Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri replicaonline.ro – Palaz : Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor…

replicaonline.ro – Palaz : Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor…

543
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Palaz: Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor va genera o serie de probleme sociale

Liderul PMP Constanța a prezentat, în premieră, o hartă a retrocedărilor anulate în instanță

O hartă a terenurilor din celebrul dosar al retrocedărilor, în care a fost condamnat fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, a fost publicată de vicepreședintele Consiliului Județean, Claudiu Palaz! Harta, care nu a mai fost prezentată până acum, arată dimensiunea grozăviei – zeci de terenuri, din tot orașul Constanța și stațiunea Mamaia ar trebui, teoretic, recuperate de primărie, conform sentinței judecătorești. Despre gravitatea situației și cât de greu va fi primăriei să recupereze terenurile – unele fiind acum la terți proprietari ori având blocuri construite pe ele – a vorbit Claudiu Palaz și în cadrul unui interviu acordat zilele acestea cotidianului Replica.

“Vorbiţi cu cineva care chiar a avut bătălii şi în perioada în care a fost cu Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Ce ar fi însemnat acum când am intrat în Consiliul Judeţean? Toate proiectele începute de fosta administraţie, mă refer la Capidava, la Policlinica 2, să le omor pentru că sunt începute de ei şi pentră că erau într-adevăr nişte proiecte moarte? Nu. Eu am găsit soluţii pentru ele şi Policlinia 2, la această oră, a început contracte cu Casa, funcţionează, am reuşit să fac dotările din interior să funcţioneze, la fel şi la Capidava. Cred că asta e abordarea pe care trebuie s-o facem mai încolo. Dacă începem să venim şi să spunem „opriţi tot, nu e bine“, ne trezim că întrăm într-un colaps financiar din care chiar nu mai ieşim niciodată. Şi aşa, administraţia locală are o mare problemă cu sentinţa care a fost dată în dosarul retocedărilor. Adică lucrurile nu sunt atât de simple cum se văd acum”, a declarat, în cadrul interviului, Claudiu Palaz.

Reporter: Există vreo soluţie să se rezolve problema că am înţeles că se cam dădeau de ceasul morţii în primărie că nu ştiu cum să gestioneze acest dosar?

Claudiu Palaz: Aşteptăm ca administraţia să vină cu soluţii. Sunt soluţii. (…). Eu am pregătit ceva, sunt în posesia unor documente, un CD pe care îl voi face public în următoare perioadă şi vom vedea fiecare caz în parte.

Rep.: Cred că sunt şi prieteni de-ai dvs pe acolo (în situația celor care au cumpărat locuințe construite pe un teren retrocedat ilegal – n.r.)…

C.P.: Ştiu că sunt, da, că m-au sunat şi m-au întrebat care este soluţia. Lucrurile sunt complicate. În aparenţă, trecând de la problemele administraţiei, se vor genera probleme legate de cetăţeni. Pentră că notându-se litigii sau punându-se sechestru pe acele terenuri, proprietarii dintr-un bloc care vor încerca să îşi înstrăineze bunul, vor avea o problemă. Acel om, când va scoate extrasul de carte funciară de la notariat, va apărea litigiul. Nimeni nu va cumpăra acel bun pentru că este în litigiu. Lucrurile nu sunt aşa de simple.

Rep.: Iar acei proprietari de locuinţe sunt de bună credinţă…

C.P.: Corect, dar până nu dovedeşti printr-o sentinţă că eşti de bună credinţă, eu, administrativ, nu pot să te consider aşa. Acei proprietari ar trebui să se judece cu cel care a pus litigiu pe acel teren să se dovedească de bună credinţă. De fapt asta e marea problemă socială care se va genera în Constanţa. Pentru că avem proprietarul terenului, avem constructorul care poate să fie proprietarul terenului sau nu şi avem proprietarii care au luat fiecare unitate locativă în parte. Anulându-se terenul, e un paradox, ăla a rămas proprietar pe construcţie şi a pierdut terenul dar în cota indiviză când a cumpărat fiecare apartamentul este trecută şi o bucăţică din teren. Deci, implicit, sechestrul este pus şi pe acea bucăţică mică aşa cum e la orice apartament – 10 mp – cotă indiviză, vorbesc acum de cele de stat. Dar e o cotă indiviză, apartamentul tău e blocat în secunda următoare până când se va termina. Plus că ar trebui oprite lucrările de construcţie pe astfel de terenuri. Nu mai ai voie să construieşti. Pentru că, luându-se acel teren, dispărând situaţia juridică iniţială prin care tu erai proprietarul, autorizaţia nu mai e valabilă.

(…) Primăria va trebui să oprească toate acele lucrări până se lămuresc lucrurile şi până se găseşte o soluţie. La ora asta este o piatră de moară legată de primăria Constanţa. Nu e aşa de simplu să zici că de mâine iau terenurile. Le poate lua doar pe cele libere de sarcini, care nu sunt construite şi care sunt la primul proprietar. Dar dacă sunt la al doilea proprietar, au o problemă pentru că acela poate să invoce că buna credinţă merge în instanţă cu tine. Presiunea pe care a avut-o administraţia de a rezolva aceste probleme, că de ce nu ia imediat terenurile, lucrurile nu sunt aşa de simple. Ar trebui fiecare caz în parte băgat într-o pătrăţică şi găsită soluţie pentru ea. Va trebui să intre din Consiliu, vor trebui aprobate nişte taxe, în baza unor expertize, pentru că tu trebuie să rezolvi problema cetăţeanului. Trebuie să faci o expertiză cam la cât ar fi terenul ăla pe care ai construit blocul sau să te trezeşti că va trebui să îl mai vinzi încă o dată. Va fi un paradox. Adică cetăţeanul va plăti de două ori. A plătit o dată terenul, cota lui parte, primului proprietar, se anulează şi trece terenul la primărie după care aceasta va hotărî – le iau chirie celor sunt acolo, cum plăteau pe timpul lui Ceauşescu, chirie la întreţinere sau mă duc să le vând tuturor apartamentul prin hotărâre de consiliu, în baza unei expertize, să eveluez iarăşi terenul, să vân tutro coindivizarilor. Şi atunci va fi alt paradox: unii vor dori să cumpere şi alţii nu vor fi dispuşi să ia.

Rep.: Sau poate se duc în instanţă – de ce să plătească a doua oară?

C.P.: Această situaţie va genera o serie de probleme sociale pe care primăria trebuie să le gestioneze şi nu sunt aşa de simple.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here