Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura replicaonline.ro : A fost aleasă firma care va reconstitui Castrul Roman din...

replicaonline.ro : A fost aleasă firma care va reconstitui Castrul Roman din Ovidiu

92
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lucrări de 10 milioane de lei

Primăria oraşului Ovidiu va cheltui zece milioane de lei pentru lucrările de reconstituire a Castrului Roman, monument de însemnătate naţională. Contractul finanţat din fonduri europene a fost atribuit unei asocieri conduse de o cunoscută firmă dobrogeană, cu experienţă în reconstituirea monumentelor istorice. Reabilitarea sitului arheologic pentru introducerea în circuitul turistic ar urma să dureze 18 luni.

Primăria Ovidiu a atribuit pe 25 aprilie 2019 contractul pentru proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi executia de lucrări pentru obiectivul de investitii „ Servicii de proiectare (întocmire proiect pentru autorizarea executării lucrărilor şi proiect tehnic de execuţie, asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata de execuţie a lucrărilor) şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie “Sit arheologic Ovidiu- conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman“”. Castrul Roman din Ovidiu este înscris în Lista Monumentelor Istorice 2016 la poziţie 363.

Cine sunt câştigătorii

La procedura simplificată de achiziţie iniţiată pe 27 decembrie 2018 au participat asocierea Actaeon Invest SA- Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL- Princer SA- Groma Societa di Ingegneria SRLS Napoli Sucursala Bucureşti şi asocierea Coral SRL- Remon Proiect SRL. Câştigătoare a fost desemnată asocierea Coral SRL din Tulcea (lider, reprezentată de Alexandru Florentin Bratu) şi Remon Proiect SRL din Bucureşti (reprezentată de Constanţa Cerna Carp). Cele două firme vor încasa pentru serviciile lor 9.901.032,89 lei, fără TVA.

Primăria oraşului Ovidiu a lansat în octombrie 2018 proiectul de reconstituire a sitului arheologic, prin integrarea în circuitul turistic a Castrului Roman, în urma unei finanţări europene de aproximativ 3 milioane de euro.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea Insulei lui Ovidiu, pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului, o așezare romană și un apeduct roman.

Investiția este împărțită în 3 obiective:

– Obiectivul 1 – Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4×4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

– Obiectivul 2 – Bazilica romană (paleocreștină): a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

– Obiectivul 3 – Lucrări conexe : spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

R.C.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/castrul-roman-de-la-ovidiu-va-fi-reconstituit-pentru-a-fi-inclus-in-circuitul-turistic-362329/


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here