fete au ajuns în atenția ANITP Constanța, după ce au fost păcălite cu promisiunea unui loc de muncă în străinătate, dar au ajuns să fie obligate să se prostitueze.

Numărul victimelor a fost, în 2017, în creștere față de anul anterior. Cât privește tipologia traficantului, specialiștii spun că, în general, acesta este din anturajul victimei – fie un vecin, o cunoștință, o rudă sau un prieten – fie îl cunoaște prin intermediul Internetului și dezvoltă o relație de amiciție sau sentimentală cu respectivul. Victima este manipulată, șantajată sentimental și convinsă că străinătatea îi poate oferi veniturile dorite. Mai ales că, potrivit analizei realizate de specialiști, jumătate din numărul total al victimelor au doar clasele gimnaziale absolvite (pe de altă parte, un procent de 35% au liceul sau profesionala absolvită, 10% au doar patru clase, iar 2,5% sunt neșcolarizate).

„REFUZ SĂ DEVIN O VICTIMĂ!”

Pentru a preveni violența domestică și traficul de persoane, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, filiala Constanța, Direcția de Sport și Tineret Constanța și Asociația VIS au demarat proiectul „Refuz să devin o victimă”, care se va desfășura pe parcursul anului 2018. Cele care se simt în pericol să devină victime ale traficului de persoane sau sunt deja sunt îndemnate să sune la 112 sau la 0800800678.

„Schimbarea începe cu tine, cere ajutorul organelor abilitate, sună la 112 când ești în pericol. Bătaia nu este ruptă din rai, nu o accepta ca pe o normalitate, nu tu ești vinovată pentru comportamentul abuzic al partenerului tău. Cere un ordin de protecție, singurul lucru care contează este siguranța ta. Spune NU violenței în familie și traficului de persoane. Traficul de persoane și violența nu iartă, fii informat!”, sunt o parte dintre sfaturile oamenilor legii, pe care le vor disemina în cadrul proiectului preventiv.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la traficul de carne vie, conform unui raport realizat de Eurojust şi Europol. Autorităţile europene atrag atenţia şi asupra numărului tot mai mare de minori exploataţi în străinătate. Europol cercetează reţelele infracţionale care au adus din România peste o mie de copii folosiţi de grupuri criminale pentru cerşit şi alte infracţiuni. Cei mai mulţi copii provin din ţara noastră şi sunt de etnie rromă. Şi tinerele românce ajung victime ale traficului de persoane.

Primul pas în atragerea tinerelor este promisiunea unui salariu atrăgător de până la 3.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în România se câştigă de zece ori mai puţin. Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane ajung în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: https://www.replicaonline.ro/sute-de-constanteni-victime-ale-traficului-de-carne-vie-in-ultimii-doi-ani-ce-se-intampla-cu-ei-la-intoarcerea-acasa-337400/


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here