Acasă Stiinta & Tehnica Economie replicaonline.ro : Contract de milioane

replicaonline.ro : Contract de milioane

165
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Centrala Nucleară salvează de la faliment afacerea unui cunoscut milionar din Cernavodă

Elcomex IEA SA, firma în insolvenţă a milionarului Ion Grecu, ar putea fi salvată de la faliment chiar de către compania de stat pentru care a prestat, de-a lungul anilor, cele mai multe lucrări. Societatea din Cernavodă a fost singura ofertantă la procedura de achiziţie derulată de Nuclearelectrica şi va încasa de această dată peste 16 milioane de lei, bani de care Elcomex IEA are nevoie ca de aer.

Nuclearelectrica a atribuit pe 20 martie 2019 un contract pentru “servicii de evaluare lucrări, elaborare soluţii simple de inginerie și servicii suport pentru Departamentul Întreţinere și Reparaţii al CNE Cernavodă”, în urma unei licitaţii iniţiate pe 1 noiembrie 2018. Câştigătoare a fost desemnată singura participantă, Elcomex IEA SA din Cernavodă, care va primi pentru serviciile sale 16.269.240 de lei, fără TVA.

Afaceri prăbuşite

Elcomex IEA este una din cele mai importante firme de instalaţii electrice din ţară, graţie portofoliului impresionant de lucrări prestate pentru obiective energetice de importanţă strategică naţională: reactoarele 1 şi 2 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, Metrorex, Portul Constanţa-Sud Agigea, Rafinăria Petromidia, EON Moldova, staţia electrică de 400/110 kv Stupina etc.

Afacerea lui Ion Grecu, unul din cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 46 de milioane de euro, s-a prăbuşit însă în ultimii ani. Astfel, dacă în 2015 Elcomex IEA raporta afaceri de 102,5 milioane lei şi un profit net de 533.000 lei, cu 568 de angajaţi, în 2017 business-ul s-a comprimat până la 39,7 milioane lei, cu pierderi de 54,5 milioane lei şi cu mai bine de 140 de angajaţi mai puţin, respectiv 414.

Prăbuşirea este şi mai evidentă dacă o raportăm la performanţele din anul 2012, când înregistra afaceri de peste 290 de milioane de lei. De asemenea, firma avea în 2017 datorii de 77,2 milioane lei, în scădere faţă de 2015, când se cifrau la 87 milioane de lei.

Datorii uriaşe

Elcomex IEA SA a intrat în insolvenţă la cerere pe 7 aprilie 2017, deşi existau déjà mai multe solicitări similare din partea unor creditori. La acea dată, societatea motiva că are datorii de 18,07 milioane de euro, pe care nu le putea onora.

Totuşi, Elcomex IEA avea de recuperat de la Nuclearelectrica nu mai puţin de 60 de milioane de euro. Şi mai gravă este situaţia Elcomex Agroindustrial SA, firma prin care Ion Grecu administra o fermă de capre, pe care milionarul voia să o transforme în cea mai mare din lume, dar şi o fabrică de nutreţuri. Aceasta a intrat în insolvenţă tot în apriie 2017, dar cu datorii mult mai mari decât surata sa, de 30,32 milioane de euro.

R.C.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here