Acasă politica Republica.ro : Mai vor românii să fim în Uniunea Europeană ?

Republica.ro : Mai vor românii să fim în Uniunea Europeană ?

232
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mihail Cristea

Mihail Cristea

Contributor comentator
Atunci trebuie să ne aliniem la un standard european în materie de lege și justiție
Dragnea și TimmermansFrans Timmermans și Liviu Dragnea, în timpul vizitei prim-vicepreședintelui Comisiei Europene la Palatul Parlamentului, joi, 1 martie 2018 (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Acceptarea României în Uniunea Europeană a fost condiționată de aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare asupra Justiției ca o garanție pentru mai marii Europei că într-un orizont de timp acceptabil și România se va alinia la standardele Uniunii în materie de justiție. Iată că și după 11 ani acest așa numit MCV este încă în funcțiune ca o expresie a faptului că România nu a îndeplinit cerințele din momentul aderării. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al justiției, România nu s-a integrat în Uniunea Europeană.

Dar tot atunci, la începuturi, România a mai primit un mecanism despre care se pomenește destul de puțin în ultima vreme: mecanismul de coabitare și control între președinte și prim-ministru (MCCPPM), care a apărut prin decuplarea alegerilor prezidențiale de alegerile parlamentare.

Românii au căpătat astfel posibilitatea să voteze distinct, la decalaje de timp mai mari sau mai mici, pentru poziția de Președinte și pentru cea de Prim-Ministru, ca expresie a unei majorități parlamentare, ambele poziții fiind o ilustrare bicefală a puterii executive, o caracteristică dată de Constituția României.

Primele alegeri decuplate, cele din 2008 la parlamentare și cele din 2009 la președinție, au generat un tandem președinte – prim-ministru aliați, în buna tradiție a alegerilor democratice de după 1990, când aceste alegeri, președinte – prim-ministru, se suprapuneau și în urma cărora au rezultat întotdeauna în 1992, 1996, 2000 și 2004 titulari ai celor două poziții din același partid sau alianță politică, care câștigă alegerile parlamentare. Altfel spus, prim-ministrul își punea președintele convenabil sau invers președintele își punea prim-ministrul convenabil.

La parlamentarele din 2012 a apărut un prim-ministru, Victor Ponta, ca expresie a unei majorități parlamentare rezultate prin alegeri, adversar politic al președintelui de la acel moment, Traian Băsescu, ceea ce ne-a introdus pentru prima dată într-o formulă de coabitare și control instituțională, rezultată prin alegeri libere și diferită astfel de formulele de coabitare anterioare rezultate prin jocuri și alianțe politice ale partidelor între două alegeri parlamentare. Altfel spus, prima coabitare dictată de popor în privința amândurora, prim-ministru și președinte.

Se operaționaliza astfel MCCPPM, Mecanismul de Coabitare și Control între președinte și prim ministru, prima dată de la intrarea României în UE, în anul 2007.

Alegerile pentru președinte din anul 2014 dădeau continuitate acestui MCCPPM prin alegerea unui președinte provenit din spectrul politic advers al prim-ministrului.

Același lucru se va întâmpla și în 2016 când în urma parlamentarelor rezultă un prim-ministru din tabăra adversă a președintelui.

Așadar, MCCPPM se află în funcțiune de aproape 6 ani și produce efecte: slăbirea rolului Parlamentului ca forum legiuitor în dauna executivului care legiferează excesiv prin HG și OUG, apariția unei voci a străzii care mută democrația din Parlament în stradă, divizarea și antagonizarea societății românești cu riscul apariției unor forțe antidemocratice.

Cele două mecanisme, MCV și MCCPPM, trebuie văzute și înțelese împreună, la pachet, completându-se unul pe celălalt, ambele având rolul să aducă Justiția românească la standardele Uniunii Europene în timpul cel mai scurt posibil, ca o dovadă irefutabilă de integrare a României în UE.

Efectul cel mai important al celor două mecanisme, MCV și MCCPPM, este miza extremă acordată luptei anticorupție în România. Corupție, și chiar la nivel înalt, există peste tot în Uniunea Europeană dar și în acest domeniu, Uniunea și-a creat niște standarde și mecanisme care permit contracarea ei și menținerea la un nivel acceptabil, european.

România nu se încadrează în acest standard european, încă. De aici toată această luptă încrâncenată între actorii politici principali de pe scena politică românească.

Acești actori politici uită însă de piesa principală în acest joc: poporul român.

Ei trebuie să iasă în fața poporului și să-I întrebe dacă (mai) vrea în Europa. Dacă vrea cu adevărat atunci să-i explice, deschis și pe înțelesul lui, că o condiție de integrare a României în UE este și aceea de a se alinia la un standard european în materie de lege și justiție. Altfel nu se poate!

Dacă poporul vrea în Europa și după ce a înțeles, fiind ajutat pentru aceasta printr-o campanie susținută de explicare, condiționalitatea UE despre justiție și lege, iar voința poporului va fi respectată, atunci forțele politice nu au decât să semneze un pact politic pe justiție, eventual consfințit și în Constituția României, care va conduce în scurt timp și la ridicarea aproape simultană a celor două mecanisme pe justiție, MCCPPM și MCV.

Faptul că președintele și prim-ministrul vor face parte, din nou, din același spectru politic, începând cu 2019 – 2020, în condițiile în care standardele europene în materie de justiție sunt respectate, nu va mai reprezenta o amenințare la adresa României și a UE și atunci forțele politice se pot dedica, în sfârșit, temelor majore ale României, dezvoltarea și modernizarea ei însoțită de creșterea bunăstării poporului simultan cu adâncirea procesului de integrare în UE.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here