RFI Romania : Flota NATO, la Marea Neagra.

  136
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  SUA si Turcia sustin propunerea Romaniei

  Președintele Klaus Iohannis a avut, alături de alți șefi de stat și de guvern, un scurt dialog cu omologul său american, Barack Obama

  Președintele Klaus Iohannis a avut, alături de alți șefi de stat și de guvern, un scurt dialog cu omologul său american, Barack Obama

  Dupa materializarea, la summitul de la Varsovia, a cresterii prezentei militare a NATO la granita cu Rusia, propunerea Romaniei cu privire la infiintarea unui flote NATO in Marea Neagra prinde din ce in ce mai mult contur. In capitala Poloniei, surse aliate au declarat pentru RFI ca, in ciuda opozitiei Bulgariei, presedintele SUA si al Turciei sustin initiativa Romaniei.

  ACTUALIZARE: La scurt timp, a venit reactia Rusiei. Crearea unei flote militare NATO în Marea Neagră riscă să afecteze stabilitatea regională, iar Rusia va fi forţată să reacţioneze “în mod adecvat”, a avertizat guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo. “Stabilitatea în zona Mării Negre se axează pe acordurile existente. A existat înainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur şi simplu nu ar trebui încălcate”, a subliniat oficialul rus.

  ……………………………………………………………………….

  NATO va avea comandamente multinationale permanente in Polonia, in statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania) si in Romania, unde va fi cea mai importanta prezenta militara aliata (aproximativ 4-5.000 de militari NATO, majoritatea romani). Anuntul a venit vineri, in prima zi de summit NATO la Varsovia. Este o masura care vizeaza descurajarea Rusiei care ameninta in special statele baltice.

  O alta componenta importanta a prezentei crescute a NATO pe flancul estic din Europa este flota aliatilor de la Marea Neagra. Este vorba despre o propunere a Romaniei, care, cel putin initial, s-a lovit de opozitia Bulgariei.

  In marja summitului NATO de la Varsovia, surse aliate au precizat pentru RFI ca presedintele SUA, Barack Obama, s-a pozitionat clar in favoarea “dezvoltarii de optiuni pemtru consolidarea prezentei NATO in Marea Neagra”. Tot liderul american a laudat, intr-o intrevedere cu reprezentantii statelor membre NATO, contributia Romaniei la sistemul anti-racheta. Este vorba despre scurul de la Deveselu, devenit operational in mai 2016. Barack Obama a vorbit si despre transferul, in cursul acestei luni, a comenzii scutului de la Deveselu de la americani catre NATO.

  Referitor la prezenta NATO in Marea Neagra, un sprijin la fel de puternic ca cel venit de la Washington a fost pronuntat de presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a subliniat importanta pe care o reprezinta securitatea in Marea Neagra pentru NATO. Ea este importanta “nu doar pentru aliatii riverani, ci si pentru cei neriverani. Toti aliatii sa contribuie la prezenta NATO in Marea Neagra”, a precizat Erdogan, despre care unele voic spuneau ca ar putea da inapoi in aceasta chestiune, dupa imbunatatirea relatiilor dintre Ankara si Moscova.

  Recep Tayyip Erdogan s-a pronuntat clar pentru “crearea unui grup naval prin care sa creasca vizibilitatea NATO in M. Neagra”, au precizat pentru RFI surse din cadrul NATO.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here