Acasă Stiinta & Tehnica Economie replicaonline.ro : Dezvoltatorul Tomis Plus, în colaps financiar?!

replicaonline.ro : Dezvoltatorul Tomis Plus, în colaps financiar?!

238
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 SPIT i-a impus un debit de peste 12 miliarde de lei

Nici bine nu a ieșit din procedura de insolvență, că riscă să ajungă din nou în pragul falimentului, din cauza unor debite imputate de Serviciul Public de Impozite și Taxe SPIT. Vorbim despre Tomis Development, firmă deținută de Lucian Orban, care a pus bazele cartierului Tomis Plus. Se pare că, în urma unei reverificări a organului fiscal, pentru decembrie 2015, a reieșit un debit de plată impus societății în valoare de 1.235.638 lei. Decizia de reverificare a venit ca un trăsnet pentru reprezentanții societății care s-au văzut nevoiți să ceară suspendarea actului adminsitrativ. Dacă va pierde, spun aceștia, societatea riscă să ajungă, din nou, în procedură de insolvență sau, mai rău, în faliment.

Societatea Tomis Development s-a aflat în perioada de reorganizare timp de 8 ani, mai exact din anul 2010, perioadă în care și-a canalizat toate eforturile spre achitarea tuturor creanțelor către creditorii înscriși la masa credală, precum și a datoriilor, în vederea respectării intocmai a planului de reorganizare. În martie 2018, instanța a constatat executat planul de reorganizare. Numai că, problemele financiare au reapărut, după o reverificare a SPIT în ceea ce privește datoriile Tomsi Development. ”Ar exista riscul iminent ca societatea să intre în insolvență, consecință ireversibilă chiar și prin anularea ulterioară de către instanta de contencios administrativ a noii decizii de impunere”, spun reprezentanții Tomis Development în cererea de suspendare de la Tribunalul Constanța, potrivit rolli.

Concret, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, societatea a solicitat suspendarea efectelor deciziei de impunere privind creantele datorate bugetului local în urma inspectiei fiscale din 24 septembrie 2018 emisă de SPiT Constanța, prin care, în urma reverificarii obligatiilor fiscale dispuse prin decizia de reverificare din iunie 2018, au fost stabilite următoarele diferențe suplimentare pentru perioada 22.12.2015: impozit pe clădiri în suma de 678.375 lei debit, plus 467.281 lei-accesorii calculate pâna la data de 13.07.2015; impozit pe teren în suma de 54.083 lei debit, plus 26.135 lei accesorii; impozit pe mijloacele de transpor sub 12 tone în suma de 5.804 lei debit plus 3.928 lei accesorii; impozit pe vehicule înregistrate în suma de 24 lei debit și 7 lei accesorii, taxa pentru creșterea gradului de liniște și suguranță în derularea activităților economice în Constanța în suma de 1 leu. Adică, în total, societatea Tomis Development ar avea datorii al bugetul local în valoare de 738.287 lei debit și 497.351 lei, reprezentând accesorii, adică 1.235.638 lei.

De precizat că societatea, pe 17 octombrie 2018, a adresat organului fiscal emitent contestație impotriva deciziei de impunere nr. T74845/24.09.2018 emise de SPIT Constanța, prin care a solicitat anularea acesteia. A cerut, însă și instanței de judecată suspendarea executării actului administrativ fiscal, apreciind că nu există motive legale de reverificare, precizând că inspectia fiscală se efectuează o singură data pentru fiecare tip de creanța fiscală și pentru fiecare perioadă supusă impozitării. ”Reverificarea nu se justifică cu atât mai mult cu cât organul fiscal cunoștea că societatea a intrat în procedura reorganizării judiciare, încă de la data deschiderii procedurii SPITVBL Constanta fiind inscris ca și creditor la masa credală, iar din cele consemnate chiar în preambulul Raportului de inspectie fiscală reiese fără niciun dubiu că, la data efectuării primei inspecții fiscale, SPIT Constanța avea cunoștință de deschiderea procedurii insovenței societății, aceasta situație nefiind “necunoscută organului de inspectie fiscala la data efectuării inspecției fiscale, spun apărătoprii societății, în cererea de suspendare, potrivit rolli. Totodată, precizează că toate sumele constatate prin raportul de inspectie fiscală au fost evidențiate în planul de reorganizare, plan care la rândul său a fost confirmat prin sentință, iar procedura insolvenței s-a închis urmare finalizării cu succes a planului de reorganizare. Sentința civilă prin care s-a dispus închiderea procedurii a fost publicată în BPI nr. 5256/12.03.2018 și a rămas irevocabilă prin nerecurare, iar în situația în care ar fi rămas vreo sumă de plată, SPIT ar fi putut formula recurs împotriva sentinței prin care s-a dispus închiderea procedurii. Insă nici unul dintre creditori nu a formulat nici o contestație/recurs în dosarul de insolvență, arată SC Tomis Development.

În cazul în care s-ar incepe procedura executării silite în baza actului administrativ contestat, mai spun reprezentanții firmei, ”înainte de solutionarea plângerii prealabile pe care au formulat-o și înainte de verificarea legalitatii actului administrativ, acest fapt ar fi de natură să aducă grave și iminente prejudicii societății, fiind posibilă chiar intrarea societății în faliment, deși impozitele ce fac obiectul deciziei de impunere au fost deja calculate și achitate în cursul procedurii insolvenței în conformitate cu programul de plați al planului de reorganizare”.

În motivare, SPIT a arătat că reverificarea s-a motivat pe faptul că de la data verificării inițiale au apărut elemente suplimentare necunoscute organului de inspecție fiscală la data efectuării inspecției fiscale, care influențează rezultatele acesteia. A mai arătat judecătorilor că societatea nu a făcut dovada îndeplinirii cumulative ale condițiilor legale prevăzute de art. 14 din Legea nr. 554/2004, respectiv: cazul bine justificat și existența unei pagube iminente.

În octombrie 2018, Tribunalul i-a respins cererea de suspendare, însă societatea a formulat recurs, acțiunea fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel Constanța joi, 23 ianuarie a.c. Prim termen a fost stabilit pentru 25 februarie a.c.

Mirela PASCAL


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here