Acasă Stiinta & Tehnica Economie RFI : Pericolele care planează asupra comerțului mondial

RFI : Pericolele care planează asupra comerțului mondial

117
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

unctad.jpg

Un studiu internațional arată că, în economia globală, exporturile devin tot mai concentrate în mâna unor companii. Acest fenomen este confirmat și de economia românească.

Un studiu internațional arată că, în economia globală, exporturile devin tot mai concentrate în mâna unor companii. Acest fenomen este confirmat și de economia românească.
Image source:
unctad.org

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a publicat raportul pe anul 2018 privind evoluția comerțului în economia mondială. Analiza ajunge la concluzia că economia se află în fața a două tendințe: o hiperglobalizare tot mai pronunțată și un accent tot mai mare al companiilor pe latura financiară.

Argumentele sunt destul de clare. Astfel, în ceea ce privește exporturile din economia mondială, 1% din companii exportă 57% din totalul exporturilor unei economii. De asemenea, 5% din companii realizează 80% din exporturi.

Statistica este exactă și în cazul României. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat că România are 22.000 de exportatori, iar 1.000, adică 4,5%, dintre companii dețin 82% din totalul livrărilor. Ceea ce confirmă statistica prezentată de raportul UNCTAD. Mai mult chiar, Daraban spune că primele cinci companii realizează 14,4% din exporturile totale. Analiza internațională arată chiar că în medie primele cinci companii dintr-o țară exportă 30% din total, iar primele 10 firme ajung la exporturi de 42% din total.

Raportul UNCTAD asupra comerțului global arată și că, în medie, 73% din exportatori își opresc livrările după doi ani. Adică, aproape trei sferturi din companii nu reușesc să reziste mai mult de doi ani pe piețele externe. Cauza? Cota lor de piață este preluată de către marile companii.

Este clar că tendința de concentrare are loc nu doar în România, ci pe plan mondial. Fenomenul concentrării economice este tot mai prezent. Lipsa regulilor privind concurența și legislația care se referă la optimizarea fiscală sunt cauzele importante care conduc la hiper-globalizare și inegalitate economică.

Se menționează că din primele 25 de firme de tehnologie din lume, în funcție de capitalizarea bursieră, 14 se află în Statele Unite, trei în Uniunea Europeană, trei în China, patru în alte state asiatice și una singură în Africa. În medie, primele trei companii americane au o capitalizare de 400 miliarde dolari, cele din China au o capitalizare de 200 miliarde dolari, iar cele din Europa ajung la numai 69 miliarde dolari.

De exemplu, rata profitului din vânzări pe acțiune a crescut pentru compania Amazon de la 10 la 23 cenți în 10 ani, iar pentru firma Alibaba a urcat de la 10 la 32 cenți.

O altă temă pusă în dezbatere este cea a optimizării fiscale. Raportul UNCTAD arată, de exemplu, că investițiile americane în Luxemburg și în Bermuda, aduc venituri mai mari decât cele din China și Germania. Ceea ce atrage atenția asupra modelelor de erodare a bazei de impozitare practicat de companiile multinaționale.

Înainte de criză, un grup de state avea prognoze de creștere semnificativă. El era numit BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. După începerea crizei, unele economii din acest grup s-au confruntat sau se confruntă cu o serie de probleme. Dintre ele, China se detașează în ceea ce privește progresele făcute în ultimii ani. De exemplu, China a depășit Japonia la nivelul exporturilor, iar BRICS a crescut ca pondere în comerțul mondial de la 5,4%, în 1990, la 22%, în anul 2016. Dar, dacă excludem China din grupul celor cinci state, cele care rămân au doar o pondere de 7,4% din exporturile mondiale.

Concluzia este că hiper-globalizarea este tot mai prezentă în economia mondială. În tot acest peisaj, zona euro a înregistrat în acest an un surplus comercial de 129 miliarde euro, în timp ce Uniunea Europeană are un deficit de 13 miliarde euro. Diferența dintre excedent și deficit este dată de performanța economiilor.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here