Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete replicaonline.ro : Încrengătură de interese

replicaonline.ro : Încrengătură de interese

90
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Contract de milioane în Tulcea pentru firme din Constanța. Unul din beneficiari, un consilier județean ‘turnat’ la DNA de afaceristul Lazia

O mică firmă din Constanța, necunoscută publicului larg, a câștigat un contract pentru modernizarea rețelei de irigații din Tulcea, ca lideră a unei asocieri din care mai fac parte o celebră societate de la malul mării, de o sută de ori mai mare decât ea, dar și o companie din Buzău, deținută de un consilier județean liberal. În 2015, politicianul a fost turnat la DNA de către milionarul constănțean Lucian Lazia pentru că i-ar fi cerut șpagă pe când era șeful Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), în 2008, în schimbul unor contracte.

Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Zmeica a atribuit pe 28 februarie 2019 un contract pentru ”Proiectare și execuție lucrări de modernizare a infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare și/sau racordare la utilități, inclusiv de construcție/modernizare a bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat în localitatea U.A.T. BAIA (în extravilan), JUDEŢUL TULCEA T104 – A 932, T 98 – A 860, T 102 – A 917, A 922 în cadrul proiectului ”REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PLOT IRIGAȚII ZMEICA SPP5-7 DIN AMENAJAREA DE IRIGAȚII SINOE ETAPA a II-a, JUDEȚUL TULCEA””. Câștigătoare a fost desemnată Covatin SRL din Constanța, care va primi pentru serviciile sale 3.672.296,29 lei, fără TVA.

Liderul, de 100 de ori mai mic decât asociatul său

Covatin SRL, reprezentată de Dragoș Marian Cotin, este liderul asocierii care va moderniza sistemul de irigație din localitatea tulceană Baia, chiar dacă este mult mai mică decât asociații săi. Partenerii Covatin din acest contract sunt Mărăcine Nicomar SRL din localitatea buzoiană Beceni, reprezentată de Nicolae Ghoerghe Mărăcine și celebra Utilnavorep SA din Constanța, reprezentată de Dumitru Costea. Covatin SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 590.684 lei și pierderi de 305.682 lei, cu 14 angajați, precum și datorii de 1.033.562 lei. Mărăcine Nicomar SRL a înregistrat în același interval o cifră de afaceri de 1.283.426 lei și un profit net de 398.827 lei, cu 15 angajați și datorii de 167.438 lei, în timp ce Utilnavorep SA se dovedește a fi de o sută de ori mai puternică decât liderul asocierii din care face parte, cu o cifră de afaceri în 2017 de 57.998.966 lei și un profit net de 15.082.263 lei, cu 221 de angajați și datorii de 27.329.584 lei.

Contracte de 40 de milioane de euro cu statul

Despre Covatin SRL și patronul său, tânărul de doar 23 de ani Dragoș Marian Cotin, nu se pot spune multe lucruri, întrucât firma nu există, practic, pe piața de profil. În schimb, Utilnavorep SA este un nume cu rezonanță. Marian Mitrea, patronul Utilnavorep, se află în prezent în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de trei ani pentru corupție. Fostul politician, numit de PDL director la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, funcție pe care a fost susținut fățiș și de PSD, a fost condamnat definitiv în decembrie 2017 după ce a luat în 2010 șpagă 3.630.392 lei pentru a permite derularea unor contracte cu Apele Române. Chiar și fără Mitrea, Utilnavorep merge de minune, adunând în ultimii 10 ani peste 300 de contracte cu statul, în valoare de 40.000.000 de euro.

Campanie de senator cu șpaga de la Lazia

Coincidența face ca și celălalt patron implicat în contractul din Tulcea să fie protagonistul unei povești cu șpăgi. Proprietarul Mărăcine Nicomar SRL, Nicolae Mărăcine, este consilier județean PNL în Buzău, iar o lungă perioadă de timp a fost directorul ANIF. În 2015, controversatul milionar constănțean Lucian Lazia l-a denunțat la DNA susținând că, în 2008, Mărăcine i-a cerut 50.000 de lei mită pentru a permite derularea unui contract de către Argos SA, firma lui Lazia, cu ANIF. Pe atunci, Mărăcine candida pentru un post de senator din partea PNL, iar banii ceruți de la Lazia i-ar fi fost necesari pentru campania electorală.

R.C.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here