Acasă Colţul specialistului Economist RFI Romania – Prognoza de primăvară : cu ochii pe Europa

RFI Romania – Prognoza de primăvară : cu ochii pe Europa

132
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

grafic_economie.jpg

Image source:
pixabay.com

Comisia Europeană a publicat ieri prognoza de primăvară. Un document care oferă totdeauna un reper important pentru cum va evolua economia europeană. De o bună bucată de timp, guvernul României este destul de critic la adresa Comisiei Europene în ceea ce privește prognozele pe care instituția le publică pentru economia românească.

Indiferent de reținerile guvernului Dăncilă față de prognozele Comisiei Europene, acestea sunt un instrument de lucru pentru analiști și investitori.

Și pentru că economia autohtonă depinde într-o mare măsură de economiile europene, de care este legată prin numeroase fire, precum schimburi comerciale, piața muncii sau capitalul bancar, prognozele statelor zonei euro și ale statelor Uniunii Europene sunt extrem de importante pentru România. Să mai spunem că structura economiei românești, prin lanțurile de valoare dezvoltate sau prin valoarea adăugată creată, este dependentă de marii investitori europeni. Ei sunt aici și ei fac comerț intracomunitar, adică export.

De aceea, merită atenție prognozele statelor Uniunii Europene. Cele mai importante cifre și cele mai optimiste sunt legate de faptul că în pofida încetinirii, creșterea există. Astfel, anul acesta, toate statele membre vor înregistra creștere economică. Mai mică sau mai mare, dar creștere. Prognozele de creștere diferă între 0,5%, Germania, și 5,5%, Malta. Dintre economiile mari, Polonia are prognozată cea mai mare rată de creștere de 4,2%, în timp ce România coboară în pluton, fiind alături de Bulgaria, cu o prognoză de 3,3%.

Un avertisment interesant este legat de ideea că industria va încetini, iar Comisia Europeană atrage atenția asupra acestui fenomen statelor care depind de industria auto. Este, după cum se știe, și cazul României.

Una peste alta, creșterea economică la nivelul UE este de așteptat să fie anul acesta de 1,4% și de 1,2%, în zona euro. Anul viitor, prognoza Comisiei arată o creștere de 1,6% la nivelul Uniunii și de 1,5%, pentru zona euro. Ceea ce este o veste bună, pentru că arată că economia europeană nu se îndreaptă spre recesiune, ci spre o menținere a creșterii economice. De exemplu, Germania crește de la 0,5%, prognoza de anul acesta, la 1,5%, anul viitor. Ceea ce înseamnă, totuși, un salt de remarcat pentru o economie mare precum cea a Germaniei.

Chiar dacă rata șomajului continuă să fie crescută în unele state membre, la nivelul Uniunii, șomajul a coborât la numai 6,4% în luna martie, ceea ce înseamnă cea mai scăzută rată din ianuarie 2000, iar în zona euro, rata șomajului este cea mai redusă începând din anul 2008.

Inflația, la nivelul Uniunii Europene, este prognozată să coboare anul acesta la 1,6%, iar anul viitor va atinge 1,7%. Din acest punct de vedere, România este în acest moment statul cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Datoriile suverane ca procent din PIB vor fi în scădere: 81,5% anul trecut, 80,2%, anul acesta, și 78,8%, anul viitor. Iar raportul nu se încheie înainte de a numi, din nou, riscurile care planează asupra economiei europene. Ele sunt: măsurile protecționiste inițiate de Statele Unite și necunoscutele unui Brexit fără acord.

România este în ritmul ei. Comisia Europeană a redus din nou prognoza de creștere de la 3,8% la 3,3%. De asemenea, deficitul bugetar va fi de 3,5% din PIB, iar anul viitor va ajunge la 4,7% din PIB. Aceste evoluții nu mai surprind pe nimeni în Europa și, în același timp, în România, sunt ignorate de administrație.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here