Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii RFI Romania : Cheltuieli militare. Topul statelor

RFI Romania : Cheltuieli militare. Topul statelor

99
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

cheltuieli_militare.jpg

Image source:
pixabay.com

Cheltuielile militare ale lumii au fost în creștere în anul 2018, conform unui raport publicat la începutul săptămânii de Institutul internațional pentru studiul păcii din Stockholm. În total, cheltuielile militare globale au ajuns la o sumă de aproximativ 1.800 miliarde dolari, în creștere față de anul precedent cu 2,6%. Este al doilea an consecutiv în care cheltuielile cresc, după 2017, atunci când au urcat cu 1,1% față de anul precedent.

La nivel global, cheltuielile militare sunt de 2,1% din PIB, un procentaj egal cu cel din anul 2014 și cel mai scăzut de după cel de-al doilea război mondial. Dar trebuie să avem în vedere creșterea economică înregistrată în ultimii ani, ceea ce ne arată că în valoare absolută, cheltuielile militare au crescut. În ceea ce privește cheltuielile pe cap de locuitor, indicatorul a crescut de la 230 dolari, în anul 2017, la 239 dolari, anul trecut.

Țările cu cele mai mari cheltuieli militare sunt Statele Unite, China (250 miliarde dolari), Arabia Saudită (67,6 miliarde dolari), India (66,5 miliarde dolari) și Franța (63,8 miliarde dolari). Cele cinci state cheltuiesc mai mult de jumătate din totalul bugetului militar mondial.

Rusia, Marea Britanie, Japonia, Germania și Coreea de Sud se află în grupul aflat pe locurile 6-10 în top mondial, cu alocări cuprinse între 43 și 61 miliarde de dolari. România încheie clasamentul celor 40 de state analizate, cu un buget de 4,6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă dublu față de anul 2009.

Statele Unite au crescut, pentru prima dată în ultimii șapte ani, nivelul cheltuielilor care au ajuns la 649 miliarde de dolari. Este cel mai ridicat buget de la războiul din Irak. Statele Unite cheltuiesc aproape cât toate cele opt țări aflate după SUA în topul mondial. Creșterea cheltuielilor este pusă pe seama programului de achiziții de armament pe care îl derulează administrația Trump, care a propus un buget de 750 miliarde de dolari, pentru anul acesta. Presa americană noteză că propunerea de mărire a cheltuielilor militare este însoțită de cea de scădere a celor cu educația și sănătatea.

China crește și ea încet, dar sigur, cheltuielile militare. A ajuns anul trecut la 250 miliarde de dolari, cu un plus anual de 5%. Nivelul cheltuielilor a crescut din anul 2009 cu peste 80%, iar China alocă, anual, 1,9% din PIB pentru apărare.

De altfel, în Asia și Oceania au crescut constant cheltuielile militare, în ultimele trei decenii. Raportul redactat de institutul suedez pune această situație pe seama tensiunilor din zonă, dar și a celor care există între China și SUA. Acestea sunt cele două motoare de creștere a cheltuililor. La polul opus, în Africa, au scăzut cheltuielile cu 8,4% față de anul precedent.

Un alt lucru notabil este acela că Rusia nu se află în top 5 al statelor care alocă cei mai mulți bani pentru cheltuieli militare. Rusia ocupă abia poziția a șasea, cu specificarea că bugetul miltar a scăzut începând cu anul 2016. Acesta este și rezultatul sancțiunilor economice impuse de Uniunea Europeană începînd cu anul 2016.

În fine, în regiunea Orientului Mijlociu, Arabia Saudită este lider, dar există o serie de probleme de raportare statistică în zonele de conflict, precum Siria sau Yemen.

Cheltuielile militare includ și motoare de creștere economică, precum cele de cercetare-dezvoltare sau de producție. Din acest punct de vedere, România mai are mult de lucru, în sensul că trebuie să își dezvolte capacitatea de a produce și de a cerceta în țară. Modelul polonez de aplicare a legii offset este demn de urmat. Polonia fiind și statul cu cele mai mari cheltuieli militare din Europa Centrală și de Est, dar și rezultate foarte bune în atragerea de investiții pe măsura cheltuielilor efectuate.

Legea offset presupune ca pentru fiecare sută de dolari cheltuită cu achiziția de tehnică militară din afara țării să se dezvolte o investiție de același nivel în țară. Deocamdată România este departe de această performanță, care ar fi un factor de creștere economică.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here