Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii replicaonline.ro : Cum şi-a luat ţeapă Portul Constanţa…

replicaonline.ro : Cum şi-a luat ţeapă Portul Constanţa…

68
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cum şi-a luat ţeapă Portul Constanţa de la unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din industria petrolului

Laird Resources România, firmă controlată de fiul lui Ovidiu Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria petrolului, care a murit în 2011 într-o clinică din SUA, după un cancer pancreatic, scoasă datoare de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM). Societatea care deţine peste 76% din acțiunile Petrolexportimport, companie ce are ca obiect principal de activitate operatiuni de comerţ intermediar cu combustibil, minerale şi produse chimice pentru industrie a derulat, de-a lungul timpului şi afaceri şi în Portul Constanţa.

În anul 2009, societatea a încheiat un contract de închirire pentru un imobil, însă, după câţiva ani, mai exact din 2011, societatea nu şi-a mai respectat obigaţiiel de plată lunară, spune rprezentanţii CNAPM, fapt pentru care compania a deschis o acţiune în isntanţă pentru recuperarea debitului. Cu…cinci ani întârziere, motiv pentru care cererea a fost respinsă, ca fiind prescrisă. Decizia pronunţată de Judecătorie în decembrie 2017 a fost atactă cu recurs, la Tribunalul Constanţa, un an mai târziu, ami exact în decembrie 2018, acesta fiind înregistrat pe rolul Tribunalului pe 10 ianuarie.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa CNAPM a solicitat obligarea pârât ei Laird Resources România S.A. la plata sumei de 61.093,44 lei reprezentând penalități de întârziere, calculate conform prevederilor contractuale, cu cheltuieli de judecată.

Între cele două părți s-a încheiat contractul de închiriere din iunie 2009 prin care CNAPM a închiriat companiei din Bucureşti un spațiu administrativ în suprafață totală de 2.370 m. În baza contractului de închiriere părțile au convenit ca plata facturilor să se facă în termenul de scadență de 5 zile lucrătoare de la confirmarea de primire a facturilor, în caz contrar chiriaşul datorând penalități de 0,3 0 % pe zi de întârziere.

Totodată, i-au fosta sigurate societăţii servicii de furnizare energie electrică, energie termică, apă potabilă și a preluat apele uzate și meteorice. Plata facturilor urma să se facă în termen de 15 zile calendaristice de la emiterea acestora, în caz contrar întârzierea în achitarea sumelor datorate după expirarea termenului atrăgând majorări de întârziere egale cu cele utilizate pentru plata obligațiilor față de bugetul de stat. Ceea ce s-a şi întâmplat, ncepând din anul 2011, SC Laird Resources România S.A acumulând penalităţi în valoare de 61.093,44 lei. Debit pe care CNAPM a considerat să-l recupereze în insatnţă…după cinci ani.

De acest fapt, respectiv tardivitatea depuneriia cţiunii în instanţă, s-a folosit şi societatea din Bucureşti, care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, având în vedere că atât principalul asupra căruia poartă penalitățile, cât și penalitățile sunt prescrise sau. Iar Judecătoria a admis excepţia societăţii din Bucureşti, respingând acţiunea. CNAPM a formulat recurs, la Tribunalul Constanţa, acesta fiind înregistrat pe rol în începutul acestui an.

În ultimii ani, afacerile familiei Popescu au cam scârţâit. Petrolexportimport, ce are ca principal acţionar societatea Laird Resources Ltd, cu 76,7%, a fost anul trecut în imposibilitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare. A fost executată silit de Piraeus Bank, compania rămânând fără un imobil situat în Bulevardul Unirii, Bucureşti, cu o suprafata construită de 4207 mp, dupăce nu şi-a executat obligaţia stabilită prin titlul executoriu reprezentat de contractul bancar.

Compania a fost privatizată în anul 2000 și este controlată în prezent indirect de către omul de afaceri Alexandru Popescu, prin intermediul firmei Laird Resources Ltd., care deține peste 76% din acțiunile Petrolexportimport. Alexandru Popescu, în vârstă de 29 de ani, a moștenit business-ul de la tatăl său, Ovidiu Popescu, decedat în anul 2011, după ce s-a luptat cu o boală incurabilă, cancer.

Înainte de moarta sa, numele lui Ovidiu Popescu a fost legat de Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din Bucureşti pe care dorea să îl reabiliteze şi în spatele căruia intenţiona să ridice un proiect imobiliar cu locuinţe şi galerie comercială cu branduri de lux.

Petrolexportimport s-a înfiinţat în 1948, iar pe vremea comunismului era principala companie prin intermediul căreia se desfăşurau afacerile cu petrol ale ţării. Până în 1997 compania a deţinut monopolul importului de ţiţei şi exportului de produse petroliere prin sistemul de rafinare.

Mirela PASCAL


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here