Acasă Colţul specialistului Economist RFI : Economia, la răscruce

RFI : Economia, la răscruce

249
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

economia_la_rascruce.jpg

Analizele de specialitate arată că, anul acesta, creșterea economică a României va încetini. Cifrele diferă de la raport la raport.
Image source:
pixabay.com

În raportul, publicat la sfârșitul lunii ianuarie, banca Unicredit prognozează evoluțiile macroeconomice din România pentru următoarea perioadă. Chiar titlul raportului este sugestiv “La răscruce”.  Într-adevăr, citind prognozele băncii se poate înțelege că economia românească se află “la o răscruce de drumuri”.

În ce sens? Prima observație pentru a descrie schimbarea de tendință din economie este anticiparea că ritmul de creștere va încetini. Respectiv, de la peste 6%, anul trecut, la 4,6%, anul acesta și la 3,5% în anul 2019.

Trebuie spus că raportul Unicredit nu este singurul care prognozează o încetinire a creșterii. Și o analiză a Băncii Transilvania prognozează pentru anul acesta o creștere economică de numai 4,2%, deci chiar mai puțin decât anticiparea Unicredit. Există un raport chiar mai pesimist. “Capital Economics” prognozează pentru anul acesta o creștere de numai 3,5%.

Explicația simplă pentru fenomenul de încetinire a creșterii este că expansiunea s-a bazat pe consum și pe stocuri, iar investițiile au fost defavorizate de incertitudinile fiscale și de măsurile populiste. Mai mult chiar, raportul Unicredit vorbește despre faptul că dacă va fi nevoie ca guvernul să ia măsuri de creștere a taxelor sau de reducere a cheltuielilor publice, pentru încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB, încetinirea creșterii economice ar putea fi și mai accentuată.

Desigur, cea mai simplă abordare ar fi aceea de a spune, precum fostul premier, că are cineva ceva cu România și că, în ultimii ani, instituțiile financiare internaționale s-au înșelat în ceea ce privește nivelul creșterii economice din România. Ar fi, evident, o greșeală.

Dincolo, însă, de cum vor privi oficialii români aceste prognoze, nu se poate trece cu vederea că analiștii, la unison, vorbesc despre o schimbare a tendinței de creștere cu ritm înalt. Dar lucrurile nu se opresc aici.

Sunt incertitudini serioase în materie de salarii (pentru că încă nu este clar efectul transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat), în ceea ce privește sistemul de impozitare (se vorbește tot mai pregnant de trecerea la o cotă progresiv de impozitare) și cu privire la deficitul bugetar (sunt semne de întrebare că deficitul se va menține la 3% din PIB, ba chiar raportul Unicredit arată că nu este exclus ca deficitul structural să ajungă la 5% din PIB).

Pe de altă parte, producția industrială este de anticipat să crească datorită cererii care vine de la economiile europene, în special cele din zona euro. Cu toate acestea, importurile vor crește mai repede decât exporturile, pentru că importurile acoperă o bună parte din saltul cererii interne.

În același timp, inflația, se spune în raport, va “părăsi intervalul țintit, între 1,5% și 3,5% și ar putea crește la jumătatea anului până la 5% și se va stabiliza la nivelul de 3%”.

Evoluția inflației va pune sub presiune deciziile Băncii Naționale. Deja banca centrală a crescut dobânda-cheie, în prima ședință din acest an, la 2%. Creșterea dobânzii cu un punct procentual, până la 3%, ar alinia nivelul dobânzilor la nivelul estimat la inflației. Dacă, însă, BNR va decide să crească dobânda mai puțin, presiunile se vor muta asupra cursului de schimb și respectiv asupra creșterii euro în raport de leu.

Sunt, iată, multe scenarii de evoluție a economiei românești care depind de deciziile guvernamentale și de cele ale Băncii Naționale. Dar, raportul Unicredit trece în revistă și două riscuri care vin din relația cu Uniunea Europeană. Primul este legat de politica fiscală relaxată, care ar putea aduce declanșarea unei proceduri de deficit excesiv. Al doilea risc este legat de adoptarea legilor justiției. În concluzie, prognozele analiștilor bancari arată cât de complicat va fi acest an pentru economia românească.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here