Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura replicaonline.ro : Primăria Constanţa vrea 50 milioane de euro de la Ministerul...

replicaonline.ro : Primăria Constanţa vrea 50 milioane de euro de la Ministerul Energiei.

571
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Dosarul, făcut ping pong de la o instanţă la alta!

Dosarul în care Primăria Constanța cere de la Ministerul Energiei daune de 50 milioane de euro este plimbat de la o instanța la alta, de mai bine de un an. Administrația locală solicită această sumă de bani, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Constanța ca urmare a încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr.5018/21.03.2013, adoptat în ședința Guvernului din data de 27.03.2013, document ce prevede “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”.

Inițial, procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, însă, magistrații de aici au decis că cea care are competența să judece speța este Curtea de Apel Constanța. De aici, la cererea ministerului și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, dosarul a plecat la Curtea de Apel Galați, însă magistrații de aici au decis, în decembrie 2018, ca speța să fie judecată de Tribunalul Galați. Deocamdată, dosarul nu a fost înregistrat pe rolul acestei instanțe.

ELCEN, producătorul de energie termică, a fost supus în toamna anului 2014, unui proces de divizare. În urma divizării, au fost inființate trei societăți și anume: Electrocentrale București, Electrocentrale Titan și Electrocentrale Constanța. În urma divizării, o parte a creanţelor au fost transferate spre Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa.

Întreaga acțiune de divizare și ulterioară fuziune a ELCEN cu RADET s-a realizat în baza memorandumului adoptat de Guvernul Romaniei în 21 martie 2013-“Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”.

Memorandum despre care Primăria Constanța spune că nu a fost respectat. RADET Constanța s-a umplut de datorii, iar cei care au de suferit sunt constănțenii. În acest sens, Primăria Constanța a acționat în instanță Ministerul Energiei, în 2017, acțiune prin intermediul căreia cere să fie despăgubită cu suma de 50 milioane de euro.

Ce spune Primăria Constanța, în cererea de chemare în judecată

Primăria Constanța a arătat judecătorilor că suma de bani reprezintă despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr.5018/21.03.2013, adoptat în ședința Guvernului din data de 27.03.2013, document ce prevede “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”.

De asemenea, a mai arătat administrația locală, este imperios necesar repararea prejudiciilor suferite ca urmare a faptelor culpabile ale altor persoane, inclusiv autorități sau instituții publice, de necesitatea apărării interesului public local la nivelul Municipiului Constanța, privind funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică în parametri calitativi și financiari optimi, fără întreruperi și în condiții depline de securitate a furnizării.

Administrația locală spune că despăgubirile ce urmează a fi recunoscute de instanță vor permite, între altele, implementarea unei soluții alternative pentru asigurarea securității furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Constanța.

Și RADET se judecă cu ministerul Energiei, într-un alt dosar ce datează din 2015

Pe 4 mai 2015, RADET Constanța a deschis o acțiune împotriva Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, precum şi împotriva SC Electrocentrale Titan SA. Este vorba despre un debit pe care le SC Electrocentrale Titan SA îl pretinde de la RADET, după procesul de divizare.

Directorul Liviu Popa a declarat de nenumărate ori că, de fapt, datoria care se ridică la câteva milioane de euro nu e culpa Regiei, contestând astfel modul în care s-a făcut divizarea. În 2016, RADET a pierdut procesul, la Curtea de Apel Constanța, privind anularea actului administrativ și suspendare executare act administrativ, în speță divizarea ELECEN. Dosarul a ajuns, în decembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Încă nu a primit termen de judecată.

Mirela PASCAL


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here