Acasă Stiinta & Tehnica Economie RFI Romania : Ce-şi doresc managerii

RFI Romania : Ce-şi doresc managerii

95
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

87% dintre companii vor crește salariile în 2016, 81% vor face investiții, iar 71% vor face angajări
Image source:
http://www.eyromania.ro

O companie de consultanţă a făcut public un studiu având titlul „O viziune a creşterii”. Studiul este realizat în rândul a 267 de manageri de top din companiile româneşti. Trebuie să precizăm şi contextul. Rezultatele barometrului industrial publicat recent sunt destul de sceptice. Avansul industriei se micşorează, iar datele oficiale publicate de Institutul de Statistică au confirmat concluziile barometrului. În acelaşi timp, prognoza oficială, publicată de institutul de specialitate, este extrem de optimistă indicând pentru următorii ani rate de creştere solidă şi creşteri ale salariilor. Dacă vorbim, aşadar, de prognoze, rezultatele sunt uneori contradictorii.

Cel mai recent studiu arată că mai mult de jumătate din managerii chestionaţi cred că economia, şi respectiv sectorul în care activează, îşi vor continua creşterea şi anul viitor. Se poate remarca însă un paradox. Deşi toate cifrele arată că nivelul de creştere economică provine din creşterea consumului, mulţi manageri se declară îngrijoraţi de modelul de creştere al economiei româneşti.

Să fie o doză de ipocrizie sau un automatism care începe să fie repetat şi de reprezentanţii mediului de afaceri? Pentru că paradoxul despre care vorbim este acela că o creştere a consumului ar trebui să convină managerilor de companii.
Firmele sunt beneficiarele directe ale creşterii consumului prin faptul că astfel ajung să înregistreze o creştere a vânzărilor. Iar anul acesta multe sectoare economice raportează creşteri ale cifrei de afaceri.

De ce însă ar putea fi îngrijoraţi managerii companiilor de un model de creştere bazat pe consum? Poate pentru că învăţămintele crizei sunt încă proaspete în memorie. Iar morala crizei ne arată că o creştere în ritm rapid a consumului are şanse să dea naştere dacă nu unei crize, ci unei plafonări.

Investiţiile trebuie să ţină pasul cu consumul. Iar acest lucru nu se întâmplă acum în economia românească şi afirmaţia este confirmată şi de studiul recent. Peste 80% din companii şi-au propus să crească investiţiile anul viitor, în procente diferite care pleacă de la 1% şi ajung la 30%. Chiar şi în aceste condiţii investiţiile nu ating cifre spectaculoase.
Interesant este că 98 la sută din manageri sunt de acord cu nevoia unei strategii de ţară care să asigure o creştere sustenabilă. Procentajul este zdrobitor în favoarea unei strategii ceea ce arată că mulţimea de proiecte de ţară din acest moment răspunde unei nevoi sociale. Cu condiţia ca ele să fie coagulate într-un proiect coerent.

Interesant este că în ceea ce priveşte provocările mediului de afaceri lucrurile s-au schimbat faţă de începutul acestui an şi faţă de anii trecuţi. În urmă cu câţiva ani, răspunsurile erau previzibile: antreprenorii şi managerii doreau stabilitate legislativă şi o reducere a taxelor. În studiul de anul acesta cea mai des numită provocare a mediului de afaceri este lipsa stabilităţii politice şi de viziune a politicilor publice. Există două explicaţii pentru această schimbare. Pe de o parte, este foarte posibil ca anul electoral să fi influenţat viziunea managerilor.

Pe de altă parte, este acuzată lipsa de viziune a politicilor publice. Aici managerii par că au pus degetul pe rană. Lipsa de coerenţă a politicilor publice este o boală veche a societăţii româneşti.

În concluzie, managerii români sunt optimişti. Dar optimismul nu îi împiedică să aştepte ca administraţia să reducă birocraţia şi construiască politici publice de calitate.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here