Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri RFI Romania : Reguli noi în construcţii.

RFI Romania : Reguli noi în construcţii.

197
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Reprezentanţii sectorului: Portiţe spre abuzuri. Statul nu este organizat

Image source:
wikimedia commons

Amenzile în construcții au crescut substanțial. Cei care ridică imobile sau alte tipuri de clădiri trebuie să ofere garanție totală, pe toată durata de viață a construcției, pentru structura de rezistență și garanții de câțiva ani pentru toate celelalte defecte calitative. Termenul în care autoritățile pot da amenzi crește de la cel mult trei ani, la cinci. Iar firmele vor trebui să obţină o certificare corespunzătoare tipurilor de lucrări pe care le pot face. Sunt doar câteva dintre modificările aduse, recent, normelor legislative din domeniu.

În mare parte sunt corecții necesare, e de părere Răzvan Niculescu-Aron, reprezentantul Patronatului Societăților din Construcții. El precizează că patronatele au și insistat pentru o parte din modificări, cum este de pildă certificarea firmelor de construcții, a proiectanților și a tuturor părților tehnice implicate în procesul de construcție. Pe de altă parte însă, Răzvan Niculescu-Aron insistă că și autoritățile trebuie să dea dovadă de responsabilitate și nu exclude existența unor portițe care ar putea deschide calea către abuzuri:

Răzvan Niculescu-Aron:  E normal să existe o astfel de certificare. Până la urmă şi un particular care îşi construieşte o casă trebuie să aibă o listă cu instituţii, cu firme care sunt avizate să facă un anumit tip de lucrări. Pentru că el nu are căderea să decidă dacă o firmă este sau nu bună. Noi ne luptăm cu această certificare a firmelor de construcţii de zece ani de zile. Bun. În sfârşit se face. Văd că au dat un termen în opinia noastră un pic cam lung, 2018. Dar…e bun şi-aşa.

Reporter: Certificarea nu ar putea să pună piedici firmelor mici?

R.N.A.: Cine îi opreşte să se certifice? Pentru tipul de lucrare de care sunt în stare. Poate să fie o firmă mică care astăzi e certificată doar pentru partea de instalaţii şi peste un an se certifică şi pentru partea de lucrări de structură de rezistenţă, să spunem. Adică nu e normal să laşi aşa, un haos. În situaţia în care suntem, ferească Dumnezeu de o tragedie cum este în Italia. E foarte posibil să se întâmple şi atunci va fi  o tragedie cu multe din construcţiile din ultimii 25-30 de ani!

Rep.: Dar revin: dacă un dezvoltator a construit haotic până acum, risca o amendă, să zic, de 20 de mii de lei.

R.N.A.: Da.

Rep.: Dacă amenda creşte la 40 de mii, ce-l determină să nu fie la fel de iresponsabil?

R.N.A.: Amenzile pot fi repetitive şi sunt însoţite de obicei şi de întreruperea lucrărilor. Aşa cum spuneţi şi dvs.: nu contează atât de mult cuantumul, cât faptul că trebuie respectată legea, că trebuie să fie un anumit profesionalism în construcţii. Dar eu l-aş dubla cu o responsabilizare a factorilor statului. Până acum nu s-au respectat deloc timpul de obţinere a autorizaţiilor, avizelor. Lucruri care întârzie foarte mult toate aceste procese de lucrări de construcţii. (…) Şi nimeni nu răspunde!

Rep.: De acum înainte toţi cei implicaţi într-o construcţie sunt responsabili de structura de rezistenţă pe toată durata de viaţă a construcţiei. Cum va schimba această prevedere sectorul construcţiilor?

R.N.A.: Atâta timp cât n-ai un control asupra modului cum este utilizată o clădire, mie mi se pare un pic forţat. Vă dau un exemplu, banal să spunem: o clădire înaltă. Funcţionează un an, doi şi se opreşte din varii motive. Nu este problema constructorului de ce merge sau nu merge. Şi apare o scurgere de apă. Pur şi simplu, e o ţeavă spartă în perete. Lucru care ar trebui remediat imediat, nu lăsat să curgă. Lăsat un număr de ştiu eu…săptămâni, ajunge să influenţeze inclusiv structura de rezistenţă a clădirii. Mie mi se pare răspunderea pe viaţă un pic exagerată.

Rep.: Există probabil şi o responsabilitate a administratorului clădirii.

R.N.A.: Aaa, asta e cu totul altceva. Şi dacă sunt respectate toate elementele din cartea construcţiilor, adică dacă va exista o obligativitate ca orice intervenţie care se face în timpul funcţionării unei clădiri să fie trecută în carte (nu am văzut aşa ceva), atunci întradevăr…

Rep.: (Legea) să-i pedepsească pe cei care pun peturi goale în beton, lucrurile grave care se întâmplă…

R.N.A.: Apar nişte lucruri de nedorit, cum aţi spus dvs. cu peturile, acolo e o responsabilitate colectivă. E responsabilitatea proiectantului, care trebuia să verifice structura de rezistenţă, este a executantului…

Rep.: Legea măreşte termenul în care autorităţile pot da amenzi. Cum vi se pare această modificare?

R.N.A.: O portiţă, datorită faptului că statul nu este organizat. Inspecţia de Stat în Construcţii nu funcţionează cum trebuie. Orice deficienţe şi orice contravenţii din acestea ar trebui să fie observate în trei ani de la constrcuţie.

Rep.: Aveţi vreo îngrijorare că ar fi o eventuală portiţă spre eventuale abuzuri?

R.N.A: Este posibil. Aşa cum este structura în momentul de faţă, este foarte posibil. Suntem o societate bolnavă, încă. E bine că încercăm să mergem către normalizare. Multe dintre aceste aspecte vor fi rezolvate în momentul în care se va realiza corect o certificare a firmelor de construcţii şi a factorilor implicaţi în lucrările de construcţii. Sunt nişte modificări care erau necesare. Vedeţi, când faci nişte reglementări legislative, este bine să fii echidistant. Ar trebui ca aceste modificări legislative să fie dublate şi de o responsabilizare a factorilor statului, respectiv respectarea termenelor. Şi atunci se va intra în ritm cât de cât normal.

Avocat: Ilegalităţi pe fond. În sistem funcţionează mica ciupeală. Vor fi şi victime colaterale

 

Modificările aduse legii ar putea să-i descurajeze pe cei cu nereguli, spune, la RFI, Dumitru Dobroev, avocat specializat în construcții și totodată consilier general al Municipiului București, din partea USB. Ar rămâne însă nerezolvate o parte din problemele grave ale sistemului, iar legea noua nu îi va putea atinge și pe cei ce au apucat să construiască prost, crede Dumitru Dobroev:


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here